Τρίτη 22 Ιουλίου 2025

Η σημασία της σύνδεσης του Δήμου Ορχομενού με τις ξένες Αρχαιολογικές Σχολές: Το παράδειγμα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου


Άρθρο του Λάμπρου Ρόδη,

Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού

και Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου για το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού


Ο Ορχομενός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας, με μοναδική ιστορική και πολιτισμική αξία. Η ανάδειξη και προστασία του πλούτου αυτού δεν είναι υπόθεση μόνο των τοπικών αρχών, αλλά μια συλλογική προσπάθεια που απαιτεί τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, της Τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων με διεθνείς επιστημονικούς φορείς και ξένες αρχαιολογικές σχολές.

 Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (DAI Αθηνών) είναι ένα ζωντανό παράδειγμα της σημασίας αυτής της συνεργασίας. Η μακρόχρονη παρουσία και η έρευνα του DAI στον Ορχομενό – με πιο χαρακτηριστική τη συστηματική ανασκαφή του Θολωτού Τάφου του Μινύα, της οχύρωσης, της Μακεδονικής Ακρόπολης και του ανακτορικού συγκροτήματος – έχουν συμβάλει καθοριστικά στην τεκμηρίωση και διεθνή προβολή της ιστορίας της περιοχής.

 Η εμπνευσμένη διοίκηση του DAI Αθηνών, υπό τη διεύθυνση της κας Katja Sporn, αναδεικνύει το επιστημονικό έργο σε υψηλό επίπεδο. Η κα Sporn, με το σημαντικό αρχαιολογικό της έργο στη γειτονική Φθιώτιδα, όπως το πρόγραμμα «Με τον Απόλλωνα και την Άρτεμη στο Καλαπόδι», έχει φέρει το ινστιτούτο σε άμεση επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και τους μαθητές, ενισχύοντας έτσι τη γνώση και την εκτίμηση για τον αρχαιολογικό πλούτο.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Λοκρών κ. Θανάση Ζεκεντέ, την ευαισθησία του οποίου την ήξερα αλλά ακούω άπαντες να εκτιμούν την σταθερή του υποστήριξη στην ομάδα του DAI Aθηνών. 

 Εξίσου σημαντική είναι η παρουσία του Δρ. Θέμη Μπιλή, αρχιτέκτονα – αναστηλωτή και μέλους του DAI Αθηνών, ο οποίος σχεδίασε τη μελέτη για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου του Ορχομενού. 

Τον θεωρούμε «δικό μας άνθρωπο» και τιμηθήκαμε από την παρουσία του στο Διεθνές Αρχαιολογικό Συμπόσιο που διοργανώσαμε το 2024, όπου παρουσίασε την ομιλία του Eric Laufer με τίτλο:  «Συνδρομή του Παραρτήματος Αθηνών του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην ανάδειξη και συντήρηση του Πολιτισμού των Μινυών: 1880-2023». 

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή μου στους χώρους του DAI Αθηνών, επαναβεβαιώνω το χρέος μας, ως δημοτική αρχή και ως τοπική κοινωνία, να δημιουργούμε γέφυρες συνεργασίας με όλες τις πλευρές που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάδειξη του πολιτισμού των Μινύων. 

Ένα παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί και το ανασκαφικό έργο στη Μυκηναϊκή Ακρόπολη του Γλά, που διεξάγεται με επικεφαλής τη Δρ. Έλενα Κουντούρη, και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και σημαντικά ιδρύματα. Πρόκειται για μια προσπάθεια που στόχο έχει την αποκάλυψη και ανάδειξη της μεγαλύτερης Μυκηναϊκής Ακρόπολης, με σκοπό τη μετατροπή της σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. 

Το αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον! 

 Προσωπικά, ως αιρετός αλλά και δημοσιογράφος, θεωρώ χρέος μου να φέρνω στο φως, να φέρνω κοντά όλες τις πλευρές που συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση, για να αναδειχθεί ο Ορχομενός και ο πολιτισμός των Μινύων, που χρόνο με τον χρόνο αποκαλύπτεται ολοένα περισσότερο.

 Ονειρευόμαστε έναν Δήμο Ορχομενού, με ανοιχτές πύλες για τους επιστήμονες και τους επισκέπτες όλου του κόσμου!

Η συνεργασία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών δεν είναι για εμάς μια ιστορική ανάμνηση, αλλά ένα θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούμε να ξαναχτίσουμε νέες γέφυρες επιστημονικού διαλόγου και πολιτιστικής εξωστρέφειας.

 Ο Δήμος Ορχομενού ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και αυτό πιστεύουμε ότι δεν είναι το παρελθόν ή το παρόν του, αλλά και το μέλλον του! 

 

 Στιγμιότυπο από την σημερινή μου επίσκεψη στη Διευθύντρια του DAI Αθηνών, Katja Sporn. 

Ως αιρετός αλλά και δημοσιογράφος, θεωρώ χρέος μου να φέρνω στο φως, να φέρνω κοντά όλες τις πλευρές που συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση, για να αναδειχθεί ο Ορχομενός και ο πολιτισμός των Μινύων, που χρόνο με τον χρόνο αποκαλύπτεται ολοένα περισσότερο.

Ονειρευόμαστε έναν Δήμο Ορχομενού με ανοιχτές πύλες για τους επιστήμονες και τους επισκέπτες όλου του κόσμου! 


 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου