Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Κατερίνα Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Από τον αναστοχασμό στις μείζονες προκλήσεις του μέλλοντος


METAPOLITEFSI D1-120

Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Μία σύντομη ανασκόπηση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας τα τελευταία 50 χρόνια, στρέφοντας παράλληλα το βλέμμα της στο μέλλον, έκανε η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», που πραγματοποιείται στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. 

 

Αφού υπογράμμισε ότι «η παρουσία μας στην Ε.Ε., υπήρξε μία αλλαγή παραδείγματος στην σύγχρονη ιστορία μας», η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αποτίμηση της μεταπολίτευσης, χαρακτηρίζοντάς την «μακρά περίοδο ομαλότητας για τη χώρα». Σημείωσε, δε, καθοριστικούς σταθμούς, όπως την εδραίωση της Ελλάδας στα κράτη της Ευρώπης και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. υπό την ελληνική προεδρία. Ως «τραύμα ανοιχτό» περιέγραψε την παράνομη τουρκική κατοχή στην Κύπρο, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα ως δύναμη περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας. 

 

Επεσήμανε την προσήλωση της χώρας στον διάλογο με την Τουρκία, διαβεβαιώνοντας ότι «ουδέποτε αποδεχθήκαμε αναθεωρητικά δόγματα» και «η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα ποτέ δεν τέθηκαν και δεν θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση». Η ίδια σχολίασε ότι «η καταδίκη της ρωσικής εισβολής και η υποστήριξη της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, έδειξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στη σωστή πλευρά της ιστορίας». Υπογράμμισε επίσης ότι η εξωτερική πολιτική απαιτεί μείζονες συναινέσεις στο εσωτερικό και συνέργειες στο εξωτερικό, ιδίως σε μια εποχή μεταβατική και ασταθή, «με ρυθμούς που μας υπερβαίνουν πολλές φορές», καθώς, «κανένα κράτος δεν μπορεί από μόνο του να απαντήσει σε απειλές που θέτουν σε δοκιμασία τις σταθερές μας».

 

«Ανοίγοντας» το συνέδριο, ο κ. Συμεών Γ. Τσομώκος, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ανέδειξε τη σημασία της δημιουργικότητας και της πολυδιάστατης προσέγγισης στην εξωτερική πολιτική, επισημαίνοντας ότι «η εθνική μας γραμμή έχει κοινές συνισταμένες που οφείλονται στην παρουσία μας στην Ε.Ε.».

 

Ο κ. Αθανάσιος Πλατιάς, Πρόεδρος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, χαρακτήρισε το συνέδριο ιστορικό. Επεσήμανε πως «η ιδέα του συνεδρίου γεννήθηκε για να αναστοχαστούμε τη 50ετία της μεταπολίτευσης και να κωδικοποιήσουμε την εθνική πολιτική ασφάλειας».

 

Ο κ. Γιάννης Πρετεντέρης, Εκδότης της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, μίλησε για το πώς η εξωτερική πολιτική της μεταπολίτευσης αποτελεί ένα «success story», προσκαλώντας σε αναστοχασμό για το μέλλον, με τη χαρακτηριστική φράση του Χρήστου Λαμπράκη ότι «η εξωτερική πολιτική ανοίγει το παράθυρο στον κόσμο».

01-Dec-12-2024-12-07-07-3354-PM

Συμεών Γ. Τσομώκος, Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

02-Dec-12-2024-12-08-30-0030-PM

Αθανάσιος Πλατιάς, Πρόεδρος, Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, Καθηγητής Στρατηγικής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

03-Dec-12-2024-12-09-27-6369-PM

Γιάννης Πρετεντέρης, Εκδότης, ΤΟ ΒΗΜΑ

Γ. Παπανδρέου: Η  ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. αποτελεί σημείο καμπής, καθιστώντας τη χώρα μας πρωταγωνιστή στην παγκόσμια «σκακιέρα»


METAPOLITEFSI D1-138

Γιώργος Παπανδρέου, Πρωθυπουργός της Ελλάδας (2009-2011)

 Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σημείο καμπής, καθιστώντας τη χώρα μας πρωταγωνιστή στην παγκόσμια «σκακιέρα», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», που πραγματοποιείται στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, υπογραμμίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική είναι μία πράξη ευθύνης βαθιά συνδεδεμένη με το αφήγημα κάθε λαού, που εδράζεται σε ιστορικές εμπειρίες, οι οποίες διαμορφώνουν την ταυτότητα ενός έθνους.  

 

Κάθε κράτος καλείται μέσα από αυτή την διαδικασία να χαράξει την πολιτική του, εξήγησε. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου: «η πρώτη μεταπολιτευτική περίοδος στην Ελλάδα  ξεκινά με ανοιχτές «πληγές» τραυμάτων για τον ελληνικό λαό: με το πραξικόπημα του 1967, την κατάργηση δημοκρατικών διαδικασιών και τελικά στον διαμελισμό της Κύπρου. Για το ΠΑΣΟΚ, η Μεταπολίτευση δεν αποτελεί το τέλος μιας παρένθεσης, αλλά την αρχή ενός νέου αγώνα για την απεξάρτηση από ξένες επιρροές, για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και την κοινωνική απελευθέρωση. Αποτελεί την αφετηρία μιας πορείας να πάρουμε οι Έλληνες της χώρας και οι Έλληνες της Διασποράς τη μοίρα μας στα χέρια μας». 

 

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Μεταπολίτευση «είναι η αφετηρία για την απεξάρτηση από ένα status quo, με τη συμμετοχή σε διεθνή προοδευτικά κινήματα και την ανάπτυξη συμμαχιών που βελτίωσαν τη σχέση της Ελλάδας με τον κόσμο. Η Δημοκρατία και η ειρήνη δεν είναι μόνο αρχές, αλλά ζωτικές προϋποθέσεις για την ασφάλεια και την ευημερία του ελληνικού λαού. Η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έθεσε τις βάσεις για μια αυτοδύναμη, ισχυρή Ελλάδα και για μια δικαιότερη θέση της χώρας μας στον κόσμο».

 

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι, για τη Νέα Δημοκρατία, η Μεταπολίτευση είναι πρωτίστως η Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και η επιστροφή στην οικογένεια της Ευρώπης με την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ, «με τη Δικτατορία να αποτελεί ένα κακό διάλειμμα στην πορεία της χώρας».

 

Όπως υπογράμμισε, στην Μεταπολιτευτική Ελλάδα παρατηρούνται διαφορές πολιτικών ρευμάτων.  «Από τη μία, το ρεύμα που υποστηρίζει την πελατειακή σχέση και αναζητά έναν προστάτη (άλλοτε Γάλλο, Άγγλο ή παλαιότερα Ρώσο), που αναζητά την υποταγή σε έναν ηγέτη. Αυτή η αντίληψη επικρατεί ακόμη σε αρκετά βαλκανικά κράτη. Το άλλο ρεύμα, που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, αναζητά την απελευθέρωση, την αμφισβήτηση του κατεστημένου».

 

Οι Αρχές που υποστήριξε διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, χωρίζονται σε τρεις περιόδους:

  1.  Την εποχή του Ψυχρού  Πολέμου, όπου το γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκε στο ΝΑΤΟ δεν εγγυήθηκε την ασφάλεια όπως έδειξε η Δικτατορία και η περιπέτεια της Κύπρου. Τότε το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, υποστήριξε την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, της αυτονομίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, την ενίσχυση των σχέσεων με Αραβικούς λαούς, μετείχε στο Παγκόσμιο κίνημα των 6 για απεξάρτηση από πυρηνικά και διατήρησε μία κριτική στάση απέναντι στην τότε ΕΟΚ, ενώ προήγαγε την ενεργή διεκδίκηση και όχι την αποστασιοποίηση της χώρας, μέσω προγραμμάτων που εξασφάλισαν σημαντικούς πόρους για την χώρα, αλλά και με άλλες τολμηρές πρωτοβουλίες.
  2.  «Μετά τη πτώση του τείχους του Βερολίνου, ανοίχτηκαν μεγαλύτερες προοπτικές για την Ελλάδα» σχολίασε. Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, σημαντική ήταν η επίσκεψη του τότε προέδρου των ΗΠΑ, κ. Μπιλ Κλίντον στη χώρα μας, μία επίσκεψη που αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της χώρας μας καθώς ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ είπαν δημόσια συγγνώμη στον Ελληνικό λαό για την συμμετοχή τους στη Δικτατορία.
  3.  Η τρίτη περίοδος, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, χαρακτηρίζεται από την εξομάλυνση των σχέσεων  με τις ΗΠΑ, με την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, την αποκατάσταση εμπιστοσύνης, που «άνοιξε» τον δρόμο συνεργασίας με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό.  «Επίσης, χαρακτηρίζεται από την στρατηγική για την Ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποσύνδεση του Κυπριακού από την ευρωπαϊκή της πορεία», ανέφερε, τονίζοντας ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σημείο καμπής για το νησί αλλά και για την Ελλάδα, καθιστώντας τη χώρα μας πρωταγωνιστή στην παγκόσμια «σκακιέρα».

 

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε, επίσης, ότι η Συμφωνία του Ελσίνκι, αποτέλεσε μία νίκη της χώρας μας, καθώς εκεί η Τουρκία έχασε τον αγώνα, για ένταξή στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

 

Η Ευρωπαϊκή Προεδρία  του 2003 δεν είναι το αποτέλεσμα τύχης, αλλά το αποτέλεσμα μακροχρόνιας στρατηγικής στην διπλωματία, τόνισε και πρόσθεσε: «Κινητοποιήσαμε κάθε διαθέσιμη δύναμη, από την Κοινωνία των Πολιτών, τους Έλληνες της Διασποράς, μέχρι τους επιχειρηματίες για την ενίσχυση της φιλοσοφίας μας, ώστε η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα πραγματικότητα στην Ευρώπη, που μας χάρισε κύρος».

 

Άλλο σημείο «σταθμός», σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, είναι οι σχέσεις της Ελλάδας -Τουρκίας, μέσα από τη «διπλωματία των σεισμών», τη διπλωματία των πολιτών, που έχτισε «γέφυρες» επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο λαούς, μέχρι και τις διερευνητικές συνομιλίες, αλλά και πολλαπλές διμερείς συνεργασίες.

 

Σημείωσε ότι, τα αποτελέσματα των διπλωματικών χειρισμών, ήταν να ζήσουμε για πολλά χρόνια σε «ήρεμα νερά» με την Τουρκία, τα 3 εκατομμύρια σε εμπορικές συναλλαγές να αγγίξουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ και η άνθηση του τουρισμού, ιδιαίτερα στο ανατολικό Αιγαίο.

 

«Στηρίξαμε την πρόταση για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ,  με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.  Γιναμε ειλικρινείς υποστηρικτές, όχι αρνητές της Ευρώπης. Επιπρόσθετα, η Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης 2003, για διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, παραμένει έως και σήμερα ενεργή δέσμευση, παρότι μόνο η Κροατία έχει μέχρι στιγμής ενταχθεί, μία δέσμευση που αποτελεί ακόμη σημείο αναφοράς για την Ευρώπη» σχολίασε.

 

Ιδιαίτερη σημασία, είπε, έχει η συνεισφορά της Ελλάδας για κοινή άμυνα με το άρθρο περί αμοιβαίας συνδρομής στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, η υποχρέωση της Ευρώπης να διαμορφώσει ένα Κοινό Αμυντικό δόγμα (Καστελόριζο 2003).

 

«Ως χώρα υπήρξαμε ακόμη πρωτοπόροι περιβαλλοντικών ζητημάτων στην διεθνή ατζέντα και εντάξαμε στην ατζέντα την πολιτιστική διπλωματία, με την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, προωθώντας και την ολυμπιακή εκεχειρία. Η φοβικότητα -έλλειψη πολιτικού θάρρους που χαρακτήρισαν την επόμενη ηγεσία στέρησαν την ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού το 2004, όταν χάθηκε μία ιστορικά ευνοϊκή συγκυρία για μία βιώσιμη λύση» ανέφερε.

 

Αν δεν είχε φοβηθεί η τότε πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, η Κύπρος θα είχε απαλλαγεί από τις στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής, τόνισε, και πρόσθεσε ότι η πρόκληση από εδώ και πέρα είναι αν μπορεί η πολύ-πολικότητα του κόσμου να μετατραπεί σε ένα σύστημα πολυμερούς συνεργασίας.

 

«Σε μια εποχή που απαιτούνται συνεργασίες, υπάρχει η ανάδειξη ενός ανταγωνισμού και απομονωτισμού. Μπορούν κανόνες δικαίου να γίνουν σεβαστοί από όλους; Παρά τις μοναδικές ιστορίες και συμφέροντα κάθε λαού, υπάρχουν κοινές ανάγκες που μας ενώνουν. Πρέπει με πίστη να επιδιώξουμε ένα κόσμο που θα προάγει τις αξίες και τον σεβασμό» εξήγησε.

 

Η Ευρώπη υποτιμά τις δυνατότητές της, σχολίασε, επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι είναι καιρός να αναδειχθεί νέα δύναμη και να ξεπεράσει τα προβλήματά της. Η Ελλάδα παρά την κρίση, διαχειρίστηκε τη κρίση με όραμα και διεξόδους, όπως η δημιουργία ευρω-ομολόγων, όπως αυτή περιγράφεται στην έκθεση Ντράγκι, είπε.  «Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, με την δημιουργία τριμερούς σχέσης Ισραήλ-Κύπρου -Ελλάδας και με τη συμμετοχή της μαζί με άλλες  25 χώρες και την Τουρκία σε συζήτηση για το Κλίμα» υποστήριξε. Όπως είπε, οι συμμαχίες και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για αυτονομία και αυτάρκεια σε ζωτικούς τομείς, όπως η ενέργεια και η άμυνα είναι σημαντικές. «Η Μεγάλη ιδέα- μία ιδέα όχι γεωγραφική, αλλά αξιακή, να αποτελέσει ο ελληνισμός τη φωνή της σύνεσης, της δύναμης αξιών, της δημοκρατικής συμβίωσης για κοινό καλό, είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για επιβίωση της ανθρωπότητας» σχολίασε.

 

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι με τολμη και χωρίς φόβο, η Ελλάδα πρέπει να γίνει τόπος πολιτισμού και παιδείας σε μία εποχή που αναζητά κατεύθυνση. «Ας δώσουμε στην Ελλάδα τη θέση που της αξίζει», κατέληξε.


Α. Σαμαράς: Η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη 

- Θα παραμείνω μάχιμος και παρών

02-Dec-12-2024-04-58-29-8035-PM

Αντώνης Σαμαράς, Πρωθυπουργός της Ελλάδας (2012-2015)


«Η διαγραφή μου ήταν μία προαποφασισμένη απόφαση. Η ιστορία και η πραγματικότητα του καθενός δεν διαγράφεται, θα παραμείνω μάχιμος και παρών» υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», που πραγματοποιείται 12 και 13 Δεκεμβρίου.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέλυσε τα 50 χρόνια κοινοβουλευτικού του έργου και τις σημαντικές ιστορικές στιγμές που έζησε, τα όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν αλλά και το τι πρέπει η Ελλάδα να κάνει στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής στο μέλλον.

 

Στις κορυφαίες στιγμές τις πολιτικής του καριέρας ξεχωρίζει, όπως είπε, την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. «Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ αποτέλεσε έναν θρίαμβο για τη Δύση, που όμως γέννησε την προβληματική κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας, από την οποία κληρονομήσαμε το Μακεδονικό πρόβλημα», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

 

Αναφέρθηκε, επίσης, στην εποχή των μνημονίων, τις ατελείωτες ώρες διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, με Υπουργό Οικονομικών τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και αναφέρθηκε στην τότε Καγκελάριο της Γερμανίας, κυρία Άνγκελα Μέρκελ, ως μία ηγέτιδα με «τιμωρητική και απαξιωτική διάθεση που έπασχε από έλλειψη οράματος». 

 

Αναφερόμενος, δε, στην δύσκολη εκείνη συγκυρία για την χώρα μας είπε χαρακτηριστικά: «Μας τράβηξαν το χαλί, αφού παραδέχθηκαν ότι μπορούμε να βγούμε από τα μνημόνια. Είμαι περήφανος που αρνήθηκα να μπει στο Υπερταμείο το σύνολο του κρατικού ενεργητικού, κάτι που δυστυχώς συμφώνησε αμέσως μετά η κυβέρνηση Τσίπρα».

 

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην παρατυπη μετανάστευση και στην στάση του την εποχή που η χώρα μας είχε την Προεδρία της ΕΕ το 2014. «Η ανοχή άλλων ηγετών, είχε ως αποτέλεσμα να το πληρώσουν ακριβά και οι ίδιοι και οι χώρες τους και οι πολίτες τους στη συνέχεια».

 

Για την Τουρκία, σχολίασε ότι παρατηρεί μια πολιτική που χαρακτηρίζεται από διάθεση κατευνασμού και προσαρμογής στις απαιτήσεις της άλλης πλευράς. «Η απειλητική και εκδικητική στάση της Τουρκίας, με αναθεωρητική συμπεριφορά προς κάθε κατεύθυνση, που θέλει την ανατροπή του κουρδικού κράτους, που θέλει να ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο με το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας, δεν πρέπει να μένει αναπάντητη. Η αποτρεπτική πολιτική πρέπει να διασφαλίζει ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε απειλής, ο λιγότερο ισχυρός θα του δημιουργήσει ένα ρίσκο και ένα κόστος ανυπολόγιστο. Πρέπει ο λιγότερο ισχυρός να διασφαλίζει την σταθερότητα και την ειρήνη με πειστικότητα και αξιοπιστία και να είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει-αν χρειαστεί- όλα τα διαθέσιμα μέσα», εξήγησε.

 

Η χώρα μας πρέπει να χτίζει συμμαχίες και όχι να αναζητά συνεχώς προστάτες, πρόσθεσε. Οι φίλοι δεν πρέπει να σε θεωρούν βαρίδι και οι εχθροί δεν πρέπει να σε θεωρούν εύκολο στόχο, πρέπει να χτίζεις αληθινές συμμαχίες και να τις υπερασπίζεσαι με σταθερότητα, όπως ανέλυσε στη συνέχεια.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε και για την πρωτοβουλία του το 2013 για την δημιουργία τριμερών συμμαχιών, Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, αλλά και την πρωτοβουλία το 2022 αρωγής της Ελλάδας-Γαλλίας, τις οποίες χαρακτήρισε «τοπικές συμμαχίες κατά του κοινού εχθρού, τη Τουρκία».

 

Το επόμενο βήμα για την Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε. , υπογράμμισε, ότι είναι η ενεργειακή της αυτονομία και ασφάλεια, διαδικασία που περνάει μέσα από την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ. Για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, είπε ότι «το γεγονός ότι έπεσε το καθεστώς Άσαντ στη Συρία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στη χώρα που εισέρχεται σε ένα ρευστό και ασαφές σκηνικό». Επίσης, τόνισε ότι το κουρδικό θέμα έρχεται ορμητικά στο προσκήνιο, με την Τουρκία να υποστηρίζει τους Τζιχαντιστές και να πολεμά τους Κούρδους, και το Ισραήλ να κάνει ακριβώς το αντίθετο, να υποστηρίζει τους Κούρδους και να πολεμά τους Τζιχαντιστές, που τους θεωρεί απειλή».

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στο Τουρκολυβικό μνημόνιο και αναρωτήθηκε «πώς μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι έχει φιλία με την Τουρκία, όταν αυτή το παραβιάζει ευθαρσώς, όταν τολμά να μιλά για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, για γκρίζες ζώνες και κλεμμένα νησιά και να αμφισβητεί την ΑΟΖ, μη σεβόμενη τον Χάρτη της ΕΕ (Χάρτη της Σεβίλλης)».

«Κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε, για να μην ερεθίσουμε την Τουρκία και λέμε ότι ζούμε σε ‘ήρεμα νερά’, που κάθε άλλο ήρεμα είναι αφού υπάρχουν συνεχείς παραβιάσεις της Νavtex», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, υποστήριξε ότι “με τις συνεχείς συζητήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, δεν κερδίζει τίποτα η χώρα, αλλά έτσι «σβήνονται οι κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς». 

 

Υποστήριξε, δε, για το Μακεδονικό ότι διατήρησε την ίδια στάση στο θέμα από την αρχή έως το τέλος, λέγοντας ότι «η Μακεδονία είναι μία και μοναδική και είναι ελληνική», ενώ για την Συμφωνία των Πρεσπών, σχολίασε, ότι έχει δημιουργήσει αρκετά θέματα, καθώς η χώρα μας αναγνώρισε την ταυτότητα, τη γλώσσα και την εθνότητα για να υποστηρίξει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, μία προβληματική απόφαση. «Η εξωτερική πολιτική της χώρας υποστηρίζει και τον ανίσχυρο γείτονα (Σκόπια) και τον πανίσχυρο γίγαντα (Τουρκία) που αποτελούν απειλές για τη χώρα», συμπέρανε.

 

«Μοιάζει να έχουμε εγκαταλείψει το Διεθνές Δίκαιο και να μην διεκδικούμε κανένα ρόλο στην περιοχή, ενώ σε αυτή διαπράττονται σεισμικές αλλαγές. Το δίλημμα ειρήνη ή πόλεμος είναι ψευτοδίλημμα, το πραγματικό δίλημμα είναι αν θέλει η χώρα να δημιουργήσει ενεργές συμμαχίες και να διεκδικεί ρόλους», υποστήριξε.

 

Στη συνέχεια ο διεθνολόγος, δημοσιογράφος, αναλυτής διεθνών ειδήσεων, ΕΡΤ, κ. Δημήτρης Απόκης τον ρώτησε για την διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση που δείχνει ότι το 40% των νεοδημοκρατών διαφωνούν με τη διαγραφή και συμπλήρωσε ότι «πιστεύω ότι χαλάω τη σούπα του κατευνασμού της κοινωνίας, της ασφάλειας, της ακρίβειας, των προβλημάτων της μεσαίας τάξης» και ότι «ήταν μία προαποφασισμένη απόφαση που συμπληρώνει την μετάλλαξη της ΝΔ σε Ποτάμι». Η ιστορία και η πραγματικότητα του καθενός δεν διαγράφεται, είπε. Σε συμπληρωματική ερώτηση για τι σκέφτεται να κάνει πολιτικά την επόμενη μέρα, απάντησε ότι «θα παραμείνω μάχιμος και παρών». Τέλος, αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας, είπε ότι ορθώς η χώρα μας υποστηρίζει την Ουκρανία και ότι η στάση της Ρωσίας είναι 100% καταδικαστέα. Όμως, κατέληξε, ο πόλεμος αυτός «έριξε τη Ρωσία και τη Κίνα στην αγκαλιά της Ρωσίας, συνασπίζοντας έτσι εμμέσως αντιπάλους».

Το συνέδριο  «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» οργανώνεται από το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα και για τις δύο ημέρες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τις εργασίες του συνεδρίου μέσω του site της εφημερίδας «Το Βήμα» (ΕΔΩ), του ξενόγλωσσου site (ΕΔΩ), καθώς και από το επίσημο κανάλι στο YouTube του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, πατώντας ΕΔΩ


Χορηγός: ΔΕΗ - Libra Group

01-Dec-12-2024-04-56-43-0628-PM

Από αριστερά: Δημήτρης Απόκης, Διεθνολόγος-Δημοσιογράφος, Αναλυτής Διεθνών Ειδήσεων, ΕΡΤ - Αντώνης Σαμαράς, Πρωθυπουργός της Ελλάδας (2012-2015)

Το συνέδριο  «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» οργανώνεται από το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα και για τις δύο ημέρες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τις εργασίες του συνεδρίου μέσω του site της εφημερίδας «Το Βήμα» (ΕΔΩ), του ξενόγλωσσου site (ΕΔΩ), καθώς και από το επίσημο κανάλι στο YouTube του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, πατώντας ΕΔΩ


Χορηγός: ΔΕΗ - Libra Group

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου