Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Οι «μαγικοί αριθμοί» συνθέτουν μέρα με τη μέρα την εικόνα της τελικής μορφής του Αρχαίου Θεάτρου Ορχομενού



Πλησιάζουμε σχεδόν τους έξι μήνες από τότε που η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας ξεκίνησε και επίσημα τις εργασίες της α` φάσης στο Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού (http://orchomenos-press.blogspot.gr/2017/09/blog-post_62.html)  και μαζί τους άνοιξε μια νέα σελίδα για την επόμενη μέρα της τουριστικής αναβάθμισης της ιστορικής μας περιοχής. Μια αναστήλωση που έχει μακρύ ορίζοντα, ωστόσο, μέρα με τη μέρα το εξειδικευμένο προσωπικό συνθέτει την τελική εικόνα του Αρχαίο Θεάτρου, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί και το πιο πολύπλοκο κομμάτι όλων των φάσεων του φιλόδοξου αυτού έργου!

Εν ώρα εργασιών... 




Έξι μήνες κατά την διάρκεια των οποίων το εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατικό προσωπικό δουλεύει «αθόρυβα» - γι` αυτό δεν τους πολυβλέπουμε όπως μας ρωτάτε - αλλά μεθοδικά προκειμένου να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη προετοιμασία, αφού σταδιακά από εδώ και πέρα, η περιοχή θα μετατραπεί σε ένα εργοτάξιο.
Οι εργασίες της α` φάσης του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού
(http://www.kathimerini.gr/886992/article/epikairothta/ellada/enta3h-ergwn-tomea-politismoy-sto-epixeirhsiako-programma-stereas-elladas   ), δηλαδή η υλοποίηση της μελέτης «Αναβάθμιση αρχαιολογικού χώρου Ορχομενού Βοιωτίας και αποκατάσταση αρχαίου θεάτρου στο πλαίσιο δημιουργίας του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού» - που ως γνωστόν χρηματοδοτήθηκε με προϋπολογισμό 2.001.690,61€ και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας –  ουσιαστικά απαιτούν αρχικά να ολοκληρωθεί η μελέτη εφαρμογής για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου, όπως μας εξήγησε σήμερα στην επί τόπου επίσκεψή μας, η Αρχαιολογός κα Πηνελόπη Κουρκούτη, μια εκ των τριών ατόμων που αποτελούν την ομάδα έργου, δηλαδή τους κκ. Φίλιππο Γεροντάκη, Αρχιτέκτονα και Μελέτη Κώτσαινα, Πολιτικό Μηχανικό.
«Μελετάμε δηλαδή και καταγράφουμε όλα τα μέλη του Θεάτρου που βρίσκονται διάσπαρτα στο αρχαιολογικό χώρο αλλά και στον περίβολο της Εκκλησίας της Σκριπούς. Σπόνδυλοι και άλλα τμήματα, τα οποία επιβεβαιώνουμε, ταξινομούμε και αριθμούμε προκειμένου άμεσα να τα συγκεντρώσουμε στο εργοτάξιο που δημιουργηθεί μπροστά από τον Θολωτό Τάφο» εξηγεί στο ORCHOMENOS PRESS η κα Κουρκούτη.
Η Αρχαιολόγος κα Πηνελόπη Κουρκούτη μας εξηγεί κατά τη σημερινή μας επίσκεψη την πορεία των απαραίτητων  εργασιών που εκτελούνται από την ομάδα εργασίας της ΕΦΑ Βοιωτίας. 
«Βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, η οποία αντιλαμβάνεστε πως είναι χρονοβόρα ενώ παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί και οι απαιτούμενες τομές σ` όλο τον αρχαιολογικό χώρο, όπως πολλοί από τους περιοίκους θα έχουν διαπιστώσει πως γίνονται από τον περασμένο φθινόπωρο που βρισκόμαστε στο χώρο» συμπλήρωσε.
«Μαγικοί αριθμοί» δηλαδή που γράφονται πάνω στις … πέτρες, τις οποίες βλέπουμε διάσπαρτες, κάποιες από τις οποίες έχουν μεταφερθεί ήδη μέσα στο Αρχαίο Θέατρο της πόλης μας, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες για την οριστική αποτύπωση των κερκίδων κατά την αναστήλωσή τους, σύμφωνα με τη μελέτη του κ. Θεμιστοκλή Μπιλή (http://orchomenos-press.blogspot.gr/2017/07/blog-post_45.html ).

Έτσι ήταν κάποτε η πρώτη σειρά των καθισμάτων στο Αρχαίο Θέατρο της πόλης μας, ένα από τα πολλά μέλη του δηλαδή που βρίσκονται στο περίβολο της Σκριπούς και θα μεταφερθούν σύντομα στο εργοτάξιο που θα δημιουργηθεί προκειμένου να σταδιακά να ξαναμπαίνουν στην αρχική τους θέση,
σύμφωνα με τη μελέτη αναστήλωσης του κ. Θ. Μπιλή αλλά
και με την μελέτη εφαρμογής που ολοκληρώνει η ΕΦΑ Βοιωτίας
 

Και τα επόμενα στάδια; Ρωτήσαμε την ομάδα εργασίας. «Εμείς ολοκληρώνουμε άμεσα αυτές τις απαιτούμενες εργασίες. Σύντομα θα τοποθετηθεί και η πινακίδα του έργου, όπως και η απαραίτητη περίφραξη του χώρου. Στο σημείο αυτό θέλω, όμως, να μην παραλείψω να ευχαριστήσω τον Δήμο Ορχομενού για τη συνεργασία του καθώς και  για την άμεση συνεισφορά του σε εργασίες που απαιτήθηκαν αυτό το 6μηνο. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε τον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Νταβαλούμη, ο οποίος πάντοτε ανταποκρίθηκε άμεσα σε ό,τι ήταν αναγκαίο να γίνει στο χώρο» δήλωσε η κα Κουρκούτη.

Το ραντεβού μας ανανεώθηκε με την έναρξη του επόμενου σταδίου.
 
Η επιστημονική ομάδα του έργου «Αναβάθμιση αρχαιολογικού χώρου Ορχομενού Βοιωτίας και αποκατάσταση αρχαίου θεάτρου στο πλαίσιο δημιουργίας 
του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού». Από αριστερά: Ο Πολιτικός Μηχανικός 
κ. Μελέτης Κώτσαινας, ο Αρχιτέκτονας κ. Φίλιππος Γεροντάκης και η Αρχαιολόγος κα Πηνελόπη Κουρκούτη μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού, το οποίο μετά το 2022 θα είναι πανέτοιμο να φιλοξενεί με ασφάλεια 1000 και πλέον θεατές. Καλή συνέχεια! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου