Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Τοπικά και περιφερειακά κονδύλια του ΕΣΠΑ στο επίκεντρο. Τι πρέπει να αλλάξει για την μεγαλύτερη απορρόφηση τους.


Από τα δεξιά είναι ο Παναγιώτης Κορκολής, γενικός γραμματέας δημοσίων επενδύσεων ΕΣΠΑ, ο Αλέκος Κρητικός,πρώην στέλεχος στην Ευρωπαική Επιτροπή και πρώην Γενικός Γραμματέας στα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης, οι δημοσιογράφοι που συντόνισαν την συζήτηση, Σωτήρης Πολύζος και Λένα Παρασκευά, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καρχιμάνης και ο αναπληρωτή Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Τα δομικά προβλήματα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ τέθηκαν επί τάπητος στη συζήτηση που συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Λένα Παρασκευά και Σωτήρης Πολύζος και συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καρχιμάνης, ο αναπληρωτή Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο Αλέκος Κρητικός, πρώην στέλεχος στην Ευρωπαική Επιτροπή και πρώην Γενικός Γραμματέας στα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης και ο Παναγιώτης Κορκολής, γενικός γραμματέας δημοσίων επενδύσεων ΕΣΠΑ.


Το βασικό ερώτημα που τέθηκε στους ομιλητές αφορούσε στο εάν υπάρχει χρόνος για την απορρόφηση των κονδυλίων ώστε να υπάρξει και η αναπτυξιακή κινητικότητα που η Ελλάδα την έχει ανάγκη. Πεπεισμένος ότι υπάρχει χρόνος και θα υλοποιηθεί στο ακέραιο το ΕΣΠΑ 2014-2020 εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός. «Πώς γίνεται να μη χάσουμε πόρους» διερωτήθηκε ο κ. Αγοραστός για να δωσει ο ίδιος την απάντηση «με την περιφερειακή διακυβέρνηση. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. Η περιφερειακή διακυβέρνηση θα μειώσει και τα λειτουργικά έξοδα του κράτους».  
Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έγιναν έργα και ανέφερε χαρακτηριστικά πως η απορρόφηση του ΕΣΠΑ από 29% έφτασε στο 129%.
 «Ένα κράτος έχει ανάγκη να έχει δυνατή αυτοδιοίκηση» τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ξεκαθαρίζοντας πως «οι περιφέρειες ανταποκρίθηκαν στον ρόλο που τους δόθηκε από τον Καλλικράτη και πράγματι τα προγράμματα προχώρησαν καλύτερα και ήταν ποιο στοχευμένα».Παράλληλα, επισήμανε πως με την απλή αναλογική δεν θα υπάρχει η αποτελεσματικότητα που παρατηρείται σήμερα. «Για δύο χρόνια ούτε προϋπολογισμό δεν θα μπορούμε να ψηφίσουμε» επισήμανε ο περιφερειάρχης Ηπείρου.
Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μαζί με αυτές της Θεσσαλίας και της Ηπείρου βρίσκονται στην πρώτη τριάδα στην απορρόφηση των κονδυλίων τόνισε ο κ. Φάνης Σπανός. «Προσπαθούμε για την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο πως «το ΕΣΠΑ διαμορφώνεται μεταξύ Βρυξελλών και πλατείας Συντάγματος. Αυτό δεν βοηθάει τις κοινωνίες να συμμετέχουν ενεργά, αναδεικνύοντας τις ανάγκες τους. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να συμμετέχουν και στη διαμόρφωση και στον έλεγχο».
 Ο Γιώργος Πατούλης επισήμανε «το θέμα είναι πως θα πάμε μπροστά και θα δημιουργήσουμε το μέλλον χώρας. Γιατί υπάρχει η τεράστια οικονομική κρίση στη χώρα μας; Γιατί δημιουργήθηκαν αυτές οι παθογένειες; Ήταν κάποιες τοπικές αρχές που δεν λειτούργησαν σωστά ή μιλάμε για ενα συγκεντρωτικό κράτος που δεν άφησε να αναπνεύσει η κοινωνία για να μπορέσουν να συνδεθούν εκείνες οι δυνάμεις για να δημιουργήσουν το αύριο; Το ερώτημα είναι ρητορικό. Θεωρώ αυτονόητη την απάντηση».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη μεταρρύθμιση και να αποσυγκεντρωθεί το κράτος και να δοθούν αρμοδιότητες «οξυγόνο» στις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα,  πρόσθεσε πως η νομοθετική εξουσία πρέπει να αναλάβει ευθύνες της, για να είναι απορροφηθούν οι ευρωπαικοί πόροι.
 Από την πλευρά του, ο κ. Αλέκος Κρητικός ανέφερε πως η χαμηλή απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο καθώς ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι λίγο πάνω από την Ελλάδα. «Άρα φταίει το σύστημα και ευτυχώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί το έχουν συνειδητοποιήσει. Γι’ αυτό η αρμόδια Επίτροπος προανήγγειλε 80 μέτρα απλούστευσης» τόνισε ο κ. Κρητικός.
 Με τη σειρά του, ο κ.Παναγιώτης Κορκολής ανέφερε ότι θα υπάρξει μία μεγάλη μεταρρύθμιση για τις δημόσιες επενδύσεις. Η υφιστάμενη νομοθεσία όπως ανέφερε υπάρχει από το 1952 καθώς φτιάχτηκε για το σχέδιο Μάρσαλ. Το σχέδιο νόμου που θα δίνει μεγαλύτερη αυτονομία και πόρους στη διάθεση των Περιφερειών και των Δήμων θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση από την Κυβέρνηση όπως τόνισε ο κ. Κορκολής το προσεχές διάστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου