Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Έναρξη για το πρόγραμμα το “Αρχαίο Δράμα σήμερα” στη Θήβα

Πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, η έναρξη του διεθνούς εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού προγράμματος “Το αρχαίο δράμα σήμερα”, που υλοποιείται από το Κέντρο Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΡΑ) και το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη (ΙΜΚ), σε συνεργασία με το Δήμο Θηβαίων, τη ΔΗΚΕΘ και την ενίσχυση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.



Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει μία σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίων αφιερωμένα στο αρχαίο δράμα και τις προεκτάσεις του στο σύγχρονο κόσμο. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, δραματουργοί, μουσικοί, χορογράφοι και άλλοι άνθρωποι του θεάτρου θα παρουσιάσουν επί δύο εξάμηνα εισηγήσεις και παραδειγματικές ερμηνείες και θα ανταλλάσσουν ιδέες και προτάσεις με νέους ηθοποιούς και ερευνητές, οι οποίοι θα λάβουν πιστοποίηση από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη εναλλάξ στη Θήβα και στο ΙΜΚ. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις για το κοινό σε αρχαίους χώρους και θέατρα της Περιφέρειας.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με επιστημονικό και καλλιτεχνικό υπεύθυνο του ΚΕΔΡΑ τον ομότιμο καθηγητή και σκηνοθέτη κ. Γιάγκο Ανδρεάδη και υπεύθυνο του ΙΜΚ τον συγγραφέα και κριτικό θεάτρου κ. Ηρακλή Λογοθέτη.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου και η Διευθύντρια του ΙΜΚ κα. Ξένια Καλδάρα.







Κατά τη διάρκεια της εκδήλωση παρουσιάστηκε αναλόγιο με αποσπάσματα από τις Φοίνισσες του Ευριπίδη.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας μιλώντας για το πρωτότυπο αυτό εγχείρημα, τόνισε το σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε η Θήβα στην αρχαία Ελλάδα και την τεράστια παρακαταθήκη που  έχει αφήσει.
«Έχουμε τη μεγάλη τύχη να βρίσκεται στην Περιφέρειά μας μία από της 7 αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, με μακρά ιστορία, που χάνεται στα βάθη των χιλιετιών και σπουδαίο πολιτισμό. Από την Καρδιά του Ελλαδικού κόσμου, η Θήβα, αυτή η σπουδαία πόλη, πρωταγωνίστησε στην ιστορία και τη μυθολογία. Με το θηβαϊκό κύκλο να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές έμπνευσης για τα μοναδικά αριστουργήματα των τραγικών ποιητών, το ελάχιστο δικό μας χρέος είναι να προστατέψουμε αυτά τα τεράστια πολιτιστικά αποθέματα, να τα διασώσουμε στο πέρασμα τον χρόνων και να τα αξιοποιήσουμε ως βάση για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.  Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε στο πλευρό μας τους καλύτερους συμμάχους, το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου και το  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης»
Η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας είπε ότι :
Η περιφέρεια είναι παρούσα στα εύκολα και στα δύσκολα. Ήταν θέληση του Περιφερειάρχη να επιστρέψει το αρχαίο δράμα  στην κοιτίδα  του,  στην πόλη του Κάδμου και σήμερα όλοι μαζί,  θα προσπαθήσουμε,  να λάβει σάρκα και οστά το Αρχαίο Δράμα εδώ  στην πατρίδα του αρχαίου δράματος”.
Ο Δήμαρχος Θηβαίων ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας για τη στήριξη και τη συμβολή τους σ' αυτό το εγχείρημα και πρόσθεσε στην ομιλία του ότι :

«Mέσα από αυτό το πρόγραμμα η Θήβα και εν γένει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα έχουν πολλαπλά οφέλη καθώς το έργο που θα παραχθεί, με τη συμβολή και των δύο αυτών μεγάλων φορέων πολιτισμού, θα παρουσιαστεί σε διάφορους αρχαίους χώρους και θέατρα, αναδεικνύοντας αφενός τα μεγαλύτερα αριστουργήματα αρχαίου δράματος εμπνευσμένα από το Θηβαϊκό Κύκλο, αφετέρου  προβάλλοντας τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου