Τρίτη 2 Μαΐου 2023

2 Μαϊου 2023 - 120 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών


 

🏛 2 Μαϊου 2023 - 120 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών
🔹 #Σανσήμερα, στις 2 Μαϊου 1903, εγκαινιάζεται σε πανηγυρικό κλίμα το πρώτο αρχαιολογικό #μουσείο των Δελφών, ένα από τα πιο σημαντικά στην Ελλάδα. Σε αυτό παρουσιάζεται η ιστορία του φημισμένου δελφικού ιερού και του πιο ξακουστού μαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
➡ Σύμφωνα με τον αθηναϊκό τύπο της εποχής πλήθος επισήμων περιλαμβανομένου του Γάλλου Υπουργού Παιδείας, κου Σωμιέ, κατέφθασαν από την Ευρώπη για να παραστούν στα εγκαίνια του μουσείου .
◼ H ίδρυση του μουσείου, το οποίο ήταν δωρεά της Ιφιγένειας Συγγρού, σηματοδότησε την θριαμβευτική ολοκλήρωση της πρώτης φάσης μίας από τις πιο συγκλονιστικές σελίδες της αρχαιολογικής έρευνας στην Ελλάδα, της “Μεγάλης Ανασκαφής”, όπως συμβολικά ονομάστηκε η ανασκαφική έρευνα των Δελφών κατά τα έτη 1892-1902. Η ανασκαφή υπήρξε τιτάνιο έργο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, της αρχαιότερης αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, η συμβολή όμως σε αυτή της ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας υπήρξε εξίσου σημαντική.
👉 Μετά την τελετή των εγκαινίων, τα σπουδαία ευρήματα της ανασκαφής των Δελφών, όπως ο αρχιτεκτονικός πλαστικός διάκοσμος του θησαυρού των Σιφνίων, οι αργίτες Κούροι, οι μετόπες των θησαυρών των Σικυωνίων και των Αθηναίων, οι ενεπίγραφοι ύμνοι στον Απόλλωνα, ο λυσίππειος Αγίας, η Σφίγγα των Ναξίων και ο μοναδικός Ηνίοχος, επρόκειτο να αποδοθούν στο κοινό. Τα γύψινα αντίγραφά τους, σχεδόν στο σύνολό τους, είχαν ήδη εκτεθεί στο Παρίσι, και είχαν γίνει αντικείμενο θαυμασμού αλλά και σπουδής στη Διεθνή Έκθεση του 1904.
🏛 Το κτήριο του πρώτου αρχαιολογικού μουσείου των Δελφών σχεδιάστηκε από τον Αλβέρτο Tournaire, αρχιτέκτονα της “Μεγάλης Ανασκαφής”. Αποτελούνταν από μία κεντρική επιμήκη πτέρυγα με δίρριχτη στέγη και δύο κάθετες πτέρυγες σε αυτή, ενώ το το άπλετο δελφικό φως που εισερχόταν από τα δεσπόζοντα τοξωτά παράθυρα αναδείκνυε με μοναδικό τρόπο τα εράσμια γλυπτά. Η σχέση μάλιστα του μουσείου με το φυσικό φως έμελλε να κυριαρχήσει στο μουσειογραφικό σχεδιασμό και των επόμενων αρχαιολογικών μουσείων των Δελφών.

🔹Την ευθύνη της έκθεσης του 1903 ανέλαβε ο Θεόφιλος Homolle, πρώτος διευθυντής της ανασκαφής των Δελφών, και τότε Διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, συνεπικουρούμενος από τον Έλληνα επιμελητή των ανασκαφών, τον Σμυρνιό Αλέξανδρο-Εμμανουήλ Κοντολέοντα.
🔸Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών στεγάζεται σήμερα σε διώροφο κτήριο συνολικού εμβαδού 2.270 τ.μ. Η μόνιμη έκθεσή του καταλαμβάνει δεκατέσσερις αίθουσες και οι αποθηκευτικοί χώροι έκταση 558 τ.μ. Το υφιστάμενο κτήριο, το τέταρτο στη σειρά μουσείο, έργο του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη εγκαινιάστηκε το 2004, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και είναι το αποτέλεσμα επεκτάσεων και αναμορφώσεων του αρχικού κελύφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου