Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Εγκαίνια Περιοδικής Έκθεσης Ζωγραφικής στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου : ''Χαράλαμπος Στέφος - Ημέρες Κατοχής''


Τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης ''Ημέρες Κατοχής'', με έργα του ζωγράφου Χαράλαμπου Στέφου που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, 
Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022 στις 19:30, παρουσία της οικογένειας του ζωγράφου και του Γιάννη Σταθά, Δημάρχου Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας. Η έκθεση που διοργανώνεται από τον Δήμο Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου θα διαρκέσει έως την 31η Δεκεμβρίου 2022.



Ο Χαράλαμπος Στέφος (1932-2009) γεννήθηκε στον Κόκκινο Δωρίδας.              
Η απώλεια του πατέρα λίγο πριν την έναρξη του πολέμου το 1940 και η τραυματική βιωμένη εμπειρία της Κατοχής καθόρισαν την παιδική και εφηβική του ηλικία. Το 1945 εγκαταστάθηκε στην Άμφισσα για να εργαστεί. Η ζωγραφική στάθηκε η μεγάλη του αγάπη. Αυτοδίδακτος ζωγράφος αποτύπωσε με διάφορα εικαστικά μέσα, υλικά και τεχνικές, τα θέματα που τον συγκινούσαν από την αγροτική ζωή και τη φύση. Στις αναμνήσεις της κόρης του Μαρίας μένει ζωντανή η εικόνα του πατέρα να αναζητά χρώματα, υφές και εικόνες στη φύση.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ξεκίνησε να αποτυπώνει στον καμβά του την βιωμένη εμπειρία της Κατοχής, την εμπειρία του λιμού, την απώλεια της εστίας και του γενέθλιου τόπου μετά την ολοσχερή καταστροφή των χωριών της Δωρίδας από τις στρατιωτικές αρχές κατοχής. Η βιωματική αποτύπωση της ναζιστικής άσκησης βίας και τρομοκρατίας απέναντι στον άμαχο πληθυσμό της υπαίθρου αποτέλεσε βασική θεματική του έργου του.
Η τέχνη Χαράλαμπου Στέφου είναι παραστατική. Δεν απομακρύνεται από την αναπαράσταση της πραγματικότητας. Είναι ανθρωποκεντρική. Κύριο αντικείμενό της είναι ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος και η αρμονική σχέση του με τη φύση. Ο άνθρωπος και η συνάντησή του με τη βία της ιστορίας. Σε πολλές περιπτώσεις είναι αυτοβιογραφικού χαρακτήρα, έχοντας ως αφετηρία τα προσωπικά του βιώματα.
Οι Ημέρες Κατοχής είναι η εικαστική μαρτυρία ενός εφήβου που επέζησε της ναζιστικής θηριωδίας, η ιστορική καταγραφή της τραγικής δεκαετίας του 1940.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου