Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Επιστολή Προέδρου ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη στους Έλληνες εμπόρους και μικρομεσαίους της αγοράς

Φίλες και Φίλοι,

Σε μία εποχή που πολλοί υποκύπτουν στον πειρασμό των «εύκολων λύσεων» και το συνήθη λαϊκισμό με τη χρήση ανεκπλήρωτων συνθημάτων για ευαίσθητα θέματα, η ΕΣΕΕ επιλέγει τον δύσκολο δρόμο της επίμοχθης τεκμηρίωσης των θέσεών της και της έγκυρης πληροφόρησης, που είναι και η βάση ενός υγιούς και γόνιμου δημόσιου διαλόγου. Στη δική μας αντίληψη δεν υπάρχουν μονομερείς ερμηνείες των προβλημάτων: μία δημοκρατική λογική σημαίνει πάνω απ’ όλα σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και αναζήτηση της κοινής συνιστάμενης που θα διαθέτει και τη συναίνεση όλων. Και αυτός είναι ο σκοπός μας. Όχι μόνο να ανοίξουμε μία τολμηρή συζήτηση, αλλά να την ολοκληρώσουμε και να προχωρήσουμε στους τρόπους τελικής υπέρβασης των προβλημάτων της κρίσης και όχι μόνο.

Το 2015 ήταν πράγματι ένα κομβικό έτος· η συμπλήρωση επτά ετών κρίσης καθιστά την παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία μία καθημερινή πραγματικότητα, μία συνθήκη την οποία σχεδόν έχουμε αποδεχθεί ως κανονικότητα και όχι ως εξαίρεση. Το ελληνικό εμπόριο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες και να επωμίζεται δυσβάστακτα βάρη. Δεν νομίζω ότι διεκδικούμε βραβείο πρωτοτυπίας με το να υποστηρίξουμε ότι η Μμε εμπορική επιχείρηση λογίστηκε λανθασμένα ως ο «αδύναμος κρίκος» της ελληνικής οικονομικής δομής και βίωσε με δυσανάλογα αρνητικό τρόπο, σε σχέση με άλλους κλάδους, τις σκληρότερες συνέπειες της κρίσης. 

Η «μεσαία τάξη» της χώρας εξακολουθεί να πλήττεται ανεπανόρθωτα. Νομίζω ότι η επανάληψη της ίδιας καταστροφικής «συνταγής» όχι μόνο δε δίνει λύσει στο πρόβλημα, αλλά αντίθετα συμβάλλει στη διαιώνισή του. Κατανοώ ότι αυτή η συνταγή αναδείχθηκε σαν μονόδρομος· αυτό δε σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν είναι και λανθασμένη. Δυστυχώς, σε ένα τόσο δυσμενές και προβληματικό περιβάλλον οι προσπάθειες που οφείλουμε όλοι να καταβάλλουμε θα πρέπει να είναι τιτάνιες και τα εμπόδια που θα πρέπει να υπερπηδήσουμε είναι πολλά και δύσκολα. Παραταύτα, θεωρώ ότι μετά από τόσο χρόνια αυτό που καθίσταται πασιφανές είναι ότι οι μικρομεσαίοι είμαστε πολύ σημαντικά στηρίγματα της οικονομίας και αντέξαμε, παρά την αντιξοότητα και τις τεράστιες πιέσεις που δεχθήκαμε. Δείξαμε «οικονομικό πατριωτισμό». Θυσιάσαμε αποταμιεύσεις και προσωπικές περιουσίες για το καλό των επιχειρήσεων μας. Βέβαια, όλα αυτά έχουν και ορισμένα αυτονόητα όρια. Η διαρκής ύφεση σημαίνει διαρκής δυσπραγία, διαρκές αρνητικό κλίμα στην αγορά, διαρκής τάση για «λουκέτα». Οι αντοχές του ελληνικού εμπορίου ΔΕΝ είναι όμως ανεξάντλητες. Πρέπει να ξεφύγουμε από την «επώδυνη στασιμότητα» και να ενεργοποιηθούμε προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης με έργα και όχι με λόγια.

Το 2015, φυσικά, ήταν και το έτος των μεγάλων συνειδητοποιήσεων. Οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, τα capital controls, η Συμφωνία της 13ης Ιουλίου, η ψήφιση και εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου, φανερώνουν, ότι για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια, επιβάλλεται μία στοιχειώδη συναντίληψη ανάμεσα στην πλειονότητα των κοινωνικών δυνάμεων του τόπου. Για πρώτη φορά πρέπει να υπάρξει κοινό έδαφος για έναν ευρύ διάλογο για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας και το νέο αναπτυξιακό της μοντέλο. Στο βαθμό που πλέον έχει δρομολογηθεί η συγκεκριμένη πορεία αναδύεται η δυνατότητα για συνεννόηση ως μόνη προϋπόθεση. Η ΕΣΕΕ τα τελευταία χρόνια κινήθηκε με τέτοια λογική και θα συνεχίσει να την ακολουθεί και στα επόμενα χρόνια. Εκ των πραγμάτων, αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι το νέο Μνημόνιο δεν επιλύει τα προβλήματα της αγοράς. Βασίζεται και πάλι στη γνωστή συνταγή των υπερβολικών φορολογικών επιβολών και των πολιτικών λιτότητας. Οι μικρομεσαίοι της αγοράς δικαίως αναλαμβάνουμε μόνοι μας πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των πάγιων προβλημάτων μας, όπως : μείωση τζίρου και κατανάλωσης, υπερφορολόγηση, έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης, έλλειμμα εμπορικής πίστης, ληξιπρόθεσμες οφειλές, ασφαλιστική πτώχευση και ποινικοποίηση.

Κατά τα τελευταία έξι χρόνια, κληθήκαμε να υπερβούμε τα συνήθη θέματα του διαλόγου και να τοποθετηθούμε σε ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα. Στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων καταφέραμε να διατηρήσουμε τον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, να κρατήσουμε ζωντανή την Κλαδική Σύμβαση του Εμπορίου και να υλοποιήσουμε από κοινού ένα σχέδιο δράσεων με τη συνδρομή του ILO για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, της ενδυνάμωσης και της αποτελεσματικής συμμετοχής όλων στον κοινωνικό διάλογο. Έχουμε επίσης καταθέσει προτάσεις για τα εργασιακά και την τόνωση της απασχόλησης, οι οποίες επικεντρώνονται στο μισθολογικό κόστος, το μη μισθολογικό κόστος και στις στρατηγικές για τη τόνωση και επιδότηση της Απασχόλησης μέσω ΟΑΕΔ.

Είναι αναπόφευκτο ότι στο άμεσο μέλλον το ασφαλιστικό σύστημα και το συνταξιοδοτικό θα αποτελέσει αντικείμενο μεγάλων αντιπαραθέσεων και αδικιών. Στον ΟΑΕΕ το εκτιμώμενο για το 2015 έλλειμμα ύψους 807 εκ. ευρώ σε συνδυασμό με την απορρόφηση ήδη του 100% της κρατικής επιχορήγησης πριν το τέλος του έτους, συνιστούν κάποια μόνο από τα στοιχεία που καταδεικνύουν τη δεινή θέση που έχει περιέλθει το Ταμείο. Ο αριθμός των συνολικών οφειλετών και του ύψος των οφειλών στον ΟΑΕΕ, καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης της πρότασης της ΕΣΕΕ για πάγωμα και κεφαλαιοποίηση των οφειλών. Η ΕΣΕΕ έχει υποβάλει ολοκληρωμένη εναλλακτική λύση προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής αναμόρφωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με σημείο αναφοράς την επίδειξη σεβασμού στη «διαδοχή των γενεών» και τη μετάβαση από ένα προβληματικό αναδιανεμητικό σε ένα περισσότερο ανταποδοτικό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

Η ΕΣΕΕ έχει εντοπίσει ορισμένους κρίσιμους τομείς για τους οποίους έχει διαμορφώσει θέσεις, έχει καταθέσει προτάσεις και κάποια θέματα έχει καταγγείλει σε Ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο κυβερνητικών παρεμβάσεων. Οι τομείς αυτοί είναι οι εξής:
  • Αντιμετώπιση της «επιχειρηματικής μετανάστευσης» και της «καταναλωτικής αιμορραγίας» από τις παραμεθόριες περιοχές προς τις γειτονικές χώρες.
  • Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
  • Πρόσβαση των Μμε επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, τη περίοδο 2014-2020, με ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων πόρων. 
  • Επαναφορά της πρότασης μας για τη δημιουργία  «Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων» (ΑΤΜΕ).
  • Αντιμετώπιση των capital controls και των «κόκκινων» επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων.
  • Υψηλό κόστος των υπηρεσιών του e-banking και  προμήθειας χρεωστικών και πιστωτικών καρτών σε καταναλωτές και εμπόρους.
  • Προμήθεια όλων των επιχειρήσεων με POS μηχανήματα, χωρίς χρέωση.
  • Πτωχευτικό δίκαιο και θεσμοθέτηση της "δεύτερης ευκαιρίας" 
  • Αποφυγή διόγκωσης των ακάλυπτων επιταγών και τον εκσυγχρονισμό του ρόλου του "Τειρεσία.
  • Ταύτιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου με το ΕΣΠΑ 2014-20.
  • Εναρμόνιση της ελληνικής οικονομίας στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά (DSM)

Η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας για την επαναλειτουργία της αγοράς, όπως απέδειξαν οι τελευταίοι μήνες απαιτεί απόλυτη προσήλωση στη πραγματική μεγέθυνση και όχι στο «φούσκωμα» της οικονομίας. Αυτό σημαίνει στοχευμένες δράσεις σε δυναμικούς κλάδους, αναζωογόνηση των επενδύσεων, βελτίωση του οικονομικού κλίματος, εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους-αγοράς, απαλλαγή από τη γραφειοκρατία και γενναία ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Απαραίτητη είναι η στήριξη όλων ανεξαιρέτως των κλάδων του ελληνικού εμπορίου, όπως το εξαγωγικό και εισαγωγικό, το λιανικό και χονδρικό, το εφοδιαστικό και διαμετακομιστικό, ώστε να έρθει "νέο χρήμα" στην ελληνική οικονομία. Ο καθένας θεωρούσε μέχρι σήμερα ότι βρήκε τη «μαγική συνταγή» για τη λύση των προβλημάτων. Ας συζητήσουμε επιτέλους από κοινού το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, με τον σχεδιασμό συντεταγμένης Εθνικής Στρατηγικής για Ανάπτυξη με Απασχόληση, που να μπορεί να βγάλει τη Χώρα από τη κρίση. 

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών τρόπων επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, η ΕΣΕΕ για το εμπόριο του αύριο, προωθεί πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ενίσχυση και προώθηση της ψηφιακής αγοράς στην Ελλάδα, η οποία θα αλλάξει το τοπίο στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, προσθέτοντας και όχι αφαιρώντας δραστηριότητες από το εμπόριο. Οι πρωτοβουλίες της ΕΣΕΕ, για το επόμενο διάστημα αφορούν: 
·            Επέκταση κάθε ελληνικής εμπορικής επιχείρησης στο e-commerce με τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος και "ψηφιακής βιτρίνας".
·            Δράση της ΕΣΕΕ "eμπόριο" για την προώθηση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και την άρση των εθνικών φραγμών στις διασυνοριακές συναλλαγές υπέρ των χωρών της ΕΕ. 
·            Δράση «FeelSafe» που υλοποιείται από την ΕΣΕΕ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Ελληνικής Αστυνομίας και η οποία αφορά στην ευαισθητοποίηση εμπόρων και καταναλωτών γύρω από τους κινδύνους που ενέχει το ηλεκτρονικό εμπόριο.
·            Δράση για την ανάπτυξη υπολογιστικού νέφους (cloudcomputing) που μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες για τους χρήστες και κυρίως τις επιχειρήσεις στην «χωρίς σύνορα» αποθήκευση, επεξεργασία και χρήση δεδομένων. 
·            Πρόταση για χαμηλότερη φορολογία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με "ενιαίο ΦΠΑ" για όσους δραστηριοποιούνται στο διασυνοριακό και το ηλεκτρονικό εμπόριο. 
·            Σχεδιασμός της ΕΣΕΕ για τον "οδικό χάρτη" του ελληνικού εμπορίου στο πλαίσιο των ΜμΕ της Ευρώπης 2020.
·            Στρατηγική "Εμπόριο για όλους" με τη δημιουργία Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου και επιχειρηματικών διαδρομών σε κάθε πόλη της Ελλάδας.

Φίλες και Φίλοι,

Το Κεντρικό Μήνυμα της ΕΣΕΕ είναι ότι οι Έλληνες Έμποροι καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να μην επιστρέψει ξανά η απειλή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά να δρομολογηθεί η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια. Ο φετινός τίτλος στα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά φόρουμ είναι "Όλη η Ευρώπη δουλεύει μαζί για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων", ενώ στην Ελλάδα όλοι οι μικρομεσαίοι δουλεύουμε μόνοι μας για χρέος και φόρους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιαυτό η ΕΣΕΕ θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της «πραγματικής οικονομίας» και να παρεμβαίνει αιχμηρά στο δημόσιο διάλογο με τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις, να εκπροσωπεί το ελληνικό εμπόριο στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Αυτός είναι ο δικός μας πραγματικός μονόδρομος, μαζί με την ευθύνη του καθενός από εμάς για το μέλλον του ελληνικού εμπορίου, της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της δεύτερης θητείας μου, θεώρησα υποχρέωση μου να σας ενημερώσω για τις τρέχουσες και μελλοντικές δράσεις της ΕΣΕΕ, αλλά και να σας  ευχαριστώ πολύ, όλους για τη συμβολή σας.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Καλό μήνα,


     Βασίλης Κορκίδης

       Πρόεδρος ΕΣΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου