Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Μια ιστορική βραδιά στο Δ.Δ. Πύργου – Για πρώτη φορά το «Τρόπαιο του Σύλλα» παρουσιάστηκε στη τοπική μας κοινωνία

Την ολοκληρωμένη καθ` όλα μελέτη της αναστήλωσης του «Τροπαίου του Σύλλα» - ενός ακόμη αρχαιολογικού μνημείου που βρέθηκε το τυχαία το 2004 στη θέση «Κυδωνιές» του Ορχομενού  (ανάμεσα στον Ορχομενό και τον Πύργο) και συγκεκριμένα στο κτήμα του τέως Δημάρχου κ. Κώστα Γκιζίμη – παρουσίασαν για πρώτη φορά στην τοπική μας κοινωνία την Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2017 η ανασκαφέας Δρ. Έλενα Κουντούρη και η επιστημονική ομάδα της. Το ενδιαφέρον του κόσμου, μάλιστα, γι` αυτή την αυθόρμητη πρωτοβουλία του Δήμου Ορχομενού, της Π.Ε. Βοιωτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας (με αφορμή τη φιλοξενία της ομάδας  στη περιοχή για ολιγοήμερη συνέχιση μιας τριετούς ανασκαφικής μελέτης) ήταν τόσο μεγάλο, που η Τ.Κ. Πύργου θα «θυμάται» για χρόνια αυτή την ιστορική βραδιά.

Η επιστημονική ομάδα ανάδειξης του Τροπαίου του Σύλλα με την Έφορο Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κα Αλ. Χαραμή
Το πώς και με ποια σειρά θα αναστηλωθεί στην θέση που βρέθηκε περίφημο «Τρόπαιο του Σύλλα» είχαν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά σε δημόσια παρουσίαση, όλοι όσοι είχαν την διάθεση να βρεθούν στην Τοπική Κοινότητα Πύργου και ν` ακούσουν από κοντά τους μελετητές να περιγράφουν την εγκεκριμένη του πρόταση. 
Εγκεκριμένη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αλλά και χρηματοδοτημένη πλέον και με το ποσό των 500.000 ευρώ με προγραμματική σύμβαση που ήδη έχει υπογραφεί από την Π.Ε. Βοιωτίας.




Για το λόγο αυτό, τόσο ο Δήμαρχος Ορχομενού και Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκάς Υπερήφανος, όσο και η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά, που άνοιξαν με τους χαιρετισμούς τους τη σεμνή αυτή βραδιά - που συντόνισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Κική Καραβαγγέλη -  τόνισαν αμφότεροι την κοινή προσπάθεια για την ανάδειξη των «θησαυρών» του Ορχομενού, που είναι στο σύνολό του Δήμου ένα ανεξάντλητο αρχαιολογικό πάρκο.

Με την υπογραφή της Δρ. Έλενας Κουντούρη…







Η επιγραφή που βρέθηκε στη σωστική ανασκαφή της αρχαιολόγου Δρ Έλενας Κουντούρη ανέφερε: «Τρόπαιον Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας Αυτοκράτωρ Κατά βασιλέως Μιθριδάτου και των συμμάχων αυτού...». Δεν άφηνε καμία αμφιβολία: Το τρόπαιο στήθηκε στον Ορχομενό από τον Ρωμαίο στρατηγό Σύλλα, όταν το 87 π.Χ. νίκησε τα στρατεύματα του βασιλιά του Πόντου, Μιθριδάτη Στ’ του Ευπάτορος. Και είναι αυτό το εντυπωσιακό τρόπαιο - με ιδιαίτερη αξία αφού συνδέεται με το ιστορικό γεγονός της τελικής επικράτησης των στρατευμάτων του Ρωμαίου  στρατηγού έναντι του στρατού του βασιλιά του Πόντου, καθώς και του πεδίου της μάχης στο τοπίο της Κωπαΐδας - που θα αναδειχθεί, σύμφωνα με μελέτη που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Την περιγραφή της ανακάλυψης του «Τρόπαιου του Σύλλα», που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη το 2004  στην περιοχή μεταξύ Πύργου και Ορχομενού, έκανε  η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών των Κλασσικών Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ. κα Έλενα Κουντούρη, που υπηρέτησε ως υπεύθυνη στην περιοχή Ορχομενού για περίπου 12 συνεχόμενα χρόνια και το έφερε στο φως.



























 Η κα Κουντούρη – πλαισιωμένη από τους συνεργάτες της κκ. Νίκο Πετρόχειλο (Αρχαιολογός στην ΕΦΑ Φωκίδας) Μαρία και Θέμη Μπιλή (Αρχιτέκτονες) και Σοφία Ζουμπάκη (ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ) – παρουσίασαν ένας ένας αναλυτικά (εκτός της κας Ζουμπουλάκη)  την ανασκαφή αλλά κυρίως την αναστήλωση του μνημείου στο σημείο που βρέθηκε. (δείτε σχετικά http://orchomenos-press.blogspot.gr/2015/10/blog-post_10.html).

Πως ήταν το τρόπαιο;


Το σύνολο των λίθων που έχουν αποκαλυφθεί, είτε σε ακέραια είτε σε θραυσματική μορφή, είναι ικανοποιητικό και ο ποσοστό διατήρησης του μνημείου είναι μεγάλο όπως ανέφεραν οι μελετητές του, αρχιτέκτονες, Θέμης Μπιλής και Μαρία Μαγνήσαλη. Το μνημείο, λόγω της μακροχρόνιας επίχωσης της ευρύτερης περιοχής, βρίσκεται 1 μέτρο ψηλότερα από το σημείο που ήταν στην αρχαιότητα και το θεμέλιό του κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι κάτω από τη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα. Ως εκ τούτου η αναστήλωση του τροπαίου θα γίνει στην ίδια θέση, αλλά σε υψηλότερη στάθμη. Η προτεινόμενη αναστηλωτική δράση στην περιοχή θα ενταχθεί ιδανικά στο δίκτυο των αναστηλωτικών δράσεων των αρχαίων μνημείων του Ορχομενού (αρχαιολογικό πάρκο Ορχομενού). Έτσι, η δυνατότητα προσέλκυσης μεγάλου αριθμού επισκεπτών είναι εφικτή.
Θα τοποθετηθούν πινακίδες με πληροφοριακό υλικό και γύρω του θα κατασκευαστεί ένα δίκτυο μονοπατιών με καθιστικά και χώρο για στάσεις.
Αμέσως μετά την παρουσίασή της, ακολούθησε ερωτήσεις από το ακροατήριο, ενώ – μεταξύ  άλλων – παρέμβαση έκανε και ο τέως Δήμαρχος Ορχομενού κ. Κώστας Γκιζίμης, στο κτήμα του οποίου βρέθηκε τυχαία αυτό το σπάνιο εύρημα, γύρω από το οποίο ο Δήμος Ορχομενού πλέον θα αποκτήσει σύντομα ένα νέο αρχαιολογικό χώρο.

Ο κ. Γκιζίμης εξήρε το συνολικό επιστημονικό έργο της κας Κουντούρη στην περιοχή μας, ως εξής…

Τις ομιλίες έκλεισε η παριστάμενη Έφορος Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κα Αλεξάνδρα Χαραμή, μια «σταθερή σύμμαχος» των διεκδικήσεων του Δήμου μας γύρω από την ανάδειξη των μνημείων μας, κλασσικών και βυζαντινών, η οποία κι εκείνη δεν έκρυψε τον ενθουσιασμός της για την πολύ ωραία μελέτη που πρόκειται να γίνει και πράξη στην περιοχή μας.
Η… ιστορική αυτή βραδιά – κατά γενική ομολογία – συγκέντρωσε κι ` ένα ακροατήριο που δεν τα βλέπεις συχνά, καθώς είναι άξιο αναφοράς η παρουσία της Δντριας της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής κα Σπούν, την Εφόρου Αρχαιοτήτων Φωκίδας κας Ψάλτη, μιας σειράς ακόμη ερευνητών και μελετητών που είναι αυτή την περίοδο σε Βοιωτία και Λοκρίδα, πέρα από την παρουσία πολλών προσώπων από τη δημόσια ζωή της περιοχής μας, πρόσωπα που ευχαρίστησε στο κλείσιμο της βραδιάς η κα Κουντούρη, όπως τον Δήμαρχό κας κ. Λουκά Υπερήφανο και τον Πρόεδρο του ΔΣ κ. Λάμπρο Ρόδη για την προσωπική τους υποστήριξη, την κα Φανή Παπαθωμά για όλα όσα προσφέρει στην ομάδα της η Π.Ε. Βοιωτίας, κ.α. 
Οικοδεσπότης της ξεχωριστής αυτής εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Πύργου κ. Γιάννης Σταμούλης, ο οποίος φανέρωσε στην πράξη πως δεν ήταν τυχαία η επιλογή της Δημοτικής Αρχής να συνδέσει την μικρή αυτή Τοπική Κοινότητα μ` ένα τόσο μεγάλο γεγονός – όπως είναι η ανάδειξή του σπάνιου αυτού Τροπαίου – το οποίο ανασκάφηκε στην ευρύτερη περιοχή του. 

Η όμορφη αυτή ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσε να μην κλείσει και εξίσου ξεχωριστά, αφού η Αντιπεριφερειάρχης κα Φανή Παπαθωμά δεσμεύτηκε για την περαιτέρω χρηματοδότηση, με νέα προγραμματική σύμβαση, ανασκαφών στην περιοχή του Γλά, ενός ακόμη «άγνωστο» για πολλούς προορισμό στην περιοχή μας, μια ανασκαφική δουλειά που ολοκληρώνει επίσης αυτή την περίοδο η Δρ Έλενα Κουντούρη και η ομάδα της.  

Τέλος, είχαμε και την ... είδηση (όπως θα ακούσετε από την κα Κουντούρη) πως η αναστήλωση αυτή θα συνοδευτεί και μ΄ ένα εξίσου υψηλού επιπέδου επιστημονικό συνέδριο που θα γίνει στον Ορχομενό με όλους αυτούς τους σημαντικούς επιστήμονες και μελετητές να συνασπίζονται γύρω μας και γύρω από τον από λαμπρό πολιτισμό των Μινυών!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου