Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Mειωμένος κατά 1.769 κατοίκους σε σχέση με το 2011 o Δήμος Λοκρών - Θ. Ζεκεντές: Η ελληνική ύπαιθρος χρειάζεται πραγματική οικονομική ενίσχυση για να βελτιώσει τις υποδομές της και να μπορέσει να προσφέρει θέσεις δουλειάς στους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους!


 Ο Δήμος Λοκρών εμφανίζει μόνιμο πληθυσμό 17.854 κατοίκους βάσει των προσωρινών αποτελεσμάτων της απογραφής πληθυσμού του 2021 που ανακοίνωσε σήμερα, 19 Ιουλίου 2022, η ΕΛΣΤΑΤ. Στο Δήμο μας απογράφηκαν 8.769 άνδρες και 9.085 γυναίκες. Ο πληθυσμός στο Δήμο μας είναι μειωμένος κατά 1.769 κατοίκους σε σχέση με το 2011 που είχαν καταγραφεί 19.623 κάτοικοι, εκ των οποίων 9.753 άνδρες και 9.870 γυναίκες. Ο Δήμος μας εμφανίζει μείωση κατά 9% (το μικρότερο ποσοστό μείωσης στο Νομό Φθιώτιδας), ο Νομός Φθιώτιδας εμφανίζει μείωση κατά 12,9%, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μείωση κατά 7,7% και η Ελλάδα μείωση κατά 3,5%.

Ως Δήμος κάναμε συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης των κατοίκων του τόπου μας για να απογραφούν, καθώς η απογραφή καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη χρηματοδότηση των Δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Η χειμερινή περίοδος κατά την οποία διενεργήθηκε η απογραφή δεν είναι αντιπροσωπευτική για το Δήμο μας, διότι υποεκτιμά τον πληθυσμό της περιοχής μας, ο οποίος αυξάνει σημαντικά από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Θεωρούμε πως θα πρέπει η κυβέρνηση να αυξήσει την βαρύτητα στα μη πληθυσμιακά κριτήρια για την κατανομή της χρηματοδότησης στους Δήμους, όπως η γεωγραφική έκταση, το δημοτικό, αγροτικό και δασικό δίκτυο, το παράλιο μέτωπο κ.ά.

Τα αποτελέσματα της απογραφής επιβεβαιώνουν την ανάγκη εφαρμογής ισχυρής περιφερειακής πολιτικής για να συγκρατηθεί ο πληθυσμός στην ύπαιθρο. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν την προηγούμενη δεκαετία με την αποψίλωση της επαρχίας από υπηρεσίες και δομές αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού, η οποία επιβεβαίωσε πως στα αστικά κέντρα υπήρξε συγκράτηση του πληθυσμού σε αντίθεση με τους ημιαστικούς και αγροτικούς οικισμούς, όπου υπάρχει σημαντική συρρίκνωση. Η ελληνική ύπαιθρος χρειάζεται πραγματική οικονομική ενίσχυση μέσα από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για να βελτιώσει τις υποδομές της και να μπορέσει να προσφέρει θέσεις δουλειάς στους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου