Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Φόρουμ Δελφών 2018: Η περιφερειακή πολιτική μετά το 2020, η ελληνική πραγματικότητα και η διακυβέρνηση Μπακογιάννη ως «μικρού πρωθυπουργού» στη Στερεά Ελλάδα


Το πρότζεκτ «Lagging regions» της Παγκόσμιας Τράπεζας και της DG Region παρουσιάστηκε στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Το πάνελ για την περιφερειακή πολιτική μετά το 2020 και την αντιμετώπιση των προκλήσεων όσον αφορά στις περιοχές με αναπτυξιακή καθυστέρηση συντόνισε ο κ. Κρίστιαν Μπόντεγουιγκ, επικεφαλής προγράμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο με μόνο εξ` αιτίας της συμμετοχής του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον.


Επί της ουσίας, τα στοιχεία του πρότζεκτ παρουσίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τομ Φαρόλε εξηγώντας ότι πρόκειται για τα αποτελέσματα έρευνας των τελευταίων 15 μηνών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι πριν την κρίση υπήρχε σύγκλιση μεταξύ χωρών και περιφερειών, αλλά μετά την κρίση, υπάρχει μεγαλύτερη διαφοροποίηση τόσο μεταξύ των διάφορων περιφερειών, όσο και ενδοπεριφερειακά.
Προέβλεψε ότι η τεχνολογική εξέλιξη θα διευρύνει το χάσμα και τόνισε ότι πρέπει να χαράσσεται πολιτική με περιφερειακό και όχι εθνικό χαρακτήρα.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος για θέματα Ε.Ε. της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρότζερ Βαν Ντε Μπρινκ, αναφέρθηκε στη γεωργία, σημειώνοντας ότι γενικά στην Ευρώπη δεν υπάρχει συσχετισμός γεωργίας και φτώχειας, παρατηρείται όμως σε ορισμένες χώρες. Μία από αυτές είναι η Ελλάδα, όπου γεωργία και φτώχεια βαδίζουν παράλληλα. Ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει διότι στην Ελλάδα το σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί σωστά εξαιτίας της μικρή ιδιοκτησία, αλλά και μίας σειράς παραγόντων που παίζουν ρόλο, όπως η οργάνωση των γεωργών και η σωστή εκπαίδευση.
Στο πάνελ, πρώτος έλαβε το λόγο ο χαρισματικός αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ.  Αλέξης Χαρίτσης, ένας νέος πολιτικός, κάτω των 40, που είναι αλήθεια πως ξεχωρίζει μακράν σ` αυτή την κυβέρνηση. Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι πλέον το έθνος κράτος δεν αποτελεί το μόνο φορέα άσκησης πολιτικής, τόσο στο υπερεθνικό όσο και στο περιφερειακό επίπεδο, αναφέροντας για παράδειγμα ότι ένα σημαντικό ποσοστό κονδυλίων το χειρίζονται απευθείας οι 13 ελληνικές περιφέρειες. Εξέφρασε την άποψη ότι αποτελεσματικές είναι οι πολιτικές που συνδυάζουν παρεμβάσεις και στα τρία επίπεδα, το υπερεθνικό, το εθνικό και το περιφερειακό. Τάχθηκε δηλαδή υπέρ της επιμερισμένης διαχείρισης, δηλαδή της δυνατότητας των τριών αυτών επιπέδων διοίκησης να συνδιαμορφώνουν πολιτικές αλλά και να τις υλοποιούν από κοινού. Ανέφερε ως παράδειγμα μίας επιμερισμένης διαχείρισης, στην περίπτωση της Ελλάδας, την ολοκλήρωση του σιδηροδρόμου ΠΑΘΕ.

Ακολούθως, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ.  Κώστας Μπακογιάννης, ένας ακόμη πολλά υποσχόμενος 40αρης που συνδέει την 5ετια του αυτή με την πορεία και αυτού του φόρουμ, το οποίο καταφέρνει να φέρνει τους Δελφούς, τον ομφαλό της Στερεάς γης, στο παγκόσμιο ενδιαφέρον και ν` έρχονται στον τόπο μας προσωπικότητες που πολύ θα ήθελαν να συναντήσουν και πολύ περισσότερο να τους ακούσουν. Ο δικός μας λοιπόν Περιφερειάρχης, με όλα όσα κουβαλά, σκέπτεται και υλοποιεί,
αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας ενώ υπογράμμισε ότι είναι «διπλή η αγωνία για τη χώρα τώρα που θέλει να προετοιμαστεί για τη μεταμνημονιακή εποχή, καθώς πρέπει να γίνει ανοιχτά η συζήτηση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία». Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα από το 1980 μέχρι σήμερα έχει απορροφήσει 115 δισ ευρώ κοινοτικά κονδύλια. Σημείωσε για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος ότι το ΑΕΠ της χώρας είναι 160 δισ. «Αυτό που γίνεται στη χώρα μας είναι ότι ο ένας πατάει πάνω στα πόδια του άλλου. Υπάρχει τεράστιο ζήτημα με τις αρμοδιότητες. Ένα τεράστιο υπερσυγκεντρωτικό κράτος, που δίνει δικαιολογίες σε εμάς (της τοπικής αυτοδιοίκησης) όταν δε θέλουμε να κάνουμε κάτι», τόνισε.
Ας τον ακούσουμε

Στη δευτερολογία του, ο Περιφερειάρχης μας, αναφέρθηκε στη «φιλόξενη Περιφέρεια» και στις νέες επενδύσεις που ετοιμάζεται να υποδεχθεί…
Ο διευθυντής της DG Regions for Sustainable Growth της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ρούντολφ Νίελσερ, επισήμανε ότι παρόλο που με την κρίση η σύγκλιση ανακόπηκε από το 2016 και μετά φαίνεται να υπάρχει και πάλι μία θετική τάση. Ανέφερε ότι οι δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα έφτασαν σε τέλμα στο αποκορύφωμα της κρίσης και χάρη στην πολιτική συνοχής συνεχίστηκαν σημαντικά έργα υποδομών. Αναφέρθηκε επίσης σε ένα από τα πλέον σύγχρονα έργα σιδηροδρόμων, αυτό της σιδηροδρομικής γραμμής ΠΑΘΕ που ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Την ομιλία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας παρακολούθησαν - όπως ήταν φυσικό - πάρα πολλοί σύνεδροι από την Στερεά Ελλάδα, αυτοδιοικητικοί, στελέχη της Περιφέρειας, κ.α. 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου