Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ο Μακαριότατος θα παρουσιάσει το νέο βιβλίο του Γιώργου Κατσιμπάρδη στις 23 Νοεμβρίου 2013 στη Θήβα

Το Σάββατο 23 του Νοέμβρη και ώρα 7 μ.μ, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Θηβαίων, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για το βιβλίο του Γιώργου Κατσιμπάρδη ¨ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΟΚΤΩ ΙΕΡΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ¨. Θα  το παρουσιάσουν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι και άλλες προσωπικότητες της κοινωνικής ζωής και των μαζικών κινημάτων από την Αθήνα και τη Στερεά Ελλάδα.

 Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Κασιμάτηςο οποίος είναι μεταξύ εκείνων που θα παρουσιάσουν το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Γιώργου Κατσιμπάρδηέκανε το παρακάτω σχόλιο για τα Μ.Μ.Ε: «Δύο από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες της Βοιωτίας των τελευταίων χρόνων, ¨συναντώνται¨ δημιουργικά στο βιβλίο ¨ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΟΚΤΩ ΙΕΡΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ¨: Ο ένας είναι ο μακαριότατος κ. Ιερώνυμος, Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας για τρεις δεκαετίες, με πολύ πλούσιο κοινωνικό έργο, τώρα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, που προλογίζει το βιβλίο. Ο άλλος είναι ο Γιώργος Κατσιμπάρδης, οκτώ συνεχείς φορές βουλευτής Βοιωτίας, υφυπουργός και πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ, που τώρα ασχολείται με συγγραφικό έργο, παράλληλα, δε, ηγείται μη κερδοσκοπικής εταιρείας η οποία αγωνίζεται για την αναβάθμιση της ολυμπιακής ιδέας και την πάταξη της μάστιγας των αναβολικών».
«Η ανάδειξη του τεράστιας σημασίας του ελληνικού πολιτισμού, που περνά πολύ μακρύτερα πίσω από τις απαρχές της ιστορίας», συνεχίζει ο κύριος Κασιμάτης, «αποτελεί πραγματικό έργο ζωής του Γιώργου Κατσιμπάρδη, η δε ιστορία της - και η ιστορία της Βοιωτίας ειδικότερα - του οφείλει πολλά. Αλλά η αρχαιολογική σκαπάνη, η οποία ακούραστη δε σταματά να αποκαλύπτει το πανανθρώπινο θαύμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, οφείλει επίσης πολλά τόσο στον Αρχιεπίσκοπο, με τον πλούτο αρχαιολογικής γνώσης που διαθέτει, όσο και στη διακεκριμένη αρχαιολόγο κυρία Μενδώνη, η οποία προλογίζει μαζί με το μακαριότατο το σπουδαίο τούτο έργο».
Χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι ότι καταγράφει και παρουσιάζει – με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο – την πορεία των θρησκειών και των λατρευτικών δοξασιών που δημιούργησαν, χρόνο με το χρόνο, οι Έλληνες από την εποχή της μητριαρχίας (τελευταία περίοδος της Νεολιθικής Εποχής), μέχρι και το τέλος των Ελληνιστικών Χρόνων, και των πολιτισμών που αυτές ανέδειξαν – με ιδιαίτερες αναφορές στα κείμενα και στις σημειώσεις, αλλά και στις λεζάντες των θαυμάσιων εικόνων –, στο διονυσιακό ιερό και το θέατρο της Αθήνας, όπου και διαμορφώθηκε η Τέχνη του Θεάτρου.
Παράλληλα ο συγγραφέας, αξιοποιώντας την τεράστια προσφορά των μεγάλων Κέντρων της Ορθοδοξίας – του ιερού νησιού και του Μοναστηριού της Πάτμου, της Αγιά Σοφιάς της Κωνσταντινούπολης  και της Παναγίας της Τήνου – καταδεικνύει το ρόλο της Χριστιανοσύνης στην ανάδειξη του Βυζαντίου ως οχυρού της Ευρώπης, από την ανατολική πλευρά της Ηπείρου μας, και γενικά την προσφορά της μέχρι τα χρόνια τού αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους, αλλά μέχρι και σήμερα.

Εκείνα, πάντως, που σηματοδοτούν το βιβλίο είναι τα αναρίθμητα διαχρονικής αξίας μηνύματα, για την φιλοπονία, την αξιοσύνη και την αξιοκρατία, για την ειρηνική συμβίωση των λαών και των ανθρώπων, ακόμη και εκείνων που έχουν διαφορετικές καταγωγές, θρησκείες και γλώσσες· αλλά και τα πάμπολλα μηνύματα για την ισοτιμία και την ισοπολιτεία, όπως επίσης και για την εθελοθυσία, τη μετριοπάθεια και τη μετριοφροσύνη. Μηνύματα που δεν έρχονται μόνο μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αλλά και από τους προλόγους του Αρχιεπισκόπου και της Γ.Γ. Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου