O Πρέσβυς της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Λεωνίδας Ροκανάς |
Η προϊσταμένη του Γραφείου ΟΕΥ στα Τίρανα κα Μπέττυ Λάρδα |
Περισσότερα από 400 άτομα παρευρέθηκαν, εκπροσωπώντας την επιχειρηματική, διπλωματική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Τίμησαν επίσης, με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της Δημόσιας και Τοπικής Διοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Υπογραμμίζεται ότι σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων και κλαδικών φορέων ταξίδεψαν από την Ελλάδα για να παρευρεθούν στην εκδήλωση, η οποία εκτός από τον πανηγυρικό της χαρακτήρα, αποτέλεσε άριστο μέσο επιχειρηματικής δικτύωσης, καθώς προέκυψαν αρκετές επιχειρηματικές συναντήσεις στο περιθώριο αυτής.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Λεωνίδας Ροκανάς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Niko Peleshi. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Γεώργιος Τσίπρας. Στο ρόλο των ελληνικών επενδύσεων στην Αλβανία αναφέρθηκε επίσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Αλβανία, κ. Περικλής Δρούγκας, και ο Προέδρος του Corporate Social Responsibility Network της Αλβανίας, κ. Αδαμάντιος Φραντζής.
Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κ. Γεώργιος Τσίπρας |
Ο Πρέσβυς της Ελλάδος, κ. Λεωνίδας Ροκανάς, ανέφερε ότι ο Ελληνο-Αλβανικός Επιχειρηματικός Οδηγός αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο για την εμβάθυνση της διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας, υπογραμμίζοντας ότι η υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, την οποία η Ελλάδα υποστήριξε ενεργά, αναμένεται να συμβάλει περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Αντιπρόεδρος της αλβανικής Κυβέρνησης, κ. Niko Peleshi, σημείωσε ότι το μέγεθος του ελληνικού επενδεδυμένου κεφαλαίου στην Αλβανία, έμπρακτα αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των ελληνικών επιχειρήσεων στην αλβανική οικονομία όλα αυτά τα χρόνια και αναγνώρισε το σημαντικό τους ρόλο στον τομέα της απασχόλησης, της φορολογίας, και κυρίως στη μεταφορά τεχνογνωσίας και τις σύγχρονες μεθόδους επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τόνισε δε, ότι η Αλβανία παρουσιάζει πολλές προκλήσεις και δυσκολίες και προς τούτο, κάλεσε την επιχειρηματική κοινότητα να συμμετέχει ενεργά στον ανοικτό διάλογο με την Κυβέρνηση, με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Εκτίμησε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας και προσκάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να διερευνήσουν τις δυνατότητες επένδυσης σε τομείς με προοπτική ανάπτυξης όπως: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση, η γεωργία με σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους παραγωγής, ο τουρισμός, οι κατασκευές, οι μεταφορές, η πληροφορική κ.ά.
Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κ. Γεώργιος Τσίπρας, τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί, διαχρονικά, έναν πυλώνα ομαλότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και εξέφρασε την πολιτική βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση και ενδυνάμωση των καλών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της Ελλάδος με την Αλβανία. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το 2015 σηματοδοτεί την αναστροφή της πορείας της κρίσης και της σταθεροποίησης της χώρας στην Ευρωζώνη, ενώ το 2016 αποτελεί την αφετηρία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Απτό παράδειγμα αποτελεί η ταχύτατη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών ελληνικών τραπεζών, οι οποίες διαθέτουν τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη. Η ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει ένα εκτενές μεταρρυθμιστικό Πρόγραμμα με στόχο τη μετάβαση της Ελλάδας σε οικονομία υψηλής ανταγωνιστικότητας για τη διασφάλιση οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας.
Η κα Μπέττυ Λάρδα ανάμεσα στον Σύμβουλο Πρεσβείας Α` στα Τίρανα κ. Κωνσταντίνο Πιπερίγκο (δεξιά) και τον Αντιπρόεδρο της αλβανικής Κυβέρνησης κ. Niko Peleshi. |
Ειδικά, όσον αφορά στη σχέση της Ελλάδας με την Αλβανία, ο κ. Γεώργιος Τσίπρας, υπογράμμισε ότι η συνεχής βελτίωση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης οικονομικής συνεργασίας, είναι αμοιβαία επωφελής. Αξιοποιώντας την εγγύτητα και τις γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών, η ελληνική πλευρά προσβλέπει στη στενότερη οικονομική διασύνδεση, ιδίως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά, με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία στην περιοχή.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Αλβανία (ΕΕΕΑ), μέλος του ΔΣ της Ένωσης Τραπεζών της Αλβανίας και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Albania, κ. Περικλής Δρούγκας, υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή των ελληνικών επενδύσεων στην Αλβανία στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο ρόλο των ελληνικών τραπεζών στην Αλβανία και τη συμβολή τους στην αλβανική οικονομία, τονίζοντας, ιδιαίτερα, τον υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, που διαθέτουν. Τόνισε τέλος, τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα εκείνων των μεταρρυθμίσεων, που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος, που θα προάγει τις επενδύσεις και την υγιή επιχειρηματικότητα και θα διασφαλίσουν μια δυναμική και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Ο Προέδρος του Corporate Social Responsibility Network της Αλβανίας, μέλος του ΔΣ της ΕΕΕΑ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΤΕΑ Cement (Όμιλος ΤΙΤΑΝ), κ. Αδαμάντιος Φραντζής, ανέφερε ότι μερικές από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων είναι μέλη του Δικτύου, εστιάζοντας ιδιαίτερα, στην ευαισθησία των ελληνικών επιχειρήσεων για την κοινωνία και το περιβάλλον και συγκεκριμένα την καθοριστική συμβολή των ελληνικών επιχειρήσεων στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της Αλβανίας, την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, της νεανικής επιχειρηματικότητας, την προώθηση του εθελοντισμού και του πολιτισμού.
Ο Οδηγός είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του Γραφείου ΟΕΥ της Πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα (www.agora.mfa.gr/al51) ενώ προγραμματίζεται και η έκδοσή του σε έντυπη μορφή αλλά και η δημιουργία ειδικής σχετικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα (IOS και Android). O Οδηγός θα επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
http://www.agora.mfa.gr/agora/images/docs/rad6CDDAHellenicAlbanianBusinessIndex2016.pdf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου