Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Ασωπός και Μπακογιάννης


 Του Γιώργου Ανδρέου*
 
Επί τέλους, μετά από πολλές δεκαετίες απραξίας, μπήκε στην τελική ευθεία, η πρωτοβουλία ή μάλλον το όραμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, η μοναδική μέχρι σήμερα σοβαρή, συγκροτημένη και ολοκληρωμένη προσπάθεια για ριζική αντιμετώπιση και επίλυση, σε όλη του την έκταση, του μεγάλου προβλήματος και των συνεπειών της ρύπανσης της περιοχής του Ασωπού Ποταμού και της άναρχης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης στα όρια τα Βοιωτίας με την Αττική. Του μεγαλύτερου Περιβαλλοντικού αλλά και αναπτυξιακού Προβλήματος της χώρας.
Την 29/03/2019 ψηφίστηκε τελικά και είναι νόμος του κράτους, το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο «Εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8 Ιουνίου 2016 κλπ». Η ένταξη στο νόμο αυτό (άρθρο 11) διατάξεων για την « Οργάνωση και εξυγίανση της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης στην περιοχή Οινοφύτων του νομού Βοιωτίας» αποτελούν την μεγαλύτερη επιτυχία και προσφορά της θητείας του Μπακογιάννη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ο νόμος αυτός αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ότι πείσθηκε η Πολιτεία, που έχει και τον κύριο λόγο και αδρανούσε τόσα χρόνια, για τη σοβαρότητα της πρωτοβουλίας και των προθέσεών της Περιφέρειας και των λοιπών εταίρων της προσπάθειας, να προσεγγίσουν «επιθετικά» και να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο το τεράστιο αυτό, εθνικών διαστάσεων βαλτωμένο επί δεκαετίες πρόβλημα, που μαστίζει πολλαπλώς την περιοχή. Η πρωτοβουλία αυτή του Κ. Μπακογιάννη, έχει την συναίνεση όλων των φορέων , των κατοίκων, των επιχειρήσεων αλλά και των περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής, που είχαν ενεργό συμμετοχή στην διαμόρφωση της πρότασης. Η πρωτοβουλία αυτή και η εξέλιξή της αποτελεί «μοντέλο» για τη χώρα αφ’ ενός πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης και ομοψυχίας στην αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων και αφ’ ετέρου της δυναμικής του Οράματος και της σοβαρής και ομαδικής δουλειάς.
Για του λόγου το αληθές η σχετική παράγραφος του νόμου που ψηφίστηκε προβλέπει :
«…1.Η περιοχή άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης του Ασωπού ποταμού, που εκτείνεται εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας και πέριξ της Δημοτικής Ενότητας Οινοφύτων του Δήμου Τανάγρας του νομού Βοιωτίας, χαρακτηρίζεται ως περιοχή που χρήζει περιβαλλοντικής και λειτουργικής εξυγίανσης κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 56. Τα ακριβή όρια της περιοχής αυτής καθορίζονται στον από Ιουνίου 2017 χάρτη κλίμακας 1:10.000 και το τεύχος συντεταγμένων, που προσαρτώνται σε σμίκρυνση ως παράρτημα Α΄ και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του παρόντος.
2. Η χαρακτηριζόμενη με την προηγούμενη παράγραφο περιοχή είναι Οργανωμένος Υποδοχέας Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων της παρ. 4 του άρθ. 41, στα πλαίσια του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Στρατηγικών Επεμβάσεων (ΟΣΣΠ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την αστική, κοινωνική, περιβαλλοντική και επιχειρηματική εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής της Λεκάνης Απορροής Ασωπού (ΛΑΠ), για το οποίο έχει εκδοθεί η ΚΥΑ των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας 16784/9.2.2018 (ΦΕΚ Β/609/22.2.2018) και σ’ αυτήν μπορεί να ιδρυθεί αποκλειστικά και μόνο Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης (ΕΠΕ)…».
Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Στρατηγικών Επεμβάσεων , που κατάρτισε η Περιφέρεια μετά από ευρεία ανοιχτή διαβούλευση και σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις, τους φορείς, τις οργανώσεις και τους κατοίκους της Περιοχής, αποτελεί μια ιδιαίτερη και σύνθετη προσέγγιση και κυρίως παρέμβαση αναπτυξιακού και παράλληλα εξόχως περιβαλλοντικού χαρακτήρα και σχεδιασμού, με ιδιαίτερη στόχευση στην εξυγίανση της υφιστάμενης ρύπανσης , την πρόληψη και την αποτροπή της περαιτέρω επιβάρυνσής της και την οργάνωση της πολεοδομικά άναρχης βιομηχανικής ανάπτυξης χωρίς υποδομές, σε ένα συνδυασμό αστικού / εξωαστικού χώρου. Ήδη πολλά από τα έργα παρέμβασης στην περιοχή δημοπρατούνται και άρχισαν να εκτελούνται (μελέτη απορρύπανσης, οριοθέτηση Ασωπού κλπ).
Με το νόμο που ψηφίστηκε διευκολύνεται η επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης του μεγαλύτερου Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης της χώρας, που θα υλοποιηθεί με την επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων μεγάλου ύψους , θα οργανώσει και θα εξυγιάνει τη βιομηχανική συγκέντρωση δημιουργώντας νέες υποδομές , μεταξύ των οποίων ο μεγάλος βιολογικός καθαρισμός των βιομηχανικών αλλά και των αστικών αποβλήτων της περιοχής, που στις διατάξεις του άνω νόμου προβλέπεται να κατασκευαστεί στο πρώτο στάδιο.
Το σημαντικότερο όμως σημείο της πρωτοβουλίας είναι πως για τη χρηματοδότηση του Ολοκληρωμένου αυτού Σχεδίου Στρατηγικών Επεμβάσεων εξασφαλίσθηκαν με πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη Κων/ου Μπακογιάννη Ευρωπαϊκοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί πόροι ύψους μεγαλύτερου των 251 εκ ευρώ.
Για την ιστορία επιβάλλεται η ονομαστική αναφορά στην Ομάδα που συγκρότησε ο Περιφερειάρχης για την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας του, αλλά και τα πρόσωπα των φορέων που είχαν ενεργό και σημαντική συμμετοχή. Οι Αντιπεριφερειάρχες Περιβάλλοντος και εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, διαδοχικά Χάρης Σανιδάς, Ιωάννης Ταγκαλέγκας και Γιώργος Αναστασίου, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Βοιωτίας Χαρ.Ρουσέτης, Αθ. Μαριγούδης, Γεωργία Ζυγογιάννη και Αθηνά Μπλουγουρά, με τη νομική υποστήριξη του Γ. Ανδρέου, την τεχνική βοήθεια των ειδικών στην δημιουργία της μεγαλύτερης Ολοκληρωμένης Χωρικής Παρέμβασης (ΟΧΕ) της χώρας Αλεξανδρου Τσιατσιάμη, Χρ. Χρήστου και Δημήτρη Μπιμπίκου, την αυθεντία στις χρηματοδοτήσεις του επικεφαλής της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κώστα Λέμα και του αθόρυβου Γιάννη Κούτσικου και την αέναη παρουσία του Βαγγέλη Βλάχου, πέτυχαν το αποτέλεσμα για το οποίο δικαιούνται να είναι υπερήφανοι. Την Ομάδα αυτή του Περιφερειάρχη συνεπικουρούσαν: Ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Γκίνης και ο Δντης Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Δ. Γκίκας, αλλά και ο Παπα - Γιάννης Οικονομίδης από την πλευρά των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της περιοχής με τις χρήσιμες επισημάνσεις, προτάσεις και αντιρρήσεις του. Από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας ο κ. Νικόλαος Κουδούνης πρέπει να νοιώθει δικαιωμένος για τους αγώνες δεκαετιών για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Καθοριστική πάντως ήταν και η συμμετοχή της Ομάδας της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ που θα σηκώσει το βάρος του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης, με την κ. Ντ. Κυλπάση, τον Αλέξανδρο Φούρλα και τον Ανδρέα Λουκάτο .

*Ο Αραχωβίτης κ. Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου