Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Το πυροφυλάκιο της Σκίπιζας στην Πάρνηθα και η θέση «Σωρός» του Μοσχοποδίου στη Θήβα


Του Θανάση Μπασιάκου

 Με αφορμή τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών και την απειλητική εξάπλωσή τους στα δάση, κυρίως λόγω της κλιματικής κρίσης, ήθελα να εκφράσω την επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης της διαδικασίας εντοπισμού και πρόληψης πυρκαγιών.

Ένα πρώτο βήμα, κατά τη γνώμη μου, είναι κάτι που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια σε άλλα βουνά, στην συγκεκριμένη περίπτωση στην Πάρνηθα.
Εκεί υπάρχει το πυροφυλάκιο της Σκίπιζας. Το πυροφυλάκιο αυτό βρίσκεται στην ομώνυμη θέση στα 1.300μ., στη ΒΔ πλευρά της Πάρνηθας. “Σκίπιζα” στην αρβανίτικη διάλεκτο σημαίνει “αετοφωλιά”. Στην περιοχή (15’ λεπτά νοτίως του πυροφυλακίου, στα 1.210μ.) βρίσκεται και η πηγή της Σκίπιζας. Ο Ι. Σαρρής στο βιβλίο του «Αἱ πηγαί τῆς Πάρνηθος» (1925) αναφέρει την Σκίπιζα ως την υψηλότερη, την ψυχρότερη και την καλύτερη από άποψη ποιότητας πηγή της Πάρνηθας.
Μια πραγματική αετοφωλιά λοιπόν, που το 1987, με την ίδρυση του ΕΔΑΣΑ, επιλέχθηκε από τα μέλη του συλλόγου ως η ιδανικότερη θέση επόπτευσης των δυτικών και βορείων πλαγιών του ευρύτερου ορεινού όγκου της Πάρνηθας. Τα πρώτα χρόνια οι πυροφυλάξεις πραγματοποιούνταν υπαίθρια, με κατασκήνωση πάνω στο βράχο, όπου σήμερα στέκεται το πυροφυλάκιο. Το 1989 χτίστηκε μια μικρή ξύλινη πλατφόρμα με προστατευτικό τοιχίο και το 1990 αποφασίστηκε η κατασκευή στεγασμένου ξύλινου πυροφυλακίου, το οποίο κατασκευάστηκε σταδιακά με δαπάνες του ΕΔΑΣΑ και προσωπική εργασία των δεκάδων εθελοντών του. (φωτ. 1,2)
Από την Σκίπιζα έχουν εντοπιστεί δεκάδες δασικές πυρκαγιές, γεγονός που έχει συμβάλλει σε πολλές περιπτώσεις στην έγκαιρη καταστολή τους από τις αρμόδιες αρχές. Η στρατηγική της σημασία οφείλεται στο μεγάλο εύρος επόπτευσης και στην απουσία άλλων παρόμοιων υποδομών στην βορεινή πλευρά της Πάρνηθας. Στα χρόνια λειτουργίας του πυροφυλακίου έχουν εντοπιστεί δασικές πυρκαγιές στον ευρύτερο ορεινό όγκο της Πάρνηθας, αλλά ακόμα και στην Σαλαμίνα, στον Ασπρόπυργο, στα Δερβενοχώρια, στα Οινόφυτα, στην Κεντρική Εύβοια, στους ορεινούς όγκους Πάστρα και Κιθαιρώνα, ενώ έχει καταγραφεί ακόμα και η αναγγελία πυρκαγιάς στον Παρνασσό (με άριστες καιρικές συνθήκες) !!

Έχουντας κάνει βραδινές δασοπερίπολους σε διάφορα σημεία της Θήβας και έχοντας επισκευθεί το Πυροφυλάκιο της Σκίπιζας αρκετές φορές, θεωρώ ότι η θέση «Σωρός» του Μοσχοποδίου (φωτ. 3) θα ήταν ιδανική για μια τέτοια εγκατάσταση, και μια πολύ καλή πρωτοβουλία για όποιον το προχωρήσει και το υλοποιήσει.

*O Θανάσης Μπασιάκος είναι μέλος της ΟΝΝΕΔ Βοιωτίας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου