Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία; Ανοικτό κάλεσμα για το νέο βιβλίο της Άννας Μερτζάνη

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς  σας προκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου 
«ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ;» της συγγραφέως Άννας Μερτζάνη
Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017 στις 6 μμ.  στο Συνεδριακό Κέντρο «ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ» . 
Την παρουσίαση θα κάνουν οι:

  • Κατερίνα Δημόκα, φιλόλογος, συγγραφέας
  • Ασπασία Χαρλαμπίτα, εκπαιδευτικός 
  • Σπυριδούλα Κατσιφή-Χαραλαμπίδη, σχολική σύμβουλος 1ης περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Βοιωτίας 
  • και η συγγραφέας.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους αλλά ειδικότερα  σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το βιβλίο έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ.

Με την υποστήριξη του Συλλόγου ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΜΕΡΤΖΑΝΗ
Η Άννα Μερτζάνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και έχει καταγωγή από Ορχομενό και Λιβαδειά. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών καθώς και του Keele University της Αγγλίας με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην Νομική και Προνοιακή Προστασία των Ανηλίκων (M.A in Child Care, Law and Practice).
     Έχει εργαστεί στην νηπιακή και δημοτική ιδιωτική εκπαίδευση, έχει σχεδιάσει εκπαιδευτικά προγράμματα για λογαριασμό διάφορων ΜΚΟ, που χρηματοδοτήθηκαν από το EEA Grants, με διαχειριστή το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Τα προγράμματα έδιναν έμφαση στην εξοικείωση και κατανόηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού και απευθύνονταν σε διάφορες πολιτισμικές ομάδες, όπως εφήβους Ρομά και ευπαθείς οικογένειες του Πειραιά.
   Επίσης, έχει συνεργαστεί με διάφορα σωματεία, κάνοντας εργαστήρια Φιλοσοφίας με προ-εφήβους, συμπεριλαμβάνοντας πάντα τις έννοιες που αναπτύσσονται μέσα στην Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
  Έχει σπουδάσει θέατρο και αυτή τη στιγμή είναι εκπαιδευόμενη του Gestalt Foundation, ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.
 Γράφει για το βιβλίο της:
Οχτώ παιδιά, ένας διαγωνισμός, ένα βιβλίο.
Σε έναν ονειρικό τόπο έξω από την κατασκήνωση, τα παιδιά καταγράφουν την ιστορία τους, τις περιπέτειές τους και τα απρόσμενα γεγονότα που τα οδήγησαν σε μια σημαντική προσωπική ανακάλυψη: Τα Δικαιώματά τους!

Μια συντροφιά οχτώ παιδιών αποκτά πολιτική συνείδηση. Περιπέτειες, συναντήσεις και απρόσμενα συμβάντα οδηγούν τα παιδιά σε θεμελιώδη ερωτήματα, όπως αυτά της ταυτότητάς τους, της θέσης τους μέσα στο οικογενειακό πλέγμα, της σωματικής τους ακεραιότητας και της πνευματικής τους ελευθερίας. Ανακαλύπτουν τα δικαιώματά τους, όπως αυτά ορίζονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Τα παιδιά μαθαίνουν τι θα πει σύγκρουση και τη χρησιμοποιούν προς όφελός τους. Χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους και αξιοποιούν τις γνώσεις που αποκτούν φτάνοντας έτσι στο "Θησαυρό μέσα τους".

Το βιβλίο που γράφουν τα παιδιά έξω από την κατασκήνωση, μακριά από τις επιρροές των ενηλίκων, συντροφιά με την ομαδάρχισσά τους, είναι η απόπειρά τους να συνδιαλαγούν όχι μόνο με τις
λέξεις της Σύμβασης αλλά και με ό,τι υπάρχει πίσω από αυτές.

"Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία;" είναι το ερώτημα που μπορεί να απαντήσει ο κάθε έφηβος αλλά και ενήλικος που θα διαβάσει το βιβλίο αυτό.

Στο τέλος του βιβλίου περιέχεται Παράρτημα με Ερωτήσεις εμπέδωσης καθώς και τα άρθρα της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού απλοποιημένα.


Η Κατερίνα Δημόκα σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, έχει Μεταπτυχιακό στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας. Είναι καθηγήτρια στη Δημόσια Εκπαίδευση και συγγραφέας παιδικής - εφηβικής λογοτεχνίας.
θα παρουσιάσει τις βασικές πτυχές του βιβλίου  ως προς το περιεχόμενο, τη δομή  και τη γλωσσική του υφή. 

Η Ασπασία Χαρλαμπίτα είναι δασκάλα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια υπηρετεί στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο). Συμμετέχει ενεργά στο δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων με την παιδαγωγική Φρενέ και στο Πιλοτικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης και Εφαρμογής Παιδαγωγικής Φρενέ.
Θα παρουσιάσει το Συμβούλιο της τάξης που αποτελεί θεμελιώδη θεσμό της Παιδαγωγικής Φρενέ και μια από τις βασικές τεχνικές της. Το Συμβούλιο της τάξης αποτελεί το πλαίσιο που επιτρέπει να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες και οι αποφάσεις της ομάδας, σε ένα κλίμα ισοτιμίας και κοινής διαχείρισης της εξουσίας παιδιών και ενηλίκων.
 Στην παρουσίαση θα αναδειχθούν οι βασικές αρχές του Συμβουλίου της τάξης και στη συνέχεια με βιωματικό τρόπο θα επιχειρηθεί με τους εκπαιδευτικούς – συναδέλφους μια προσομοίωση του Συμβουλίου.

Η Σπυριδούλα Κατσιφή- Χαραλαμπίδη είναι Σχολική Σύμβουλος στην 1η περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Βοιωτίας. Είναι εξειδικευμένη στις επικοινωνιακές δεξιότητες του εκπαιδευτικού. Έχει Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού και Διδακτορικό στην Ψυχολογία. 
Θα παρουσιάσει και θα συντονίσει την εκδήλωση καθώς και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου