Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Η μικρή μας Ακιδαλία κρήνη… θάλασσα στον πλανήτη Άρη!*

1) Ακιδαλία (κρήνη) – στον Ορχομενό.
Κρήνη : 1. Βρύση. 2. Πηγή, φυσικό άνοιγμα στη γη από το οποίο αναβλύζει νερό. (Wiktionary.org)
Ακιδαλία: Πηγή στα βορειοανατολικά του Υφαντείου λόφου που τροφοδοτούσε με πόσιμο νερό τον αρχαίο αλλά και τον μέχρι πριν μερικές δεκαετίες, Ορχομενό. Εκεί λούζονταν η Αφροδίτη αλλά και οι κόρες της, οι τρείς Χάριτες, πάντα με την συνοδεία της ίδιας της θεάς. Κατά μια ερμηνεία, η ονομασία της πηγής προέρχεται από τα πολλά φυτά με ακίδες που περιέβαλαν την πηγή, προστατεύοντας την θεά και τις κόρες της από τους αδιάκριτους. Έτσι, και η θεά έλαβε το επίθετο Ακιδαλία. Κατά μια άλλη ερμηνεία, επειδή η Αφροδίτη πλήττει με (συναισθηματικές) ακίδες τους ανθρώπους, ονομάστηκε Ακιδαλία Αφροδίτη. Η συχνή της παρουσία στην πηγή, έδωσε σ’ αυτήν το όνομα  «Ακιδαλία πηγή». Σήμερα, θα μπορούσαμε να ονομάσουμε την Ακιδαλία μας, ..πηγή αυτών που έχουν υποστεί τα πλήγματα, «τις ακίδες» της Αφροδίτης.  Ή απλά… «Ακιδαλία – η Πηγή των Ερωτευμένων».  

Μερικές αναφορές:

1) “Lexicon Latino-Graecum scriptum et editum” ab Henrico Nicolao Ulrichs :
2) «ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ», του Ιάκωβου Ραγκαβή, 1853 : 



3) «ΤΗΣ ΑΙΝΕΙΑΔΟΣ ΠΟΥΒΛΙΟΥ ΟΥΙΡΓ ΙΛΙΟΥ ΜΑΡΩΝΟΣ ΤΑ ΙΒ. ΒΙΒΛΙΑ», 1791.



Στίχ. 768… ΑΚΙΔΑΛΙΗΣ… Ακιδαλία, ονομάζεται η Αφροδίτη από αυτόν (τον τόπο) στην πηγή του οποίου στον Ορχομενό, την πόλη της Βοιωτίας, λούζονταν οι Χάριτες για τις οποίες λέγεται ότι έχουν γεννηθεί από την ίδια την Αφροδίτη και μ’ αυτήν πάντα παρίσταντο γιατί, σύμφωνα με τον Φουρνούτο, η Αφροδίτη έχει τις Χάριτες παρακαθήμενες δίπλα της κατά τον δείπνο, μπροστά σε άλλους. Αυτή η ίδια πλήττει και σχίζει την ψυχή με έντονες σκέψεις, όπως ακριβώς με κάποιες ακίδες χτυπά και βαριά τραυματίζει.  
Μετάφραση : Μαρία Δράκου. Μαυρόγεια.

2) Acidalia planitia – mare Acidalium - στον πλανήτη Άρη.
Δεκάδες εκατομμύρια θεατές στον κόσμο είδαν την κινηματογραφική επιτυχία, «Ο Αρειανός», («The Martian»), του σκηνοθέτη Andy Weir. Και δεκάδες εκατομμύρια μάτια είδαν το διαστημόπλοιο «Άρης-3» (Ares-3), να βρίσκεται στην πεδιάδα της Ακιδαλίας, (Acidalia planitia ή mare Acidalium  – θάλασσα της Ακιδαλίας), του Άρη. 


Η υπόθεση του έργου, εξελίσσεται ως εξής:
Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Ares-3», (και όχι «Mars-3», όπως θα περίμενε κανείς), βρίσκεται  στον Άρη και μετά από μια επείγουσα κατάσταση, απογειώνεται από τον πλανήτη και αφήνει πίσω κατά λάθος, έναν αστροναύτη, που τον υποδύεται ο γνωστός ηθοποιός Matt Damon. O αστροναύτης, συνειδητοποιώντας ότι έμεινε μόνος στον Άρη, αποφασίζει να διανύσει μια μακρινή απόσταση, από την πεδιάδα της Ακιδαλίας μέχρι την Chryse planitia – Χρυσή ή πεδιάδα της Χρύσης,  για να βρει την διαστημική συσκευή Pathfinder, ώστε να μπορέσει, μέσω αυτής, να επικοινωνήσει με την NASA. 



Το Pathfinder απεικονίζεται στην πραγματική του θέση.
Το τοπωνύμιο «Ακιδαλία» είναι μοναδικό στη Γη. Βρίσκεται μόνο στον Ορχομενό. Βρίσκεται όμως εδώ και δεκαετίες ΚΑΙ στον Άρη. Η mare Acidalium – θάλασσα της Ακιδαλίας, είναι μια τεράστια περιοχή στο βόρειο ημισφαίριό του.
 
Map of Mare Acidalium quadrangle 
from Mars Orbiter Laser Altimeter (MOLA) data. (Wikipedia)



Ο παραπάνω χάρτης που παρουσιάζει τις μετακινήσεις του αστροναύτη στο έργο «The Martian» με αφετηρία την πεδιάδα της Ακιδαλίας, μας στάλθηκε από τον Δρ. Σέργη Νικόλαο, αστροφυσικό του Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Δύο φωτογραφίες από την Ακιδαλία του  Άρη με την φωτογραφική μηχανή του προγράμματος HiRISE, στο σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter.


«Ρεματιές σ’ έναν κρατήρα στην πεδιάδα της Ακιδαλίας»
http://beautifulmars-greek.tumblr.com/page/20




«Αναβαθμίδες σε κρατήρα στην πεδιάδα της Ακιδαλίας»
http://beautifulmars-greek.tumblr.com/page/22

*Aπόσπασμα από το βιβλίο, «Οι ονομασίες των οδών του Ορχομενού», του Βασ. Τούντα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου