Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Διατροφή και όραση


Της Μένιας Κούσουλα – Μακρή* 

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία των ματιών μας. Πολλές μελέτες έχουν διεξαχθεί προκειμένου να διευκρινίσουν την επίδραση της διατροφής στην προστασία του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, του καταρράκτη, της ξηροφθαλμίας, της αμφιβληστροειδοπάθειας και άλλων παθήσεων της όρασης..

Η συχνή κατανάλωση ψαριών και ιδιαίτερα ψαριών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα έδειξε να έχει σημαντική επίδραση στην μείωση των πιθανοτήτων προσβολής από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Δύο πρόσφατες έρευνες που δημοσιεύτηκαν στην  επιθεώρηση «Archives of Ophthalmology», έδειξαν ότι η κατανάλωση ψαριού μια φορά την εβδομάδα μειώνει την εμφάνιση της νόσου κατά 31%, ενώ η κατανάλωσή του δύο φορές την εβδομάδα αυξάνει το ποσοστό σε 35%.

Επίσης, οι τροφές που είναι πλούσιες σε καροτενοειδή που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικές ουσίες, έχουν σπουδαία επίδραση στην πρόληψη της νόσου. Τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, βρίσκονται στα κόκκινα σταφύλια, στις πορτοκαλί και κόκκινες πιπεριές, στο λάχανο, στον μαϊντανό, στο σπανάκι, στα καρότα, στις ντομάτες, στο σέλινο, στα αυγά, στο καλαμπόκι, στο μπρόκολο, στα λαχανάκια Βρυξελών, στα μπιζέλια και στο κάρδαμο. Ακόμη, ο χυμός καρότου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών προβλημάτων όρασης όπως και η άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Σε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Λ’ Ακουίλα, αναδείχτηκε ο σπουδαίος ρόλος ενός καρυκεύματος που λέγεται ζαφορά, καθώς προστατεύει το μάτι από τις βλάβες που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο και καθυστερεί την εξέλιξη των γενετικών ασθενειών που οδηγούν σε πλήρη τύφλωση, όπως η χρωστική αμφιβληστροειδίτιδα.

Επίσης, κάποιες άλλες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από κάποια ωχροπάθεια δεν έχουν παρά να καταναλώνουν άφθονα μύρτιλλα, αφού οι ανθοκυανίνες των φρούτων επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου.

Τα υπερβολικά κιλά ακόμα, προκαλούν πολλές παθολογικές καταστάσεις και σε αυτές περιλαμβάνονται και πολλές επιπλοκές της όρασης. Όπως επισημαίνει η κυρία Τατιάνα Σκούταρη, οπτομέτρης ειδικευμένη στη χαμηλή όραση και επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, εκτός του ότι αυτή καθαυτή η παχυσαρκία έχει αρχίσει να θεωρείται από τους ειδικούς ότι σχετίζεται με ορισμένες οφθαλμολογικές παθήσεις, μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μάτια μας και ως έμμεσος παράγοντας καθώς συνδέεται με νόσους όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριοσκλήρυνση ή η υπέρταση, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα όπως η ξηροφθαλμία, ο καταρράκτης, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η υπερτασική αμφισβληστροειδοπάθεια, το γλαύκωμα και οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς. Όλες αυτές οι ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν σημαντική έως και ολική απώλεια της όρασης.

Η υψηλή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώνει κατά 20% τις πιθανότητες εμφάνισης ξηροφθαλμίας, ενώ αντίθετα η υψηλή πρόσληψη ωμέγα-6 λιπαρών οξέων τις αυξάνει αισθητά. Επίσης, η ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται συχνά ως γλυκαντική ουσία, προκαλεί ξηροφθαλμία.

Τέλος, όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα καροτενοϊδών έχουν επταπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καταρράκτη και όσοι έχουν έλλειψη βιταμίνης C ενδεκαπλάσιες από εκείνους που καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά πλούσια σε καροτενοειδή και βιταμίνη C.

 

*Η Ασημένια Κούσουλα-Μακρή είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος , Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Τηλ. Επικοινωνίας:

2261088077 & 6973236233

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου