Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Απάντηση σε ερώτηση Μπασιάκου από τον Ξυδάκη με θέμα: «Ανάδειξη Αρχαιολογικού Θησαυρού της Βοιωτίας»

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 2565/14.5.2015 Ερώτησης του Βουλευτή         κ. Ευάγγελου Μπασάκου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της που περιγράφονται αναλυτικά στο άρθρο 18, παρ. 1α-β, 2ιε και 3 του Π.Δ. 104/2014 «Οργανισμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού» και αφορούν συνοπτικά στην έρευνα, προστασία, ανάδειξη και προβολή των αρχαιοτήτων της Π.Ε. Βοιωτίας συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό δράσεων επιστημονικού και επικοινωνιακού χαρακτήρα, που ενισχύουν την προβολή και αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της εν λόγω περιοχής.
Ειδικότερα στην περιοχή αρμοδιότητας της Υπηρεσίας πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια οι παρακάτω συστηματικές αρχαιολογικές έρευνες σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς υψηλού κύρους της ημεδαπής αλλά και της αλλοδαπής:
α) ανασκαφή μυκηναϊκού ανακτόρου Θηβών σε συνεργασία με την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία,
β) ανασκαφή στην ακρόπολη του αρχαίου Ελεώνα σε συνεργασία με το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα,
γ) ανασκαφή λόφου Ισμηνίου στη Θήβα σε συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και
δ) ανασκαφική έρευνα στην αρχαία Ογχηστό σε συνεργασία με την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία.
Οι προαναφερόμενες έρευνες συντελούν στην αποκάλυψη και στην επιστημονική τεκμηρίωση σημαντικών και εμβληματικών αρχαιολογικών χώρων της Βοιωτίας, προσελκύουν το ενδιαφέρον επιστημόνων από όλο τον κόσμο και οδηγούν στην παραγωγή σχετικών δημοσιεύσεων που αποτελούν αντικείμενο μελέτης και αναφοράς από την παγκόσμια επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα.
Πέρα από τις συστηματικές ανασκαφικές έρευνες, η Υπηρεσία διενεργεί και σωστικές έρευνες σε ολόκληρη τη Βοιωτία μετά τον εντοπισμό αρχαιοτήτων κατά την εκτέλεση τεχνικών έργων κάθε είδους, οι οποίες δίνουν νέα στοιχεία για τους ήδη γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους ή αποκαλύπτουν νέες άγνωστες αρχαιολογικές θέσεις. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών μελετώνται και παρουσιάζονται από τους αρχαιολόγους της Υπηρεσίας σε διεθνή συνέδρια, ημερίδες και διαλέξεις.
Κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, η ΕΦΑ Βοιωτίας υλοποιεί δι’ αυτεπιστασίας το ενταγμένο στο Ε.Π «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα» της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έργο προτεραιότητας «Β΄ Φάση Επανέκθεσης Προϊστορικών Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μουσείου Θήβας», η ολοκλήρωση του οποίου προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. Το ανωτέρω έργο θα συμβάλει τα μέγιστα στη προβολή της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Βοιωτίας, καθώς θα αποτελέσει πόλο έλξης μεγάλου αριθμού επισκεπτών.
Παράλληλα, στο έργο ΕΣΠΑ «Ψηφιακές Εφαρμογές Υποστήριξης Επανέκθεσης Μουσείου Θήβας», ενταγμένο στο Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» προβλέπεται ο εμπλουτισμός της έκθεσης του Μουσείου Θήβας με ψηφιακές και διαδραστικές εφαρμογές και η προβολή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας, των υπολοίπων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της Βοιωτίας, καθώς και του έργου της Εφορείας, στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προαναφερόμενου  έργου.
Επίσης στο πλαίσιο της ανάδειξης των αρχαίων θεάτρων της Βοιωτίας, η Υπηρεσία με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων Πολιτισμικής Ανάπτυξης, έχει πραγματοποιήσει ήδη ανασκαφικές έρευνες, αποτυπώσεις και μελέτες συντήρησης στα αρχαία θέατρα Ορχομενού και Καβιρείου Θηβών, ενώ προγραμματίζονται μέσα από την ίδια διαδικασία να ξεκινήσουν σύντομα, η ανασκαφική έρευνα στα αρχαία θέατρα Τανάγρας, Κοιλάδας Μουσών και Χαιρώνειας. Οι παραπάνω δράσεις αποτελούν τις απαιτούμενες πρόδρομες ενέργειες για την εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης και ανάδειξης των μνημείων, οι οποίες στην περίπτωση του Ορχομενού έχουν ολοκληρωθεί, ώστε να είναι ώριμες για πιθανή ένταξη προς υλοποίηση σε ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.
Με σκοπό τη συμβολή στην εκπαίδευση και στην προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Βοιωτίας, έχουν ετοιμαστεί μουσειοσκευές που σχετίζονται με τους αρχαιολογικούς χώρους της Τανάγρας, του Καβιρείου και των Θεσπιών, για δανεισμό σε σχολικές τάξεις και οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ευθύνης της.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα η ΕΦΑ Βοιωτίας οργανώνει και πραγματοποιεί ποικίλες επιστημονικές, πολιτιστικές, μουσικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις σε όλα τα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους αρμοδιότητος της, μεμονωμένα, ή και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολιτιστικούς συλλόγους κάθε περιοχής, και συμμετέχει ενεργά σε θεσμοθετημένες και διεθνείς ημέρες προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η Διεθνής Ημέρα των Μουσείων και οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με δράσεις, όπως ενημερωτικές ημερίδες, διαλέξεις, ξεναγήσεις και ανοιχτά εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες, θεωρώντας ότι η συχνή επικοινωνία με το κοινό και την τοπική κοινωνία αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για την πραγματοποίηση όλων των παραπάνω δράσεων και ενεργειών, η Εφορεία βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες κατά περίπτωση Κεντρικές Υπηρεσίες του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., οι οποίες συνδράμουν στο έργο της με την παροχή γενικών κατευθύνσεων και οδηγιών.
Για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2013-2020 έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες Κεντρικές Υπηρεσίες του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. προτάσεις για ένταξη έργων που αφορούν στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Θήβας και του Ορχομενού, μέσα από προγράμματα αρχαιολογικού περιπάτου και ενοποίησης μνημείων, καθώς και με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου της Θήβας με τη δημιουργία χώρου στάθμευσης.
Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα και με τις σύγχρονες πρακτικές πολιτιστικής διαχείρισης που αναγνωρίζονται διεθνώς και παρατίθενται στη σχετική βιβλιογραφία, αποτελούν σημαντικές δράσεις προβολής και ανάδειξης του πολιτιστικού/αρχαιολογικού αποθέματος της περιοχής αρμοδιότητάς της, οι οποίες ωστόσο διέπονται από την επιστημονικά και δεοντολογικά/νομικά ορθή προσέγγιση των θεμάτων που αφορούν στην διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σε ότ,ι αφορά την ανάπτυξη στρατηγικών προβολής των υπολοίπων περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος και προσέλκυσης επισκεπτών στην περιοχή της Βοιωτίας αρμόδιοι είναι οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καθώς και το συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός
Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου