Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Αντιγράφοντας ….καλές πρακτικές: Το πρότυπο του Δήμου Τρικάλων

Του Λουκά Καράντζαλη*

Πριν από λίγες μέρες επισκέφτηκε τα Τρίκαλα το 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς  για εκπαιδευτική εκδρομή , όπου είχαν την ευκαιρία να δουν τα διάφορα αξιοθέατα της πόλης. Μου έκανε όμως μεγάλη εντύπωση, αιφνιδιαζόμενος θετικά, ότι ανάμεσα στα αξιοθέατα ήταν και το control room του Smart Trikala και  ότι ο ίδιος  ο Δήμαρχος  αλλά και ο υπεύθυνος Δημοσίων σχέσεων του Δήμου, τους ξενάγησαν στα τεχνολογικά επιτεύγματα του Δήμου Τρικάλων.
Λίγες μέρες μετά είδα στο διαδίκτυο φωτογραφία  του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας  Κώστα Μπακογιάννη, να απολαμβάνει μια διαφορετική ξενάγηση  στη πόλη των Τρικάλων με ποδήλατο από τον Δήμαρχο των Τρικάλων, στο περιθώριο εκδήλωσης όπου συμμετείχε ως εισηγητής. Εδώ να πούμε ότι ο Δήμος Τρικάλων πρωτοπορώντας δίνει δωρεάν ποδήλατο για τρεις ώρες μετακίνησης,  σε όσους παρκάρουν στα parking του Δήμου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν στις μετακινήσεις τους εντός της πόλης. 
Με αφορμή τα δύο παραπάνω ερεθίσματα, για να φρεσκάρω τις γνώσεις μου σχετικά με την εξέλιξη στις προσφερόμενες καινοτόμες υπηρεσίες από τον Δήμο Τρικάλων, έκανα μια γρήγορη αναζήτηση στο Internet και βρήκα μια συνέντευξη του Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον δημοσιογράφο Αποστόλη Ζώη. Μέσω αυτής ξεναγήθηκα και εγώ στις  υψηλές επιδόσεις του Δήμου Τρικάλων στον ψηφιακό τομέα και τα  πολλαπλά οφέλη  που έχουν οι δημότες. 
Θα ήθελα να μοιραστώ αυτή τη συνέντευξη με όσο γίνεται περισσότερο κόσμο, γιατί αντικατοπτρίζει το τι πρέπει να προσφέρει ένα σύγχρονος Δήμος στους πολίτες του.
Ερωτηση (δημοσιογράφου προς τον Δήμαρχο Τρικάλων): Μπορείτε να αναφερθείτε αναλυτικά στην πόλη πρότυπο, τα Τρίκαλα, ως προς τις ψηφιακές επιδόσεις; Τι ακριβώς περιλαμβάνουν;
Δήμαρχος Τρικάλων : Στα Τρίκαλα ξεκινήσαμε την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με προφανή και άμεσα οφέλη για τους δημότες μας. Και το λέω αυτό γιατί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα «τρέξανε» διάφορα προγράμματα γύρω από την πληροφορική, με εξαιρετικά αμυδρό αποτύπωμα όμως για τη δημόσια διοίκηση. Τι έφταιξε; Ότι πρώτα είχαμε τη «λύση», την εφαρμογή ή το σύστημα και μετά ψάχναμε για το πρόβλημα. Σε πολλές περιπτώσεις σπαταλήθηκαν χρήματα σε λύσεις που δεν ανταποκρίνονταν σε κανένα υπαρκτό πρόβλημα των Δήμων και του κεντρικού κράτους.
Εμείς προσπαθούμε να αντιστρέψουμε όλα τα παραπάνω, φέρνοντας την πληροφορική σε πρώτο πλάνο για τη δημόσια διοίκηση. Όχι μεταφορικά, αλλά κυριολεκτικά. Δημιουργήσαμε το κέντρο ελέγχου του δήμου μας ακριβώς στη είσοδο του δημαρχείου, προκειμένου ο δημότης να βλέπει άμεσα, με την πρώτη επαφή που θα έχει με τον δήμο του, ότι ένας ολόκληρος μηχανισμός δουλεύει για λογαριασμό του.
Πιο συγκεκριμένα: Το τηλεφωνικό κέντρο που λαμβάνει σε διπλή βάρδια τα προβλήματα των δημοτών είτε τηλεφωνικά είτε μέσω app, το σύστημα ελέγχου του δημοτικού φωτισμού, το σύστημα ελέγχου των φαναριών κυκλοφορίας, ο έλεγχος του στόλου των οχημάτων του Δήμου, το σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών πάνω στο ποίο έχουμε περάσει περίπου 22.000 φωτιστικά σώματα, τους κάδους απορριμμάτων καθώς και δεκάδες άλλες χρηστικές πολεοδομικές και άλλες πληροφορίες. Το σύστημα έξυπνου πάρκινγκ, ο τηλεέλεγχος του δικτύου ύδρευσης, το ΑΤΜ πιστοποιητικών καθώς και το delivery πιστοποιητικών, είναι μερικές από τις εφαρμογές που έχουμε εγκαταστήσει και βελτιστοποιούμε με στόχο να κάνουμε το Δήμο μας πιο ευέλικτο κα αποτελεσματικό.
Ξέρετε, έξυπνη πόλη δεν είναι απαραίτητα μια πόλη που έχει τεχνολογικές λύσεις αιχμής, αλλά μία πόλη που δεν ταλαιπωρεί, νοιάζεται και προστατεύει τους πολίτες της.

Ερώτηση (δημοσιογράφου προς τον Δήμαρχο Τρικάλων): Ποια είναι τα επόμενα καινούργια βήματα που έχει σχεδιάσει ο δήμος;
Δήμαρχος Τρικάλων :  Τα επόμενα και ίσως πιο ουσιώδη βήματα είναι δύο και αφορούν την εκπαίδευση και την απασχόληση.
Με τα όσα επιχειρούμε στο κομμάτι της καινοτομίας και της πληροφορικής, εκτός από το να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη, θέλουμε να πετύχουμε κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Να εμπνεύσουμε νέα παιδιά και να τα φέρουμε πιο κοντά σε έναν υπέροχο κόσμο δημιουργίας.
Στο κομμάτι της εκπαίδευσης ξεκινάμε μία προσπάθεια να εξοπλίσουμε τα εργαστήρια πληροφορικής των γυμνασίων και λυκείων με κιτ προγραμματισμού βασισμένα σε δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το Arduino και το Raspberry καθώς και με κιτ ρομποτικής. Στην προσπάθειά μας αυτή βρίσκουμε πολύτιμους βοηθούς τους καθηγητές πληροφορικής που ήδη μας εξεδήλωσαν την επιθυμία τους να επιμορφώσουν τους συναδέλφους τους σε αυτές τις τεχνολογίες.
Η τεχνολογία αποτελεί εξαιρετικό σύμμαχο και στο κομμάτι τις απασχόλησης. Τα Τρίκαλα είναι η πατρίδα του Ασκληπιού, του Θεού της Ιατρικής, ο οποίος βάσιζε τις θεραπευτικές του μεθόδους στα βότανα και τα αρωματικά φυτά. Ο δήμος ξεκίνησε εδώ και λίγο καιρό μία προσπάθεια να διαθέσει εκτάσεις που κατέχει, σε νέους καλλιεργητές οι οποίοι θα μπούνε στον πρωτογενή τομέα, καθοδηγούμενοι από εταιρίες του χώρου. Οι καλλιέργειές τους μπορούν σε μεγάλο βαθμό να βελτιωθούν με την γεωργία ακριβείας, με αισθητήρες δηλαδή που επικοινωνούν με συστήματα ελέγχου, ρυθμίζοντας βασικές παραμέτρους των καλλιεργειών όπως υγρασία, λίπανση κλπ.
Συμπέρασμα: Προκύπτει αβίαστα από όλα τα παραπάνω, ότι τα Τρίκαλα είναι μια πόλη πρότυπο σε θέματα εφαρμοσμένης υψηλής τεχνολογίας, που κάνουν τη ζωή του δημότη πολύ πιο εύκολη, πιο ποιοτική, αλλά και με μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας.  Οι πρωτοποριακές δράσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται στα Τρίκαλα προκαλούν  το ενδιαφέρον πολλών ελληνικών και ευρωπαϊκών πόλεων.  Ας τους αντιγράψουμε….ως καλή πρακτική .

*ο Λουκάς Καράντζαλης είναι Οικονομολόγος Msc Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, και εξειδίκευση σε θέματα Τοπικής Ανάπτυξης, Αυτοδιοίκησης και Επιχειρηματικότητας, Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας 2011-2014, Νομαρχιακός Σύμβουλος Βοιωτίας 2007-2010, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κορώνειας 1999-2006..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου