Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Τοποθέτηση του Γιώργου Μουλκιώτη, βουλευτή Βοιωτίας Κινήματος Αλλαγής, στην Ολομέλεια της Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή Βουλευτών»


Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή Βουλευτών», τοποθετήθηκε ο βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης. 

Εξ αρχής επισημάνθηκε ότι το Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει την αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική νομοθετική επιλογή της Κυβέρνησης για την εκλογή βουλευτών, που όχι μόνο δεν αποπνέει διάθεση για συναινέσεις και συγκλίσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά τραυματίζει το κύρος των θεσμών.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουλκιώτης σημείωσε ότι:
  • Το Κίνημα Αλλαγής δεν ψήφισε τον νόμο για την εφαρμογή της απλής αναλογικής που έφερε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, διότι η πολυδιάσπαση που επιφέρει το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα, οδηγεί σε αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης και προωθεί τη συνταγή της ακυβερνησίας.
  • Η Νέα Δημοκρατία, με την πρότασή της για την αλλαγή του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να επιχειρεί κανένα ουσιαστικό διάλογο, καμία συναίνεση, αποσκοπεί στην επαναφορά ενός συστήματος που ευνοεί τον τεχνητό δικομματισμό. Δείχνει να αδιαφορεί για το πόσα πολλά έχουν αλλάξει στον πολιτικό χάρτη και το πολιτικό σύστημα την τελευταία δεκαετία.
  • Το Κίνημα Αλλαγής, με την πρόταση που έχει καταθέσει για ένα δικαιότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα - όπου το εκλογικό 20 εδρών bonus θα δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος και μετά μια επιπλέον έδρα για κάθε 1%, με ανώτατο όριο τις 35 έδρες - αναγνωρίζει και σέβεται την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού.
  • Έγκριτοι καθηγητές Δικαίου αναγνωρίζουν ότι μόνο μια ουσιώδης μείωση του μέγιστου αριθμού των εδρών του bonus μπορεί να αποκαταστήσει τη συνταγματική ισορροπία μεταξύ της αρχής της ισοδυναμίας της ψήφου και της επιδίωξης της κυβερνητικής σταθερότητας.
  • Με την κραυγαλέα διάκριση μεταξύ «αυτοτελών κομμάτων» και συνασπισμών με τον κατ’ουσίαν αποκλεισμό των τελευταίων ως προς την απονομή του εκλογικού bonus, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να απωθεί ιδιαίτερα, ακόμα και εις βάρος της συνταγματικότητας του προτεινόμενου νόμου, τις Κυβερνήσεις συνεννόησης και προγραμματικής συνεργασίας, με ευρεία Κοινοβουλευτική και λαϊκή αποδοχή. 
  • Όμως, τέτοιοι συνασπισμοί, - όπως είναι και το Κίνημα Αλλαγής, στο οποίο συμμετέχουν κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ΕΔΕΜ), πρωτοβουλίες και συλλογικότητες του προοδευτικού χώρου (στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς – Ανανεωτικής Αριστεράς, Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατίας) όχι μόνον επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τα αυτοτελή κόμματα, αλλά πρέπει και να ενθαρρυνθούν θεσμικά, διότι συμβάλλουν πράγματι στην βελτίωση της ποιότητας και της λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος.
  • Με την πρόταση που κατέθεσε, αποδεικνύεται ότι η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, που στόχο έχουν να συντηρούν την πόλωση και να διχάζουν τον λαό. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως και ο κ. Τσίπρας, δεν νοιάζεται ότι με το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα η χώρα οδηγείται σε αδύναμες Κυβερνήσεις λαϊκής μειοψηφίας, που αδυνατούν να προχωρήσουν στις αλλαγές που χρειάζεται σήμερα η χώρα και απλά αναπαράγουν τα αδιέξοδα.

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο, πατήστε εδώ​

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου