Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Γ. Μουλκιώτης - «Η ανομβρία έχει συνέπειες στην λίμνη Υλίκη και συνιστά κίνδυνο για την υδροδότηση της Αθήνας και την άρδευση της Κωπαΐδας»

 




Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης και Μανώλης Χριστοδουλάκης, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς  Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κ. Τσιάρα, με θέμα  «Η ανομβρία έχει συνέπειες στην λίμνη  Υλίκη και  συνιστά κίνδυνο για την υδροδότηση της Αθήνας  και την άρδευση  της Κωπαΐδας».

 

Οι βουλευτές αναφέρονται στις συνθήκες ξηρασίας  που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας, με τις θερμοκρασίες να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και τις βροχοπτώσεις να έχουν καταστεί όλο και πιο σπάνιες. Παράλληλα, στις περιοχές με έλλειμμα βροχής εντοπίζεται συγκέντρωση νεκρής καύσιμης ύλης, γεγονός που προβληματίζει τους επιστήμονες για τις συνθήκες ευφλεκτότητας.

Κάποιες βροχοπτώσεις μέσα στον Απρίλιο, ήταν κυρίως παροδικές καταιγίδες που δεν αναπλήρωσαν το έλλειμμα βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων των προηγούμενων μηνών.

Όπως έχει επισημανθεί στα ΜΜΕ, αυξημένη νεκρή καύσιμη ύλη εντοπίζεται ήδη σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Δυτικής Μακεδονίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Ανατολικής Πελοποννήσου καθώς και στην περιοχή του Άργους αλλά και στην Νότια Κρήτη.

Η λίμνη Υλίκη, ο κρίσιμος ταμιευτήρας νερού Αττικής αλλά και Βοιωτίας, βλέπει την στάθμη του να υποχωρεί διαρκώς με την ανομβρία των τελευταίων μηνών να ρίχνει τη στάθμη πλέον των 3,5  μέτρων. Η στάθμη θα συνεχίζει να πέφτει και άλλο, γιατί σε πολλά μέρη της Ανατ. Ελλάδας δεν είχαμε βροχές. Οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ που έχουν σχέση με την υδροδότηση της Αθήνας, θα έχουν σοβαρά πρόβλημα μείωσης της στάθμης.

Ο ρόλος της Υλίκης είναι κομβικός, τόσο για την υδροδότηση της Αθήνας, όσον γιατί αποτελεί βασική πηγή άρδευσης του Κωπαϊδικού πεδίου. Ήδη οι αγρότες αντιμετώπισαν σοβαρότατα προβλήματα άρδευσης, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, έμειναν  απότιστες, ενώ οι Δήμοι Αλιάρτου -  Θεσπιέων και Ορχομενού, στην περιοχή των οποίων εξ αρχής ανέκυψαν  τα θέματα της λειψυδρίας, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι αγρότες της περιοχής,  έχουν ήδη υποστεί ζημιές και βρίσκονται σε απόγνωση.

Οι βουλευτές ζητούν από τους Υπουργούς να απαντήσουν:

1.     Υπάρχει ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανομβρίας και λειψυδρίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής;

2.    Υπάρχει σχεδιασμός και μέριμνα για την ύδρευση της Αθήνας και πώς θα υπάρξει δυνατότητα στους καλλιεργητές του Κωπαϊδικού πεδίου να αρδεύσουν μέσω της λίμνης Υλίκης τις καλλιέργειές τους;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου