Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Ο «πλούτος της Μικράς Ασίας» σε μια βραδιά πολιτισμού και νοσταλγίας – Την 40χρονη πορεία του π. Δ. Ταγκαλέγκα τίμησαν οι Μικρασιάτες της Λιβαδειάς




Την δυναμική του να οργανώνει «όμορφες» αλλά καθ` όλα πλούσιες σε όλα τους γιορτές φανέρωσε για άλλη μια φορά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Λιβαδειάς που μας προσκάλεσε  στην εκδήλωση προς τιμή του Αγίου Παντελεήμονα, την Τρίτη 26 Ιουλίου 2016 , στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα στον Συνοικισμού Λιβαδειάς. Τόσο η μέρα όσο και ο τόπος είχαν την δική του ξεχωριστή σημασία, αφού με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ τίμησε την 40χρονη διακονία του Πρωτοπρεσβύτερου της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας και εφημέριου του Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονα π. Δημητρίο Ταγκαλέγκα.




Είναι οι φωνές, είναι το μπρίο, είναι η ατμόσφαιρα, είναι το κάθετί του που προσθέτει σ` αυτόν τον Σύλλογο αυτό το κάτι, το διαφορετικό. Όπως κάθε φορά, έτσι και το βράδυ της περασμένης Τρίτης στο Συνοικισμό της Λιβαδειάς, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου των Μικρασιατών πλημμύρισαν το χώρο με τις μελωδίες, τα ακούσματα από τις αλησμόνητες πατρίδες και φυσικά τους χορούς όλων των τμημάτων τους.


Η γιορτή τους ξεκίνησε λίγο μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού και τις περιφοράς της εικόνας του Αγίου για ευλογία, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κκ. Γεωργίου, του Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Γιάννη Ταγκαλέγκα, της Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κας Φανής Παπαθωμά, των Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Λεβαδεών κκ. Άρη Ρούσσαρη και Γιώργου Ζιώγα, του Προέδρου του ΔΣ του Δήμου Ορχομενού κ. Λάμπρο Ρόδη, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτη Αγνιάδη και φυσικά πλήθος κόσμου, που ήρθαν να στηρίξουν και αυτή τους την ανοικτή πρόσκληση.


Πριν ακόμη η 4μελής ορχήστρα πιάσει τον πρώτο σκοπό, αφιερωμένο – που αλλού – στην αλησμόνητη Σμύρνη, το ΔΣ τίμησε τον εφημέριο του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα Λιβαδειάς, που για 40 χρόνια διακονεί αυτή την περιοχή. Πρόκειται για τον Αρχιερατικό Επίτροπο π. Δημήτριο Ταγκαλέγκα, ο οποίος  παρέλαβε το συμβολικό έργο της Μικρασιάτισσας μάνας, εμφανώς συγκινημένος για την χειρονομία τους, λέγοντας τα εξής…
Χαιρετισμό στους παριστάμενους έκανε και ο σεβάσμιος Ιεράρχης μας κκ. Γεώργιος, τονίζοντάς μας τα εξής






Κι` ύστερα άρχισαν τα «ωραία τραγούδια», που ερμήνευσε υποδειγματικά η πολυφωνική χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Λιβαδειάς, ενώ δεν έλειψαν και η «σόλο ερμηνείες» , όπως αυτές που καταγράψαμε με την κάμερά μας…

Ο Ορχομενός – γιατί να το κρύψουμε άλλωστε – είχε κι` εδώ την δική του «ουσιαστική συνεισφορά» αρχής γενομένης από την ταλαντούχα μουσικό κα Ιωάννα Παναγιωτίδη, που έστησε αυτή την χορωδία. Μέλος της 4μελης ορχήστρας και ο δικός μας κ. Γιώργος Ζωγράφος στο ακορντεόν αλλά και ο κ. Μάκης Ζωγράφος, ένα «νέο ταλέντο» της πόλης μας, που εξελίσσει τις ερμηνείες και συμμετέχει στο δυναμικό της μικτής χορωδίας των Μικρασιατών. 

Ας τον απολαύσουμε σ` ένα παραδοσιακό άκουσμα της Ιωνίας…
Οι ερμηνείες έδωσαν την σκυτάλη στο χορό, με χοροδιδάσκαλο την κα Έφη Ζάχαρη... 







Τα Χορευτικά Τμήματα του Συλλόγου μας, δύο ενηλίκων και ένα παιδικό παρουσιάσαν  χορούς της Μικράς Ασίας με συνοδεία Ορχήστρας, καθώς και χορούς άλλων περιοχών, με την συνοδεία και της ορχήστρας τους.








Θερμά συγχαρητήρια σε όλους και πάντα … γλυκαμένοι, όπως το χειροποίητο γλυκό που ο Σύλλογος πρόσφερε σ` όσους είχαμε την χαρά να τους απολαύσουμε ανήμερα του Αγίου Παντελεήμονα στον Συνοικισμό της Λιβαδειάς, μια καλοκαιρινή βραδιά του Ιουλίου 2016…

1 σχόλιο:

  1. Κατάλογος Μικρασιατικών Συλλόγων https://2022mikra-asia.blogspot.com
    Είναι πλέον πολλοί οι μικρασιατικοί σύλλογοι που παίρνουν θέση στο ερώτημα 2022 Έτος Προσφυγικής Μνήμης ή Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού;
    Οι (έως τώρα) Μικρασιατικοί Σύλλογοι ζητούν το 2022 να ανακηρυχθεί:
    50 σύλλογοι ως -> Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού
    3 σύλλογοι -> Έτος Μικρασιατικού και Ανατολικοθρακιωτικου Ελληνισμού
    1 σύλλογος -> Μικρασιατών και Γενοκτονία τους
    1 σύλλογος -> Ελληνισμού της Ανατολής
    4 σύλλογοι -> Μικρασιατικής Μνήμης
    1 σύλλογος -> Έτος Ξεριζωμού Μικρασιατών 1922-2022
    1 σύλλογος -> Έτος Προσφυγικής Μνήμης
    1 σύλλογος -> επετειακό για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή
    Περισσότερα εδώ: Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας https://www.facebook.com/groups/299688290162971

    Και ακόμα είμαστε στην αρχή.
    Δεκάδες είναι οι σύλλογοι που έχοντας λάβει γνώση των γεγονότων μας ενημέρωσαν ότι θα καταθέσουν την πρόταση τους μετά από συζήτηση με το Δ.Σ. του συλλόγου τους.

    Η γεωγραφική κατανομή των συλλόγων από τους οποίους έχουμε μέχρι στιγμής τις προτάσεις τους:
    4 σύλλογοι από νησιά του Αιγαίου πελάγους
    8 σύλλογοι από Θράκη και Ανατολική Μακεδονία
    17 σύλλογοι από Κεντρική Μακεδονία
    3 σύλλογοι από Δυτική Μακεδονία
    1 σύλλογος από Θεσσαλία
    5 σύλλογοι από Στερεά Ελλάδα
    15 σύλλογοι από Αθήνα, Πειραιά, υπόλοιπο Αττικής
    6 σύλλογοι από Πελοπόννησο
    3 σύλλογοι από Κρήτη

    Στις επόμενες μέρες αναμένονται πολλοί περισσότεροι. Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι που βγήκαν μπροστάρηδες ενημερώνουν για αυτή την πρωτοβουλία και εμείς γινόμαστε αρωγοί στη προσπάθεια τους.
    Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.
    Κατάλογος Μικρασιατικών Συλλόγων https://2022mikra-asia.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή