Οι μαθητές "επιχειρηματίες" απο το 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς μας άφησαν κυριολεκτικά με "το στόμα ανοιχτό" με τον ενθουσιασμό και τον επαγγελματισμό τους και τους χειροκροτήσαμε όλοι θερμά!
Δείτε το σχετικό απόσπασμα της εκπομπής της Τρίτης 6 Νοεμβρίου 2018 στο βίντεο που ακολουθεί και διαβάστε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη της ομάδας του σχολείου.
Γιάννης Πολίτης: Μετά τη δυσάρεστη κουβέντα για το Σκοπιανό και την ακόμα πιο δυσάρεστη εξέλιξη με τις σχέσεις του Νίκου Κοτζιά με την κυβέρνηση και την παρέμβαση του εισαγγελέα, κοιτάξτε τώρα πόσο τυχερός είμαι. Ήρθε ο Άι Βασίλης νωρίς για μένα. Τα χαριτωμένα παιδιά που είναι απόψε εδώ με γέμισαν δώρα, πολύ ωραία δώρα. Αυτά είναι τα υπέροχα προϊόντα που φτιάχνει η μαθητική επιχείρηση που είναι εδώ απόψε μαζί μας. Μαρία, έχεις το λόγο για να καλωσορίσουμε τα παιδιά. Είναι δημόσιο σχολείο και είναι και από επαρχία. Όταν είπα ότι είναι ο καθρέφτης του μέλλοντός μας, αυτό εννοούσα, γιατί κι εγώ είμαι από το Λύκειο Αρρένων Λευκάδας.
Μαρία Γιαννέτου: Είναι καταπληκτικό, το ότι σήμερα για πρώτη φορά, μαθητές – επιχειρηματίες εκτός Αττικής είναι εδώ σήμερα. Είναι από το 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς, και είναι αλήθεια ότι ήμουν διστακτική στην αρχή να τους ζητήσω να έρθουν στην εκπομπή, αλλά μόλις το είπα στην φοβερή καθηγήτρια, την κυρία Γερακοπούλου, που συντόνισε τα παιδιά καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς, και έφτιαξαν αυτά τα όμορφα προϊόντα μόνα τους, με τα χεράκια τους.
Γ.Π.: Θα το λέω κάθε Τρίτη μέχρι να το ακούσουν όλοι οι καθηγητές. Αυτό το θαύμα που βλέπουμε κάθε Τρίτη είναι αποτέλεσμα χαρισματικών δασκάλων. Μακάρι να ήταν όλοι ετσι.
Μ.Γ.: Ακριβώς. Η κυρία Γερακοπούλου είναι εδώ, θα μιλήσει και εκείνη μετά τα παιδιά, για τη φοβερή δουλειά που έκαναν μόνα τους, με δική τους πρωτοβουλία, με το δικό τους συντονισμό και με τη βοήθεια φυσικά του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece, που είμαστε κοντά στα παιδιά και τους καθοδηγούμε. Έχουν φτιάξει διάφορα προσωπικά προϊόντα προσωπικής υγιεινής και ευεξίας. Θα μας πεις τώρα ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης, ο Γιώργος Φιλόσοφος, πως ξεκίνησαν την επιχείρηση, πως την σκέφτηκαν και πως την υλοποίησαν.
Γ.Π.: Γιώργο, τώρα που αναφέρθηκε η φιλοσοφία, να ξέρεις ότι οι μοντέρνες σπουδές, στην Οξφόρδη, στο Κέιμπριτζ κλπ, συνδυάζουν τα οικονομικά με την φιλοσοφία. Επιστρέφουν οι ανθρωπιστικές επιστήμες στα οικονομικά. Γιατί οι μάνατζερ ξέχασαν ότι υπάρχουν άνθρωποι, και τώρα ευτυχώς ξαναβάζουμε την φιλοσοφία και την κοινωνιολογία μέσα στην οικονομική επιστήμη. Άρα το επίθετό σου μπορεί να είναι «διαβατήριο».
Γιώργος Φιλόσοφος: Γεια σας και από εμένα. Είμαι ο Γενικός Διευθυντής της «Trito Biolife» και ευχαριστώ το πρόγραμμα του Junior Achievement Greece που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις δράσεις μας. Καθώς προερχόμαστε από ένα δημόσιο Γυμνάσιο της επαρχίας, και έχοντας ως δεδομένο ότι το 2018 ορίστηκε ως «Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την παραγωγή και την ανάδειξη χειροποίητων παραδοσιακών βιολογικών προϊόντων με πρώτη ύλη φυσικά προϊόντα από τον τόπο μας, από την επαρχία της Βοιωτίας, και κατ΄ επέκταση της Ελλάδας. Θέλαμε να αναδείξουμε τον πρωτογενή τομέα και τα φυσικά προϊόντα που η Ελλάδα μοιράζει και αναδεικνύει στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία. Γνωρίζουμε ότι οι νέοι έχουν παραμελήσει τα τελευταία χρόνια τον πρωτογενή τομέα, κι εμείς, θέλαμε να τους υπενθυμίσουμε την αξία των φυσικών, βιολογικών χειροποίητων προϊόντων.
Γ.Π.: Το χρυσάφι που έχουμε στη γη μας.
Γ.Φ.: Πριν μιλήσει ο Υπεύθυνος Παραγωγής και ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων, θα ήθελα να μιλήσω για τα οφέλη που αποκομίσαμε από τη συμμετοχή μας στο βιωματικό πρόγραμμα ΣΕΝ/JA Greece. Προσωπικά εγώ άλλαξα τομέα δραστηριοποίησης. Ήθελα να ασχοληθώ με Ιατρικές επιστήμες, με Φαρμακευτική. Τώρα πιστεύω πως θέλω να ασχοληθώ μόνο με την οικονομία, μόνο με το μάρκετινγκ, μόνο με την επιχειρηματικότητα.
Γ.Π.: Και με αυτή τη μορφή οικονομίας. Δηλαδή η γη θα αναπτυχθεί πια, μόνο από μορφωμένους ανθρώπους. Σπουδάστε και ελάτε να αναπτύξετε την ελληνική γη που είναι χρυσάφι.
Γ.Φ.: Το βιωματικό αυτό πρόγραμμα μας βοήθησε να αναπτύξουμε δεξιότητες όπως η οργάνωση μιας πραγματικής επιχείρησης, διότι κακά τα ψέματα, είχαμε ζωντανό, πολυπληθές πελατολόγιο. Όλων των ηλικιών.
Μ.Γ.: Είναι εδώ μαζί μου ο συνάδελφός μου, ο Διευθυντής Επικοινωνίας της επιχείρησης.
Γ.Π.: Αν η επικοινωνία δεν είναι καλή, δεν γίνεται τίποτα. Αλλά η επικοινωνία, εάν και το προϊόν δεν είναι καλό, δεν πάει μακριά. Χρειάζεται η επικοινωνία, το «περιτύλιγμα» λέμε είναι σπουδαίο, αλλά αν μέσα το προϊόν είναι «σάπιο», θα το αγοράσει κάποιος μία, δύο φορές, την τρίτη η επικοινωνία πάει περίπατο. Καλή παραγωγή και μετά καλή επικοινωνία. Πάνε μαζί αυτά.
Παναγιώτης Χάνιος: Καλησπέρα λοιπόν κι από εμένα, είμαι ο Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων στην Τrito Biolife, την εταιρεία μας, ονομάζομαι Χάνιος Παναγιώτης, και θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω το πρόγραμμα του ΣΕΝ/JA Greece γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να δοκιμαστούμε στην οργάνωση και τη διαχείριση μίας επιχείρησης, αλλά και την εκπομπή σας για την πρόσκληση. Εγώ λοιπόν ως Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων θα ήθελα να τονίζω τη διαφορά μας από τις υπόλοιπες εικονικές επιχειρήσεις του προγράμματος, 130 στον αριθμό. Εμείς λοιπόν ήμασταν καιείμαστε μία πραγματική επιχείρηση με πραγματικά κόστη. Και αυτό μας διαφοροποιεί. Και πουλάμε και προϊόντα. Άρα έπρεπε να φέρουμε την εταιρεία κοντά στον κόσμο. Έπρεπε δηλαδή να προσφέρουμε φροντίδα στον κόσμο μέσα από τα προϊόντα μας.
Γ.Π.: Πέρα από το ότι μυρίζουν υπέροχα είναι και έργα τέχνης. Άλλο μοιάζει σαν σοκολατίνα, άλλο σαν τάρτα, είναι φοβερά.
Π.Χ.: Χρησιμοποιήσαμε έναν εξαιρετικό τρόπο διαφήμισης. Ξεκινήσαμε από τον πυρήνα της εταιρείας μας, το σχολείο. Προσεγγίσαμε τους συμμαθητές μας και εν συνεχεία τους γονείς αυτών. Και έτσι σε διάφορα bazaar που δημιουργήσαμε και παρουσιάσαμε τα προϊόντα μας σε σχολικές γιορτές αλλά και σε εκδηλώσεις του δήμου μας, στο κέντρο της πόλης, προωθήσαμε τα προϊόντα και είδαμε την απήχηχή τους. Έπειτα δημοσιοποιήσαμε βίντεο στα social media, χρησιμοποιήσαμε για διαφήμιση τη σχολική ιστοσελίδα, φτιάξαμε λογαριασμό στο Facebook, και μέσω όλων αυτών προωθήσαμε την εταιρεία όσο γίνεται. Δηλαδή, μιλήσαμε ουσιαστικά στους πελάτες μας μέσω των προϊόντων μας. Μας ενδιαφέρουν οι πελάτες που επιλέγουν το φυσικό βιολογικό σαπούνι και απορρίπτουν την ευκολία του αφρόλουτρου. Σ΄ αυτούς λοιπόν τους πελάτες μιλήσαμε, αυτούς τους πελάτες αγκάλιασε η επιχείρησή μας. Θα ήθελα να πω ότι αυτό το πρόγραμμα με σημάδεψε σε όλη μου τη ζωή, αξίζει να το δοκιμάσουν όλα τα παιδιά, και εύχομαι να έχουν όλοι την ευκαιρία, όχι να βρεθούν εδώ απαραιτήτως, αλλά να μετέχουν στην έκθεση.Είναι φοβερό. Σχετικά λοιπόν με την παραγωγή αυτών των «θείων» δώρων μας, θα σας μιλήσει η Διευθύντρια Παραγωγής. Ευχαριστώ.
Μαρία Παπαθανασίου: Γεια σας και από εμένα. Είμαι η Διευθύντρια Παραγωγής της Trito Biolife. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ομάδα των παιδιών της Trito Biolife που είχαμε μία άψογη συνεργασία καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και καταφέραμε να έχουμε αυτό το τελικό αποτέλεσμα. Και φυσικά τη καθηγήτριά μας, τη κυρία Γερακοπούλου, η οποία μας στήριξε σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα.
Γ.Π.: Πως έγινε η παραγωγή, πού βρήκατε τις πρώτες ύλες, πού βρήκατε το εργαστήριο;
Μ.Π.: Με τη σειρά μου θα ήθελα να πω ότι όλα τα προϊόντα της Trito Biolife δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο Τεχνολογίας του σχολείου μας, του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς. Είναι χειροποίητα, κατασκευασμένα από εμάς. Ακόμα και την συσκευασία των σαπουνιών που βλέπετε την έχουμε κατασκευάσει εμείς, καθώς και κάποια συστατικά των προϊόντων μας, όπως τους χυμούς των φρούτων, ή το αφέψημα χαμομηλιού. Βασικό συστατικό των προϊόντων μας είναι το ελαιόλαδο, προερχόμενο από τους ελαιώνες του Λαφιστίου, στους πρόποδες του Ελικώνα, στην σκιά του Παρνασσού, και βρέχονται από το ποτάμι της Έρκυνας, όπου έπαιζε η γνωστή από τη μυθολογία Περσεφόνη. Το ελαιόλαδο ήταν ένα συστατικό το οποίο μας κέντρισε από την πρώτη στιγμή την προσοχή. Ακόμη το μελισσοκέρι, το οποίο είναι το βασικό συστατικό των κηραλοιφών μας, είναι παρμένο από μέλισσες που τρυγούν την γύρη τους σε βότανα που καλλιεργούνται στην Κοιλάδα των Μουσών, και άρα αυτό τους προσδίδει το μοναδικό άρωμα. Θα μιλήσει τώρα ο Διευθυντής Οικονομικών.
Μπράλιος Γιώργος: Χαίρετε, είμαι ο Διευθυντής Οικονομικών της Trito Biolife. Όπως αναφέρει και η παροιμία «κάθε αρχή και δύσκολη», ξεκινήσαμε με μηδενικό budget. Στην αρχή μας στήριξε το σχολείο και οι γονείς με την προσφορά των υλικών. Μετά το πέρας όμως του πρώτου bazaar, είχαμε συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσό που μας καθιστούσε οικονομικά ανεξάρτητους. Το Τμήμα Οικονομικών κι εγώ ασχοληθήκαμε με πρότυπους προϋπολογισμούς και την κοστολόγηση των προϊόντων μας. Κατά την κοστολόγηση, είχαμε στο μυαλό μας την τεχνική που κυριαρχεί στις μεγάλες και κερδοφόρες επιχειρήσεις, που ονομάζεται «value for money». Όπως γνωρίζετε κι εσείς κύριε Πολίτη και οι εκλεκτοί καλεσμένοι σας, οι υπηρεσίες Υγείας αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα. Γι΄αυτό το λόγο τα κέρδη της Trito Biolife κατατέθηκαν σε μία δωρεά στο Παιδιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς. Τις τεχνικές πώλησης θα σας παρουσιάσει η Υπεύθυνη του Τμήματος Μάρκετινγκ.
Μαρία Σφουντούρη: Καλησπέρα σας, είμαι η Υπεύθυνη Μάρκετινγκ της Trito Biolife. Αρχικά, έχουμε διαθέσει τα προϊόντα μας σε καταστήματα πώλησης φυσικών, βιολογικών προϊόντων και σε ξενοδοχειακές μονάδες αγροτουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας. Επίσης, έχουμε υπογράψει προσύμφωνα συνεργασίας με επιχειρήσεις του εξωτερικού που πωλούν βιολογικά, χειροποίητα προϊόντα. Για την καλύτερη προβολή των προϊόντων μας έχουμε δημιουργήσει και ταμπέλες με το λογότυπο, τα συστατικά, τις ξεχωριστές ιδιότητες του κάθε προϊόντος μας. Μελλοντικός μας στόχος είναι η βελτίωση των προϊόντων μας. Και η επέκτασή μας σε μία ευρύτερη ποικιλία βιολογικών προϊόντων. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο πρόγραμμα Eικονική Eπιχείρηση JA Greece, διότι μας έδωσε τη δυνατότητα να ζήσουμε αυτήν την εμπειρία. και να καταλάβουμε πως με θέληση και προσπάθεια, τα όνειρά μας μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.
Γ.Π.: Να μας μιλήσει και η καθηγήτριά σας την οποία θα ήθελα να συγχαρώ. Τί λαμπρά παιδιά είναι αυτά! Καταρχήν μιλούν εξαιρετικά ελληνικά και μιλούν με αυτοπεποίθηση. Άρα έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά.
Βίκυ Γερακοπούλου: Έκαναν πολύ καλή προπόνηση στην εμπορική έκθεση που λάβαμε μέρος με την ευκαιρία του διαγωνισμού του JA Greece. Εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να πω ότι είμαι η Υπεύθυνη Καθηγήτρια του προγράμματος. Nα ευχαριστήσω κι εγώ το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων που με το καινοτόμο του πρόγραμμα μας έδωσε την ευκαιρία να λάβουμε μέρος. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε τον κύριοΓιάννη Περλεπέ, Γενικό Διευθυντή της «Ναυτεμπορικής», τον σύμβουλο εθελοντή που το Σωματείο μας βρήκε, ο οποίος για επαγγελματικούς λόγους δεν μπόρεσε να παρευρεθεί σήμερα μαζί μας. Η βοήθεια και η στήριξή του ήταν μοναδική και καθοριστική και έδωσε φτερά στα παιδιά να έχουν την πρώτη τους επιχειρηματική εμπερία. Τα παιδιά έγιναν πρωταγωνιστές, εγώ απλά συντονίστρια. Το πρόγραμμα αυτό είναι μαθητοκεντρικό. Το βίωσαν, πήραν αποφάσεις με πίεση χρόνου, με περιορισμένο budget όπως είπα, τήρησαν συμφωνίες, χρονοδιαγράμματα και βγήκαν στην αγορά ενθουσιασμένοι. Το σημαντικότερο ήταν ότι έκαναν μία αναπροσαρμογή στο αξιακό τους σύστημα. Πίστεψαν σε μία επιχειρηματικότητα υγιή, με υπευθυνότητα, με ειλικρίνεια και με διαύγεια. Νομίζω αυτό ήταν το μεγαλύτερο όφελος.
Γ.Π.: Να σας συγχαρώ και εσάς και πάνω απ΄ όλα, τα παιδιά. Μας δώσατε χαρά κι ελπίδα, γιατί δεν είναι εικονική η επιχείρησή σας, είναι πραγματική.
Πολλά μπράβο σε όλους!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου