Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

«Πράσινο φως» δόθηκε στην αρχιτεκτονική μελέτη της νέας πλατείας στην Τοπική Κοινότητα Παύλου



Το «πράσινο φως» στην αρχιτεκτονική πρόταση των Χρήστου Πατακού (Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ) και Ιωάννας Σμύρου (Αρχιτέκτων Μηχανικός UCL ΜSc πολεοδόμος) με στόχο τη δημιουργία μιας νέας – ενιαίας πλατείας στην Τοπική Κοινότητα Παύλου, έδωσε πρόσφατα το ΔΣ του Δήμου Ορχομενού. Σύμφωνα με τους μελετητές, ο νέος πυρήνας της κοινότητας  που πρόκειται να δημιουργηθεί είναι όσο δύναται φυσικά  ενταγμένος στον οικιστικό ιστό και αυτό επιτυγχάνεται μέσω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού η αίσθηση της προΰπαρξης και  ειδικότερα η αίσθηση  της συνέχειας του χρόνου κατά την ιστορία της κοινότητας.


Το θέμα εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παύλου κ. Ηρακλής Ντουφεξής, εμπνευστής και αυτού του έργου που θα αναβαθμίσει ριζικά το κέντρο του μεγαλύτερου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Ορχομενού, καθώς η νέα πλατεία της κοινότητας θα εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες συνάθροισης, εκδηλώσεων, ανάπαυσης, κοινωνικότητος αλλά και παιχνιδιούσωματικής εξάσκησης των  παιδιών και των κατοίκων, και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο όποιο υπάρχον αρχιτεκτονικό υλικό.
Το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, τοποθετείται δυτικώς του πεζοδρόμου του αγίου Αθανασίου και στο πέρας αυτού. Κύριο μέλημα της αρχιτεκτονικής ομάδας ήταν  η επιτυχημένη συνένωση του με τον πεζόδρομο στα δυτικά, και η ουσιαστική δημιουργία πυρήνα δραστηριοτήτων ήπιας αναψυχής για τον οικισμό του Παύλου  και η όσο δύναται πιο επιτυχημένη  κυκλοφοριακά ένταξη του νέου ανοικτού χώρου συνάθροισης με τον  οικισμό. Η ύπαρξη τόσο περιμετρικά του οικοπέδου αλλά και σε μεγαλύτερη ακτίνα κτηρίων με αρχιτεκτονική αξία αλλά και καλαισθησία έχει ληφθεί σοβαρά ύπ' όψιν από τους αρχιτέκτονες για την δημιουργία του τελικού αποτελέσματος.
Να σημειωθεί πως η αρχιτεκτονική ομάδα  παρουσίασε τη σχεδιαστική  λύση για την πλατεία του Παύλου στην κοινότητα του Παύλου την Κυριακή 3/6/18 και στην Τεχνική  Υπηρεσία του δήμου Ορχομενού την Πέμπτη 14/6/18.   

Η πρόταση των κκ. Πατακού και Σμύρου... 



Η νέα πλατεία χωρίζεται σε δύο επίπεδα;  το πρώτο στο -0,80, στο νότιο τμήμα της, και το δεύτερο  στο -1,60 και κύριο ανάμεσα στα υπάρχοντα κτήρια, και δυτικά αυτών. Το συγκεκριμένο επίπεδο βρίσκεται +0,30 από τον κεντρικό δρόμο Προφήτου Ηλία, στα ανατολικά. Η  πλατεία διαθέτει  έξι νέες εισόδους-εξόδους. 

Δύο από την πλευρά του δρόμου του Αγίου  Αθανασίου, δύο από την Προφήτου Ηλία,  μία στο τμήμα του πεζοδρόμου-παλιάς πλατείας και μία στο  βορειοδυτικό τμήμα προς τον πεζόδρομο.

Πραγματοποιείται καθαίρεση  των τμημάτων-χαλασμάτων: νοτίου τμήματος,  δυτικού τμήματος και των κτισμάτων του βορειοδυτικού τμήματος του οικοπέδου. Πραγματοποιείται ανύψωση του επίπεδου Β κατά 0,30cm. 

Κρατείται το  κτίσμα στο νότιο ανατολικό  τμήμα, όπου καθαιρείται η στέγη του και ο  δυτικός τοίχος του. Κρατείται το κτίσμα στο βορειοανατολικό τμήμα του, και τμηματικά καθαιρείται λιθοδομή του, όπως και η σκεπή του.  Η  απόφαση της επανάχρησης των κτηρίων  και του σχεδιασμού της πλατείας με βάση  τα κτήρια αυτά,  χαρακτήρα λαϊκής αρχιτεκτονικής και  ιστορικής αξίας μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε   έναν χώρο που να επιτυγχάνει την αλληλεπίδραση του παλιού με το νέο αλλά και την επίτευξη του στόχου μας για δημιουργία ουσιαστικής αίσθησης του παλαιού προϋπάρχοντος πυρήνα, για την κοινότητα του Παύλου.  

Στο πρώτο επίπεδο εισόδου από την εκκλησία του Aγίου Αθανασίου καλείται ο κάτοικος να διέλθει ομαλά σε αυτό μέσω κλίμακας, και προκηπίων. Εκεί υφίσταται το Ηρώο Πεσόντων, καθιστικά ανάπαυσης καθώς και οπτική πρόσβαση εντός του κτίσματος στο νοτιοανατολικό τμήμα,  μέσω του νέου ανοίγματος που δημιουργείται. Στη συνέχεια στο επίπεδο Β και κεντρικό επίπεδο, υφίσταται δυτικά το θέατρο των εκδηλώσεων και ανατολικώς ο χώρος ανάμεσα στα υπάρχοντα κτήρια,  ουσιαστικά ο κεντρικός χώρος ανάπαυσης-συνάθροισης των κατοίκων. 

Ο ανοικτός χώρος αυτός στεγάζεται με μεταλλική πέργκολα και φύτευση, δημιουργώντας την αίσθηση του παραδοσιακού  προϋπάρχοντος οικισμού.  Το  προαναφερθέν κτίσμα στα  νότιο ανατολικά  αποτελεί τη δεύτερη είσοδο στη πλατεία, μέσω της υπάρχουσας θύρας του στον δημοτικό δρόμο - υπέρθυρο. Στεγάζει καθιστικά  και ο  επισκέπτης  μπορεί μέσω αυτού να εισέρθει στον κεντρικό ανοικτό χώρο. Ο κεντρικός  ανοικτός χώρος της πλατείας  στεγάζει έπιπλα ανάπαυσης-και διαθέτει δύο εισόδους από το δρόμο του Προφήτου Ηλία (μία συν μία ράμπα AΜΕΑ). 


Το βόρειο ανατολικό κτίσμα στεγάζει ελεγχόμενο χώρο παιχνιδιού-παιδική χαρά. Στο συγκεκριμένο κτίσμα έχει πραγματοποιηθεί καθαίρεση του τμήματος της λιθοδομής για την επίτευξη οπτικής επαφής των γονέων με τα παιδιά. Ο επισκέπτης έχει την επιλογή ανάπαυσης  σε διαφορετικά μέρη εντός του χώρου, σε σημεία εντελώς ανοικτά αλλά και σε σημεία που να παρέχουν ησυχία και ήμι-ιδιωτικότητα. Η πρόσβαση-είσοδος έξοδος συνεχίζεται μέσω των  άλλων δύο εισόδων στο βόρειο τμήμα (νέα σκάλα και πρώην αποθήκη). 
  
Το νέο Θέατρο εκδηλώσεων έχει την δυναμική 70 καθισμένων  θεατών συν την εννοούμενη δυναμική του ανοικτού χώρου εκατέρωθεν. Η όλη αρχιτεκτονική σύνθεση-συγκρότημα αποτελεί έναν  συνδυασμό με τα υπάρχοντα υλικά, τα οποία επαναχρησιμοποιούνται  για την κατασκευή τοιχίων, του θεάτρου και  καθιστικών. Πέτρα, εμφανές σκυρόδεμα για τα νέα τοιχία, ξύλο deck  κυβόλιθος και σίδηρο, είναι τα υλικά τα οποία προτείνονται.   
Τα  ανοικτά πλέον κτίσματα δεν  εντάσσονται μόνο στη πλατεία  με  επανάχρηση, καθιστικό, προκήπιο, χώρος παιχνιδιο, εκγύμνασης,αλλά αποτελούν  το πρωτεύον υλικό  της, το στοιχείο εκείνο που θα προσδώσει στο τελικό αποτέλεσμα  της  συνέχειας.   Η φύτευση είναι μεσογειακή, με κύρια έμφαση στη δημιουργία πολλών προκηπίων. Η χαμηλή αποτελείται από μεσογειακά φυτά, όπως λεβάντες δεντρολίβανα έρποντα, σχίνο και θυμάρι.  Ενώ τα δέντρα που προτείνονται είναι η φλαμουριά, μουριά,   η αριά, πλατάνι ανατολικό, και κυπαρίσσι ορθόκλαδο, για την δυτική πλευρά όπου βρίσκονται οι πίσω όψεις των κτηρίων επί του πεζοδρόμου.    

1 σχόλιο:

  1. Αφού δόθηκε η Αρχιτεκτονική μελέτη, θα ήθελα περισσότερα κατανοητά σχέδια ή ακόμα και μία κάτοψη ολόκληρης της μέλλουσας πλατείας για να καταλάβουμε την μελλοντική της παρουσίαση. Νομίζω πως το υπαίθριο θέατρο που σχεδιάσατε είναι η καλύτερη ιδέα που διάβασα στην ανάλυσή σας. Αφού τώρα υπάρχει ο χώρος, είναι και ευκαιρία για να δημιουργηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή