Ο βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης προέβη σε κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με την οποία ζητά απαντήσεις για την προβληματικότητα άρδευσης του Κώπαϊδικου πεδίου μετά και την καταστροφή του πλωτού αντλιοστασίου της Υλίκης.
Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι η σημαντική μείωση των αποθεμάτων νερού στην Υλίκη και η συνακόλουθη πτώση της στάθμης της λίμνης, λόγω των ελάχιστων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων κατά τους χειμερινούς μήνες, έχει θέσει εκτός λειτουργίας το χερσαίο αντλιοστάσιο και καθιστά πλέον απολύτως απαραίτητη τη χρήση του πλωτού αντλιοστασίου για την τροφοδότηση του χερσαίου αντλιοστασίου και την άρδευση του Κωπαΐδικού Πεδίου.
Τονίζεται ότι το πλωτό αντλιοστάσιο είναι ανενεργό και πλήρως εγκαταλελειμμένο με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη πλέον η επαρκής άρδευση του Κωπαϊδικού πεδίου, ενώ, παρά τις διαβεβαιώσεις και τις δεσμεύσεις της Περιφφέρειας Στερεάς Ελλάδας, δεν έχει υλοποιηθεί κανένα έργο για την αποκατάσταση της λειτουργίας του πλωτού αντλιοστασίου.
Κατόπιν αυτών, ζητείται από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν με σαφήνεια:
- Τι σκοπεύει να πράξει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την άρδευση του Κωπαϊδικού πεδίου την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
- Έάν έχει προβεί σε μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης και με ποιά τεχνική βοήθεια; Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των σχεδιασμών της.
- Γιατί οι δηλώσεις της ηγεσίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αποδείχθηκε ότι ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες προς την ήδη υφιστάμενη κατάσταση, ως προς την λειτουργικότητα του πλωτού αντλιοστασίου και ως προς την άρδευση του Κωπαϊδικού πεδίου.
- Πώς το πλωτό αντλιοστάσιο βρέθηκε εκτός λίμνης και πιάνω σε πετρώδες μέρος της όχθης της.
- Πώς εξελίχθηκε το έργο των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ποιες ήταν οι αποφάσεις της Περιφέρειας για την ολοκλήρωση του έργου.
- Ποια ήταν η επιμέλεια και εποπτεία της Περειφέρειας Στερεάς Ελλάδας ως προς την λειτουργική κατάσταση και εν γένει την ύπαρξη του πλωτού αντλιοστασίου στον χώρο εγκατάστασής του.
- Πώς εξηγείται η απομάκρυνση του πλωτού από τον χώρο εγκατάστασης στην απέναντι όχθη της λίμνης και μάλιστα σε πετρώδες - βραχώδες μέρος της όχθης της.
- Γιατί δεν έγινε αμέσως αντιληπτή η απομάκρυνση του πλωτού από τον χώρο της εγκατάστασης, ώστε να αποφεύγονταν οι τεράστιες προκληθείσες ζημιές του.
- Που εντοπίζονται οι ευθύνες για την κατάσταση του πλωτού.
- Πως αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το ζήτημα των προβλεπόμενων τελών για την Κωπαϊδα κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου