Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Με Ντάϊσελμπλουμ, Γιούνερ, Σουλτς και Ρέϊντερς ο Μπασιάκος στις Βρυξέλλες

Ο Βουλευτής Βοιωτίας ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ, μετέχοντας ως ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (ΝΔ) σε συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2016» στην 1) Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και στη 2) Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, Οικονομικό Συντονισμό και Διακυβέρνηση, καθώς και σε εργασίες 3) του Δικτύου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και 4) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ - της οποίας είναι μέλος - , από 13 Φεβρουαρίου 2016 έως 17 Φεβρουαρίου 2016 στις Βρυξέλλες, είχε την ευκαιρία να κάνει τις πιο κάτω 4 παρεμβάσεις-τοποθετήσεις-ομιλίες. Ειδικότερα ο κ.Μπασιάκος απευθυνόμενος στα κορυφαία αυτά Διεθνή Κοινοβουλευτικά Όργανα επισήμανε μεταξύ άλλων:

1) ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ (ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ)

«Το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα είναι σύνθετο και πλήττει ιδιαίτερα τη νέα γενιά. Τα δεδομένα αυτά επιδεινώνονται σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, που αποτελεί μία αναμφισβήτητη και θλιβερή πραγματικότητα για την πατρίδα μου. Κυρίως στη χώρα μου, έχει επιδεινωθεί ο δείκτης της ανεργίας στους νέους που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία, σταθερότητα και συνοχή. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία μάλιστα εμφανίζουν την Ελλάδα, ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία των νέων παγκοσμίως, αγγίζοντας το 51,8%! Το πρόβλημα αυτό αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της χώρας.
            Οι σχετικές πρωτοβουλίες μας για την ανακούφιση της ανεργίας των νέων στοχεύουν σε μια βιώσιμη αγορά εργασίας για τους νέους, μέσω της ανάπτυξης συγκεκριμένων προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας και όχι μόνο της ανεργίας, κατάρτισης και παροχής καινοτόμων συμβουλευτικών υπηρεσιών στη νέα γενιά για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους και την ανεύρεση θέσεων απασχόλησης. Παράλληλα, είναι αναγκαία η υιοθέτηση πολιτικών, που ενθαρρύνουν τους εργοδότες και υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις για έγκαιρη διάγνωση των αναγκών τους, σε σχέση με τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, για επιμόρφωση των εργαζομένων τους, για την παροχή στοχευμένων κινήτρων, ικανών να αντισταθμίσουν τα εμπόδια, καθώς και για την ενθάρρυνση του κοινωνικού διαλόγου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων.
Παρά την αξιοποίηση των Κοινοτικών Προγραμμάτων και των αντίστοιχων χρηματοδοτήσεων, η πραγματικότητα δυστυχώς μας αποδεικνύει ότι οι προσπάθειες αυτές δεν απέδωσαν τους αναμενόμενους καρπούς. Χρειάζονται περισσότερα να γίνουν. Η Ε.Ε. οφείλει να στηρίξει αποτελεσματικότερα με αλληλεγγύη τα κράτη-μέλη που βρίσκονται σε δεινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση, όπως η Ελλάδα, γεγονός που αναμφισβήτητα επηρεάζει τη νέα γενιά, καθώς και άλλες κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Δε νοείται Ευρωπαϊκή Ένωση με κοινωνική συνοχή αλλά χωρίς αλληλεγγύη, με τέτοια εντεινόμενη κοινωνική κρίση σε χώρες όπως η Ελλάδα, που ήταν η 10η χώρα της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.»

2) ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ)

«Η παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έφερε την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της αντιμέτωπους με το πρόβλημα του ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου των επενδύσεων. Οι επενδύσεις στην Ευρωζώνη μειώθηκαν από το 2007 κατά 15,6% κατά τη διάρκεια της κρίσης, ποσοστό το οποίο ανέρχεται σε 40%-50% για τις χώρες του Νότου της Ευρώπης. Οι ανεπαρκείς επενδύσεις επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη, με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να πλήττονται η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα. Στη χθεσινή τοποθέτηση του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Γιούνκερ αναφέρθηκε σε δύο άξονες-πυλώνες της λύσης του κορυφαίου οικονομικού προβλήματος μας: τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις. Ακούσαμε ακόμη την τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.Σούλτς για δραματική κρίση στην Ελλάδα λόγω προσφύγων. Πρέπει λοιπόν να ληφθούν σοβαρά υπόψη αυτές οι τοποθετήσεις για να αναλάβουμε αποτελεσματικές ενισχυτικές πρωτοβουλίες σε Κοινοτικό επίπεδο.  
Απαιτείται μια ολοκληρωμένη και συλλογική προσέγγιση του προβλήματος των χαμηλών δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Με πλήρη αξιοποίηση και του Σχεδίου Γιούνκερ. Οφείλουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της Ενιαίας Αγοράς. Οφείλουμε να είμαστε ευέλικτοι στην έγκριση των κονδυλίων και να μην εξαντλούμε την αυστηρότητα μας μέχρι τέλους. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, με αποδοτικό και διαφανή τρόπο, τα υφιστάμενα γραφειοκρατικά εμπόδια στον τομέα των επενδύσεων, στην ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων και στην προσέλκυση της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών, ώστε να επανέλθουν οι Ευρωπαϊκοί λαοί (και ο ελληνικός) σε σταθερή τροχιά οικονομικής ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Με όπλο όλα τα προηγούμενα, θα προχωρήσουμε στην παγκόσμια σκηνή, συμμετέχοντας με εξωστρέφεια στο διεθνές εμπόριο και στις επενδύσεις. Για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί έναντι χωρών με χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί ένας χώρος σταθερότητας και ευημερίας για όλους τους πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πρωτόγνωρη πολύπλευρη κρίση όπως η Ελλάδα.»
Επιπρόσθετα, σε δύο παρεμβάσεις του, 
3) ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ και 4) ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ, για το προσφυγικό/μεταναστευτικό και την τρομοκρατία, ο κ.Μπασιάκος πρόβαλε την αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης του επιδεινούμενου κορυφαίου προσφυγικού προβλήματος, καθώς και ανάληψης δράσης από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, ώστε να παρέχουμε βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα. Ταυτόχρονα, πρέπει να αντιμετωπισθεί η παγκόσμια απειλή της τρομοκρατίας, η οποία θα μπορούσε να εντοπιστεί ότι κινείται συγκεκαλυμμένα και ανάμεσα στους πρόσφυγες. «Χώρες, όπως η Ελλάδα, που βασικά αποδέχεται, ανέχεται και υφίσταται τις δυσμενείς συνέπειες των μεταναστευτικών ροών, χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη. Είναι άμεση η ανάγκη της υιοθέτησης αποδοτικών και αποτελεσματικών μέτρων καταπολέμησης της τρομοκρατίας, τόσο μεμονωμένα από το κάθε Κράτος-Μέλος, όσο και συλλογικά από την Ε.Ε. και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα.», τόνισε ο κ.Μπασιάκος.

Τέλος, σε σύντομες συναντήσεις-συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.Σούλτς, τον Πρόεδρο του Eurogroup κ.Ντάϊσελμπλουμ, καθώς και με τον Αν. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου κ.Ρέϊντερς ο κ.Μπασιάκος επισήμανε και περιέγραψε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, καθώς και της αθρόας αυξανόμενης ροής προσφύγων, κυρίως μέσω Τουρκίας, ζητώντας τους να εξαντλήσουν όλα τα δυνατά περιθώρια των αρμοδιοτήτων τους για στήριξη και βοήθεια στη χώρα μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου