#ΣανΣήμερα το 1896 η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως τον
Ηνίοχο των Δελφών
το πιο διάσημο από τα αφιερώματα στους Δελφούς και το πιο λαμπρό έκθεμα σήμερα του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών / Delphi Culture.
Το χάλκινο #άγαλμα ύψους 1,82μ. (κλασική περίοδος, 478 - 474 π.Χ.) εντοπίζεται βόρεια του Ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς, από τους αρχαιολόγους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών / École Française d'Athènes, την περίοδο της «Μεγάλης ανασκαφής». Η είδηση της ανακάλυψης του κάνει το γύρο του κόσμου προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση, καθώς πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματα της ελληνικής πλαστικής, με ιδιαιτερότητες που το καθιστούν έργο βαθιά ανθρώπινο και πνευματικό, που αγγίζει τις ρίζες του δυτικού πολιτισμού και τα μύχια της ανθρώπινης ψυχής.
Ο έφηβος #ηνίοχος απεικονίζεται όρθιος στο δίφρο, αμέσως μετά τη νίκη του. Φορά τον τυπικό μακρύ χιτώνα των ηνιόχων, που ζώνεται ψηλά και συγκρατείται με δύο ταινίες για να μην ανεμίζει κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Οι πτυχώσεις του #χιτώνα κάτω από το ζωστήρα δίνουν την εντύπωση δωρικού κίονα, ενώ οι πτυχές στο πάνω μέρος του κορμού είναι λοξές ή καμπύλες.
Τα #μαλλιά του περιζώνει ταινία, σύμβολο της νίκης, διακοσμημένη με ένθετο ασημί μαίανδρο.
Τα #μάτια του είναι ένθετα από ημιπολύτιμο λίθο και γυαλί και εκφράζουν τη δύναμη και την αυτοκυριαρχία του.
Το άγαλμα ήταν μέρος ενός μεγάλου αφιερώματος, που περιλάμβανε το τέθριππο άρμα και μια δεύτερη ανδρική μορφή. Προσφέρθηκε στον θεό Απόλλωνα από τον τύραννο της Γέλας Πολύζαλο, ύστερα από νίκη του σε αρματοδρομία στα Πύθια. Είναι κατασκευασμένο με τη μέθοδο του «χαμένου κεριού» και αποτελεί τυπικό δείγμα του αυστηρού ρυθμού. Θεωρείται έργο μεγάλου καλλιτέχνη, ίσως του Πυθαγόρα από το Ρήγιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου