Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια: 11 διακεκριμένοι επιστήμονες στα Τρίκαλα για την κλιματική αλλαγή και τις πλημμύρες που “έπνιξαν” την περιοχή

 Θέσεις, απόψεις, προτάσεις και διαπιστώσεις κατέθεσαν για την κλιματική αλλαγή και τις πλημμύρες που “έπνιξαν” την περιοχή 12 διακεκριμένοι επιστήμονες που συμμετείχαν σε εκδήλωση στα Τρίκαλα με αντικείμενο την “κλιματική αλλαγή και τις Φυσικές Καταστροφές που μας Κυκλώνουν”.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια, υπό  την αιγίδα του Υπουργείου  Ψηφιακής Διακυβέρνησης το απόγευμα της Παρασκευής στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Σκοπός της εκδήλωσης που είχε τη μορφή στρογγυλής τράπεζας υπήρξε η ενημέρωση, πληροφόρηση, κατανόηση και ευαισθητοποίηση  από  φορείς  και  πολίτες για το Τι σημαίνουν αυτά που γύρω μας συμβαίνουν Διαχείριση υπό  συνθήκες κλιματικής αλλαγής της πλημμυρικής  επικινδυνότητας (flood risk) στη Θεσσαλία και σ’ όλη τη χώρα.

Κωνσταντίνος Βουβαλίδης, Ιάκωβος Γκανούλης, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Αντιγόνη Ζαφειράκου, Ιφιγένεια Κάγκαλου, Καλλιόπη Κράββαρη, Φαίη Μακαντάση, Βασιλική Μπίλλη, Παναγιώτης Νάστος, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Άνθιμος Σπυρίδης αναφέρθηκαν στις αιτίες, στις συνέπειες, στα μέτρα, αλλά και στις λύσεις που μπορούν να υιοθετηθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πλημμυρικά φαινόμενα ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Κατά την εκδήλωση προβλήθηκε η τοποθέτηση του διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολλυδά ο οποίος έδειξε το μέγεθος της έντασης του φαινομένου Ντάνιελ.

Υποδομές, φράγματα ακόμη και μετατόπιση οικισμών παρουσιάστηκαν ως προτάσεις.

Στη Στρογγυλή Τράπεζα συμμετείχαν οι

Κωνσταντίνος ΒουβαλίδηςΚαθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο “Φυσική Γεωγραφία – Γεωμορφολογία”. Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ.

Ιάκωβος Γκανούλης:Ομότιμος Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Διδάκτωρ των Φυσικών Επιστημών (Doctorat d’Etat) του Πανεπιστημίου Paul Sabatier της Τουλούζης (Γαλλία) και Επισκέπτης Καθηγητής των Πανεπιστημίων Erlangen (Γερμανία), πρώην Ειδικός Γραμματέας της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δημήτρης ΕμμανουλούδηςΔασολόγος – Υδρολόγος, Καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Διευθυντής του Εργαστηρίου «Υδρομετεωρολογικών Καταστροφών και Παρακολούθησης της Κλιματικής Αλλαγής», και Διευθυντής του Εργαστηρίου «Ανάλυσης και Διαχείρισης Φυσικών και Ανθρωπογενών Καταστροφών».

Αντιγόνη ΖαφειράκουΑν. Καθηγήτρια του τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, συντονίστρια του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια και της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Καλλιόπη Κράβαρη: Δρ. Πληροφορικής ΑΠΘ, Αναπ. Δ/ντρια εργαστηρίου “Ανάλυσης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών – ASSIST”

Φαίη ΜακαντάσηΔιευθύντρια Ερευνών στον Ερευνητικό Οργανισμό διαΝΕΟσις.

Βασιλική (Βίκυ) Μπίλη:Διδάκτωρ Πολ. Μηχανικός  του Πολυτεχνείου Αachen, Γερμανίας.   Μέλος του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής «Συνήγορος του Πολίτη» στον Κύκλο «Ποιότητας Ζωής».

Παναγιώτης ΝάστοςΚαθηγητής Κλιματολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας.

Ιωάννης Παπαδόπουλος: Καθηγητής, Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Άνθιμος Σπυρίδης: Δρ. Διπλ. Αγρονόμος – Τοπογράφος Μηχανικός M.Sc. Εγγείων Βελτιώσεων – Υδραυλικής  Α.Π.Θ., Ph.D. Πολυτεχνικής Σχολής  Α.Π.Θ.

Συντονιστές Στρογγυλού Τραπεζιού ήταν οι δημοσιογράφοι Βιβή Μαργαρίτη και Δημήτρης Παδιός.

Συντονιστής Εκδήλωσης ήταν ο Γιώργος Χαρίσης, Διοικητικός Συντονιστής, Τεχνική Γραμματία Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε επίσης και ο Πρόεδρος του Δικτύου Ιωάννης  Ταγκαλέγκας Δήμαρχος Λεβαδέων, όπως επίσης και ο ιδρυτής του δικτύου Μιχάλης Ταμήλος πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων.

 Βιωματική περιήγηση

Ο Daniel κατέστρεψε ό,τι βρήκε στο διάβα του κι άφησε το αποτύπωμά του, με τους κατοίκους να προσπαθούν να συνέλθουν και να ορθοποδήσουν από την ακραία φυσική καταστροφή, κάτι που διαπιστώσαμε σήμερα στη βιωματική Περιήγηση-Αυτοψία που έκαναν οι επιστήμονες σε πληγείσες από την πλημύρα περιοχές όπως η Φωτάδα, ο Παραπόταμος, τα Μεγάλα Καλύβια, η Αγία Κυριακή, ο Λόγγος, το Λογγάκι, το Γλίνος, κ.λπ.).

Σύμφωνα

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πριν την στρογγυλή τράπεζα, στην αίθουσα «Αίγλη» του ξενοδοχείου Πανελλήνιον, είχαν υπογραφεί τα πρωτόκολλα και σύμφωνα συνεργασίας του Ελληνικού δικτύου δήμων με ποτάμια με την πανεπιστημιακή έδρα Unesco του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, πανεπιστημιακά τμήματα και σωματείων.


 

  

 

      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου