Πριν από 36 χρόνια, τη στιγμή που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαζε την υπογραφή του στην ιστορική συμφωνία προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, κανείς δεν θα μπορούσε φανταστεί τα σημερινά αδιέξοδα.
Στις 29 Μαΐου 1979 ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ουσιαστικά, άνοιγε την πόρτα της χώρας προς τη δυτική Ευρώπη. Στις 29 Μαϊου 2015 ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να μην κλείσει με τη χώρα απέξω.
Για την ιστορία, οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει το 1976 και ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 1979. Η συμφωνία επικυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, ένα μήνα αργότερα, στις 28 Ιουνίου του 1979.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκτιμούσε ότι η ένταξη στην ΕΟΚ θα έλυνε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας: την οικονομική υπανάπτυξη, την ανασφάλεια, την τότε πολιτική ανωμαλία, ενώ θα συνέβαλε στην σταθεροποίηση της Δημοκρατίας. Η Ελλάδα εξάλλου θα μπορούσε ως ευρωπαϊκή χώρα να είναι «παρούσα» και να επηρεάζει τις διεργασίες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Η «σχέση» της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει για πρώτη φορά συγκεκριμένη μορφή με την υποβολή αίτησης για σύνδεση με την τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα τον Ιούνιο του 1959. Τον Ιούνιο του 1961 υπογράφεται η Συμφωνία Σύνδεσης Ελλάδας- ΕΟΚ. Η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας ωστόσο θα διακοπεί απότομα με την στρατιωτική δικτατορία τον Απρίλιο του 1967. Εργοποιείται, εκ νέου, μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974.
Ο στόχος, όμως, της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ήταν η επιδίωξη της ενσωμάτωσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ως πλήρες μέλος. Η αίτηση για πλήρη ένταξη υποβλήθηκε στις 12 Ιουνίου 1975, με επιστολή που ο K. Καραμανλής απηύθυνε στον τότε πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, Υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας G. Fitzgerald.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου