Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Η ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ κάνει έκκληση στις κυβερνήσεις για ελευθερία του τύπου κατά τη διαρκεια της πανδημίας του COVID-19

Δέκα ευρωπαϊκές οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ), έστειλαν ανοικτή επιστολή στην Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εφαρμόζεται σε 47 κράτη. Η επιστολή απαιτεί «αποφασιστικές ενέργειες» για την προστασία της ελεύθερης ροής πληροφοριών και του δικαιώματος των δημοσιογράφων να κάνουν ρεπορτάζ, καθώς ορισμένες κυβερνήσεις έχουν επεκτείνει την εξουσία τους για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού. Η AΕJ υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη πρέπει τώρα να δείξουν αυτοσυγκράτηση εν μέσω φόβων για μια δυνητικά επικίνδυνη τροπή προς τον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία.
Η κοινή Ανοικτή Επιστολή ζητά από την Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejcinovic Buric και τους τωρινούς και επόμενους προέδρους της Επιτροπής Υπουργών, το εκτελεστικό όργανο λήψης αποφάσεων του οργανισμού, να αξιολογήσει τους πρόσφατους νόμους έκτακτης ανάγκης που εγκρίθηκαν στην Ουγγαρία και αλλού, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπερβαίνουν τις βασικές αρχές προστασίας των δικαιωμάτων που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η κ. Buric έχει ήδη γράψει στον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Viktor Orban, λέγοντας ότι μια «αόριστη και ανεξέλεγκτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα τηρηθούν οι βασικές αρχές της δημοκρατίας».
Ο εκπρόσωπος της AEJ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, William Horsley, δήλωσε: «Όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει τώρα να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να τηρούν τις νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις τους για τον σεβασμό της ελευθερία της  έκφρασης. Όλοι οι νόμοι έκτακτης ανάγκης πρέπει να εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται με  βασικές εγγυήσεις για την προστασία των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Οι όποιες παρεκκλίσεις πρέπει να είναι αυστηρά χρονικά-περιορισμένες και αναλογικές στην συγκεκριμένη κατάσταση».
Η Ανοικτή Επιστολή εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση στην Ουγγαρία, όπου το Κοινοβούλιο έχει δώσει στον Πρωθυπουργό (μέχρι στιγμής) ευρείες εξουσίες να αποφασίζει με διατάγματα ενώ οι δημοσιογράφοι και άλλοι υπόκεινται σε ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών για διάδοση "ψευδών ειδήσεων" ή παρεμπόδιση εφαρμογής των κυβερνητικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Άλλα κράτη, όπως η Σλοβενία και η Τσεχική Δημοκρατία, ανακοίνωσαν την αναστολή των συνηθισμένων συνεντεύξεων τύπου, όπου κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαντούν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Η AEJ και εννέα άλλοι οργανισμοί που υπογράφουν την Ανοικτή Επιστολή είναι όλοι εταίροι της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της ασφάλειας των δημοσιογράφων. Η πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί με επιτυχία εδώ και πέντε χρόνια, είναι ένα πανευρωπαϊκό σύστημα για την αναφορά σοβαρών απειλών στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε ολόκληρο τον χώρο του Συμβουλίου της Ευρώπης και για την προώθηση του διαλόγου με τα κράτη μέλη για την άρση των απειλών και των επιθέσεων στα μέσα ενημέρωσης.
Ο William Horsley δήλωσε: «Η σημερινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης αποτελεί κρίσιμη απειλή τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα των ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τώρα είναι η στιγμή για ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης και για όσους πιστεύουν σε βασικά δημοκρατικά πρότυπα και ανοικτή διακυβέρνηση, να ενώσουν τις δυνάμεις και να υποστηρίξουν την ελεύθερη ροή πληροφοριών και τα αναφαίρετα δικαιώματα όλων όπως κατοχυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου