Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Ο Υπουργός Ανάπτυξης στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας στην Κεφαλονιά - Εποικοδομητικό διήμερο εργασιών - Παρουσιάστηκε ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός του 2023 από τον Γεν. Γραμματέα κ. Παναγιώτη Αγνιάδη

 


Εποικοδομητικό διήμερο εργασιών πραγματοποιήθηκε στη Κεφαλονιά, με τη συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων της επιμελητηριακής κοινότητας, του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, Παρασκευής 17 Μαΐου, συζητήθηκε ο διοικητικός απολογισμός που αφορούσε τα πεπραγμένα του έτους 2023 καθώς και ο οικονομικός απολογισμός. 


Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης και συντονιστής της Θεματικής Επιτροπής «Πνευματικών Δικαιωμάτων» ΚΕΕΕ, Στέλιος Μωραΐτης, ενημέρωσε αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις για το έργο των πνευματικών δημιουργών ενώ ο διαχειριστής ΣΑΝΚΕ ΜΕΠΕ, Δημήτρης Σταματούκος, έκανε εισήγηση με θέμα τη συμβολή των Επιμελητηρίων στην ανάδειξη της ανακύκλωσης των ΑΕΚΚ και την αδήριτη ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Οι εργασίες της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με τις τοποθετήσεις των προέδρων και μελών της Γενικής Συνέλευσης καθώς και την αδελφοποίηση του Επιμελητηρίου Κεφαλλονιάς και Ιθάκης με το Επιμελητήριο Χανίων. Οι δύο πρόεδροι, Σταύρος Σπαθής και Αντώνης Ροκάκης, επιστέγασαν επίσημα την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την αγαστή τους συνεργασία. 







Στο Δημοτικό Θέατρο Κεφαλλονιάς, βρέθηκαν και τη δεύτερη ημέρα, Σάββατο 18 Μαΐου, οι εκπρόσωποι της επιμελητηριακής κοινότητας για να καταθέσουν απόψεις αλλά και να συνομιλήσουν με τα πολιτικά πρόσωπα. Οι εργασίες ξεκίνησαν με τις εισαγωγικές τοποθετήσεις του οικοδεσπότη πρόεδρου του Επιμελητηρίου Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, Σταύρου Σπαθή, με θέμα: «Η αναβάθμιση των υποδομών ως προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη των Ιονίων»  καθώς και του πρoέδρου ΚΕΕΕ, Ιωάννη Μασούτη. «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι συνυφασμένες με τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας και η ενδυνάμωση τούς κρίνεται απαραίτητη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μασούτης. «Τα Επιμελητήρια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, με δράσεις και προγράμματα, γόνιμες διεκδικήσεις και προτάσεις, βασισμένες σε έλλογα επιχειρήματα». Ο πρόεδρος του τοπικού Επιμελητηρίου, κ. Σπαθής, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην ανάγκη θωράκισης των επιχειρήσεων των νησιών. «Κάθε νησί μας ξεχωριστά αλλά και η περιφέρεια των νησιών μας  αποτελούν μία κύρια ισχυρή και μεγάλη παραγωγική μονάδα, με χιλιάδες δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, με πολλούς εργαζόμενους και πρέπει να αντιμετωπίζονται με όλα τα φορολογικά προνομία, τις διευκολύνσεις και την κατανομή ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, από το κεντρικό κράτος» επεσήμανε ο κ. Σπαθής.

Μεταξύ των πολιτικών προσώπων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ΚΕΕΕ, ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωσταντίνος Σκρέκας, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό. Στην ομιλία του ανέδειξε το θετικό πρόσημο που αποδίδει η κυβέρνηση στην υγιή επιχειρηματικότητα και την ανάγκη προώθησης της. «Τα Επιμελητήρια αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης και τα στηρίζουμε. Μαζί θα προχωρήσουμε» δήλωσε, κλείνοντας ο κ. Σκρέκας. Η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρα μας την ανάδειξή της ως προορισμό υψηλής αξίας, με σεβασμό στον άνθρωπο, και στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. «Η πολιτεία, η τοπική αυτοδιοίκηση και η ιδιωτική πρωτοβουλία συνεργάζονται, με στρατηγικό σχεδιασμό, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα Επιμελητήρια, με την τεχνογνωσία την οποία διαθέτουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ράπτη. Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Κεφαλληνίας Ιθάκης ευλόγησε τις εργασίες της Συνέλευσης ενώ η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, επεσήμανε τη σημασία της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, με επίκεντρο τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο βουλευτής, Παύλος Γερουλάνος, σκιαγράφησε το όραμα για μία νέα Ελλάδα, ενώ η Νέα Αριστερά εκπροσωπήθηκε από τον Φιλήμων Καραμήτσο. Το παρών έδωσε, επίσης, ο τέως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος.

Ο βουλευτής, Παναγής Καππάτος,  μίλησε για την εξέλιξη του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας ενώ ο περιφερειάρχης Ιονίων νησιών,  Ιωάννης Τρεπεκλής, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη με βάση την ιδιωτική πρωτοβουλία ενώ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογών στις εκάστοτε συνθήκες, όπως η κλιματική αλλαγή, ώστε να δομούνται αναπτυξιακά προγράμματα. «Θα συνεχίσω να συμμετέχω, όπως κάνω όλα αυτά τα χρόνια, στις δράσεις των Επιμελητηρίων, χωρίς καμία απουσία» είπε ο κ. Τοψίδης. Ο δήμαρχος Κεφαλλονιάς και πρώην πρόεδρος του τοπικού Επιμελητηρίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές δράσεις που μπορούν να γίνουν από το δήμο, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια και την ΚΕΕΕ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, με αναφορά στις επικείμενες ευρωεκλογές, υπογράμμισε τα κοινά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν ελληνικές και ευρωπαϊκές εμπορικές επιχειρήσεις ενώ ο πρόεδρος ΕΣΕΕ, Γιώργο Καρανίκας, χαιρέτισε τις εργασίες της Συνέλευσης. Χαιρετισμός επίσης απηύθυνε, μεσώ βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης. Στο μήνυμά του αναφέρθηκε στη στήριξη του πρωτογενή τομέα με πρώτο βήμα το στοίχημα της σύστασης των Αγροτικών Τμημάτων στα 59 Επιμελητήρια της χώρας έως το τέλος της χρονιάς. 

Παρουσία των 57 πρόεδρων και εκπροσώπων των Επιμελητήριων, συνεχίστηκε ο βασικός κορμός της Γενικής Συνέλευσης με την εισήγηση του Ε’ αντιπρόεδρου ΚΕΕΕ και αντιπεριφερειάρχη Νήσων Αττικής, Ιωάννη Βουτσινά, ο οποίος μίλησε για το ρόλο των δύο πόλων τους οποίους εκπροσωπεί -περιφερειακή αυτοδιοίκηση και Επιμελητήρια- ως πυλώνες ανάπτυξης. Ο τίτλος της εισήγησης του προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής της Ακαδημίας και πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Γεώργιος Μαυραγάνης, ήταν: «Ακαδημία Φορολογίας και Λογιστικής Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου και δυνατότητες συνεργασίας με τε Επιμελητήρια». Ακολούθως, παρουσιάστηκαν ευρήματα από την πανελλαδική έρευνα διάγνωσης αναγκών αγοράς εργασίας από το διευθυντή Ερευνών της Παλμός Ανάλυσις, Πασχάλη Αλέξανδρος Τεμεκενίδη, αναφορικά με την ανάγκη σύζευξης αγοράς εργασίας και εκπαίδευσης αλλά και των δεξιοτήτων που απαιτούνται ανά κλάδο και ανά γεωγραφική περιφέρεια για τους εργαζόμενους.  

Υπό το συντονισμό του γενικού γραμματέα, Παναγιώτη Αγνιάδη, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του ΕΦΕΠΑΕ, Πλάτωνα Μαρλαφέκα, του μέλους του ΕΒΕΑ, Αντώνη Παναγόπουλου,  του προέδρου του ΕΕΑ, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, του προέδρου του Επιμελητηρίου Λευκάδας, Σωτήρη Σκιαδαρέση, του προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανου Γεωργιάδη,  του δημάρχου Παιονίας, Κωνσταντίνου Σιωνίδη, του Α΄ αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνου Λεβέντη,  του προέδρου του Επιμελητηρίου Άρτας, Γιάννη Γκολομάζου, του Α’ αντιπροέδρου Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Ιωάννη Μήτση, του προέδρου του Επιμελητηρίου Κορινθίας, Παναγιώτη Λουζιώτη και του γενικού γραμματέα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Κλεόβουλου Θεοτόκη. Το κλείσιμο των εργασιών πραγματοποιήθηκε από τον Α΄ αντιπρόεδρο της ΚΕΕΕ, Ιορδάνη Τσώτσο, καθώς και την καταληκτική τοποθέτηση από τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Σκρέκα.

 Κώστας Σκρέκας: «Πυλώνες ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας στο επιχειρηματικό οικοσύστημα τα Επιμελητήρια»


Τη δεδομένη πολιτική βούληση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει και να προωθήσει έμπρακτα την υγιή επιχειρηματικότητα εξέφρασε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, από την Κεφαλονιά και τη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι από κοινού Υπουργείο Ανάπτυξης και Επιμελητήρια δημιουργούν προϋποθέσεις ισχυρής, βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης που θα φέρει περισσότερες, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελληνίδων και των Ελλήνων. 

«Χωρίς υγιή επιχειρηματικότητα δεν έχουμε ανάπτυξη, δεν έχουμε θέσεις εργασίας και φυσικά δεν μπορεί να πάει μπροστά ο τόπος μας. Η βασική και κύρια κατεύθυνση της Κυβέρνησής μας είναι η στήριξη και προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας», τόνισε. 

Ο κ. Σκρέκας, αναφερόμενος στην Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΜΗ, είπε πως από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν ιδρυθεί 4.623 επιχειρήσεις περισσότερες απ’ αυτές που έκλεισαν. Στην Κεφαλονιά συγκεκριμένα άνοιξαν 1.021 περισσότερες επιχειρήσεις από το 2019 μέχρι σήμερα, αποτέλεσμα του ασφαλούς πολιτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, αλλά και των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης, ιδιαίτερα όταν ξεκίνησε η πανδημία και άλλαξε άρδην η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. 

«Εκείνη την περίοδο πάρθηκαν δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες όμως ήταν αναγκαίες. Όλοι μιλούσαν για την Ελλάδα, γι’ αυτό και στον τουρισμό, έναν τόσο σημαντικό κλάδο της οικονομίας μας, έχουμε αριθμούς ρεκόρ τα τελευταία χρόνια. Επομένως, τίποτα δεν είναι αυτονόητο και όλα πρέπει να τα διεκδικούμε», πρόσθεσε.

 Ο Υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε επίσης ότι η επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας με τη συγκροτημένη στρατηγική που εκπονείται, αποτελεί προτεραιότητα και εθνικό στόχο για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα Επιμελητήρια μπορούν να καταστούν πυλώνες ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας στο επιχειρηματικό οικοσύστημα, όπως τόνισε. 

«Η Ελλάδα παράγει, καινοτομεί και εξάγει. Θέλουμε να προχωρήσουμε στην επαναβιομηχάνιση της χώρας. Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει και θα πετύχει. Για όλα αυτά όμως θα πάμε μαζί με τα Επιμελητήρια. Εμείς θέλουμε τα Επιμελητήρια να έχουν εξωστρέφεια και να είναι πυλώνες ανάπτυξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας της χώρας μας. Αυτό θα κάνουμε. Μαζί θα φτιάξουμε την Ελλάδα που αξίζει σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Σκρέκας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου