Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Αλεξάνδρα Χαραμή: Η «φύλακας» των θησαυρών της βοιωτικής γης!


Προΐσταται μιας εξαιρετικά νευραλγικής υπηρεσίας, με πολλαπλές ευθύνες, με μεγάλο εύρος δράσης, με πολλές ανατροπές αλλά και με πάρα πολλές χαρές, καθώς η Αρχαιολογία είναι μια ενδιαφέρουσα επιστήμη για τον ελλαδικό χώρο, μέσω της οποίας εξαρτιόνται και πολλοί άλλοι αναπτυξιακοί τομείς της χώρας μας, όπως ο τουρισμός, κ.α. Στη δική μας γη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας διευθύνει η Αρχαιολόγος κα Αλεξάνδρα Χαραμή, πρόσωπο το ORCHOMENOS PRESS συνάντησε … κατ`  ιδίαν στην έδρα της, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών.



Κινείται, συνήθως, με διακριτικότητα, καθώς της «αρέσει» να… «μιλούν» για εκείνη περισσότερο τα έργα της και η δουλειά των συνεργατών της. Καταρτισμένη, υπεύθυνη, μια «ήρεμη δύναμη» ανάμεσα στον επιστημονικό κόσμο της χώρας, πρόσωπο όμως κυρίαρχο για τη Βοιωτία σ` ότι αφορά τα θέματα της υπηρεσίας της.
Θα την δεις σπάνια να εμφανίζεται και να παρεμβαίνει σε ζητήματα που δεν την αφορούν υπηρεσιακά, αλλά ποτέ δεν θα την δεις να αρνηθεί να δώσει την άδειά της και ό,τι έχει να κάνει με την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου αυτού του τόπου.
Για όλους όσους εμπλέκονται ή έχουν σχέση με την κα Χαραμή στο δημόσιο βίο, θα τους ακούσεις να μιλούν με σεβασμό για το πρόσωπό της, όπως και εκείνοι που έχουν συνεργαστεί μαζί της με διάφορες αφορμές και εκδηλώσεις, καθώς η Θηβαία Αρχαιολόγος είναι πρόσωπο  «γνωρίζει τη δύναμή της», αλλά ποτέ δεν την «αρέσει να προκαλεί».
Στη θητεία της ως προϊσταμένη της ΕΦΑ Βοιωτίας θα έλεγε κανείς πως ταυτίστηκε απόλυτα με το μεγαλύτερο γεγονός που ζήσαμε εμείς και όλη η χώρα, την προετοιμασία, εγκαινιασμό ( αλλά και λειτουργία πλέον από το 2016 ) του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, ενός από τα πλέον σύγχρονα Μουσεία της χώρας, το οποίο έχουν ήδη επισκεφθεί από τον πρώτο πολίτη, τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμο, Αρχηγοί κομμάτων, εκατοντάδες σημαντικά πρόσωπα αλλά και δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες απ` όλο τον κόσμο.
Ένα στοίχημα στην κυριολεξία  για την ΕΦΑ Βοιωτίας αλλά και για την τοπική κοινωνία που περίμενε «πως και πως» να ανοίξουν οι πύλες του και μέσω αυτής της νέας αφετηρίας, σύσσωμη η περιοχή να χτίζει μια παράλληλη τουριστική κουλτούρα.


Η νέα έκθεση διαρθρώνεται σε συνολικά δεκαοκτώ ενότητες, έντεκα από τις οποίες ακολουθούν χρονολογική σειρά από την Παλαιολιθική περίοδο έως και την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους και παρουσιάζεται διαχρονικά ο πολιτισμός, η καθημερινή ζωή, η πολιτική και κοινωνική εξέλιξη στη Βοιωτία. Σε εξειδικευμένες ενότητες παρουσιάζεται η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών και των πρώτων αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή, οι μύθοι που σχετίζονται με τη Βοιωτία και η πνευματική ακτινοβολία της Βοιωτίας από την αρχαιότητα έως και τη σύγχρονη εποχή, με ιδιαίτερη αναφορά στις τραγωδίες του θηβαϊκού μυθολογικού κύκλου.

Η ΕΦΑ Βοιωτίας, οι Αρχαιολόγοι, οι συντηρητές, οι φύλακες, όλο το ανθρώπινο δυναμικό της, σήμερα, έχει την ευθύνη και για μια σειρά ακόμη από μεγάλες ανασκαφές, εποπτεύει και συντηρεί πολλά σημαντικά μνημεία, τα οποία εκτίνομαι ασφαλώς σ` ολόκληρη τη Βοιωτκή γη. Ανασκαφές και μελέτες που ήδη ολοκληρωθεί για τους αρχαιολογικούς χώρους της Θήβας, προτάσεις για την Κοιλάδα των Μουσών και τις Θεσπιές, το μεγάλο έργο του Αρχαιολογικού Πάρκου του Ορχομενού, η αναστήλωση του Τροπαίου του Σύλλλα, η νέα ανασκαφή που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή του Γλα, οι τάφοι που βρέθηκαν στο Προσήλιο και πολλά άλλα μικρά η μεγαλύτερα project, τα οποία εποπτεύει η κα Χαραμή με τους συνεργάτες της, αποτελούν τις νέες προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος.
Στον αντίποδα, η έλλειψη προσωπικού, οι αντικειμενικές δυσκολίες του επαγγέλματος, οι χρηματοδοτήσεις που είτε καθυστερούν, είτε δεν επαρκούν, αποτελούν τα σημαντικότερα εμπόδια γι` αυτή την πολύτιμη υπηρεσία.
Η συνάντησή μας θα ολοκληρωθεί με χαμόγελα και με ευχές, καθώς πολλά καλά νέα μας περιμένουν το επόμενο διάστημα όσον αφορά την εξέλιξη των έργων και την επόμενη μέρα που περνά μέσα από την «Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή» που έχουν σχεδιάσει από κοινού το ΥΠ.ΠΟ με το ΔΙΑΖΩΜΑ και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας… Και με κάτι ακόμη: Την ενεργοποίηση του Συλλόγου των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου