Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Δωρεά συγγραμμάτων για τις ανασκαφές στην Τανάγρα και στην αρχαία Ακραιφία στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ορχομενού


Η Επίτιμη Έφορος των Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, Διδάκτωρ Αγγελική Κωνσταντίνου Ανδρειωμένου, κατέθεσε δύο συγγράμματά της στις κάτωθι βιβλιοθήκες:
1.      Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ορχομενού
2.      Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς
3.      Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας
4.      Στη Βιβλιοθήκη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄, στα Οινόφυτα.

Οι μονογραφίες αυτές αφορούν στις ανασκαφές που διεξήγαγε η ιδία :
α) Στην περιοχή του εκτεταμένου νεκροταφείου της Τανάγρας όπου αποκάλυψε περί τους επτακοσίους τάφους των αρχαϊκών, κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων.
β) Στην περιοχή του σημερινού Ακραιφνίου, στο 100ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, όπου ήρθαν στο φως 2.100 ασύλητοι τάφοι της αρχαίας Ακραιφίας των γεωμετρικών, αρχαϊκών και κλασσικών χρόνων. Οι ανασκαφές του παρόχθιου αυτού νεκροταφείου, εμπλούτισαν το Μουσείο Θηβών με 40.000 περίπου αρχαία αντικείμενα.
Η πρώτη μονογραφία με τον τίτλο  «Τανάγρα. Η ανασκαφή του νεκροταφείου (1976-1977, 1989), αποτελείται από 300 σελίδες κειμένου, 64 πίνακες με την σχεδιαστική αποτύπωση εκατοντάδων τάφων και από 172 πίνακες με τις φωτογραφίες 1.500 περίπου από τα 5 έως 6.000 κτερίσματα που μας έδωσαν οι τάφοι αυτοί (κορινθιακών αγγείων και βοιωτικών ειδωλίων, όλων του πρώτου ημίσεως του 6ου π.Χ και πολλών ανθεμωτών κυλίκων των χρόνων 430-380 π.Χ.).
Η δεύτερη μονογραφία, με τον τίτλο «Το κεραμικό εργαστήριο της Ακραιφίας», αποτελείται από 380 σελίδες κειμένου, 46 οριζοντιογραφίες των ανασκαφών και 250 πίνακες, των οποίων οι πρώτοι 30 εικονίζουν διαφόρους τύπους τάφων και οι υπόλοιποι 220, περισσότερα από 2.000 ευρήματα (αγγεία, ειδώλια, χαλκά κοσμήματα κ.α.), που εκτέριζαν 92 τάφους και αποτέλεσαν το αντικείμενο της μελέτης για την ανασύσταση αυτού του τοπικού εργαστηρίου κεραμικής του 6ου αιώνος π.Χ.

Μερικές φωτογραφίες ερυθρόμορφων αγγείων από την νεκρόπολη της αρχαίας Ακραιφίας :


Εικ. 1. Ερυθρόμορφος κυλικόσχημος κρατήρ των περί το 430-420 χρόνων π.Χ.



Εικ. 2. Ερυθρόμορφο ιχθυοπινάκιο των αρχών του 4ου αιώνος π.Χ.



            Εικ. 3. Ερυθρόμορφο πινάκιο με παράσταση του αγώνος Ποσειδώνος και Αθηνάς.  



Εικ. 4. Ερυθρόμορφη λεκανίδα των αρχών του 4ου αιώνος π.Χ.


                                                                                    Τούντας Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου