Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Πόλος έλξης για τους λάτρεις της λαογραφίας μας το Μουσείο Αγροτικής Κληρονομίας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ STUDIO HELEN 

Ανεκτίμητη η προσφορά της Λαογράφου Ντίνας Μήτσου που εμπλούτισε τις συλλογές με κειμήλια από το 1840

Όσοι γνωρίζουμε την κα Ντίνα Μήτσου γνωρίζουμε και το πάθος της για την λαϊκή μας παράδοση! Όσοι ξέρουμε τη Βοιωτή Λαογράφο, ξέρουμε επίσης την σπανιότητα αλλά και την γνησιότητα πρωτίστως που αναζητούσε μέσα τις συλλογές της στην πεδινή και ημιορεινή περιοχή του τόπου καταγωγής της. Όσοι γνωρίζουμε αυτή την χαροκαμένη μάνα ξέρουμε αντίστοιχα και τον καημό με τον οποίο δωρίζει όλη τη συλλογή προκειμένου στο Μουσείο Αγροτικής Κληρονομίας του Ελικώνα – που θα την φιλοξενεί – να μνημονεύεται για πάντα τη πρόωρα χαμένη κόρη της  Δήμητρα Μήτσου – Σταυρατη.


Απλόχερη, λοιπόν, και σπάνια σε εκθέματα η συλλογή που προσέφερε η κα Ντίνα Μήτσου – Παπαλάμπρου στην περιοχή του Ελικώνα, προκειμένου να εμπλουτίζει μ` ένα νέο τμήμα το Μουσείο – κόσμημα της περιοχής που συντηρεί ο Σύλλογος Ελικωνίων στο ανακαινισμένο εκ βάθρων γραφικό χωριό τους το Ζερίκι στην καρδιά κυριολεκτικά του πανέμορφου βουνού της Στερεάς.

Το Μουσείο λειτουργεί από το 2010 με εκθέματα  αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αγροτικά εργαλεία και φωτογραφικό υλικό περασμένων δεκαετιών, οι οποίες φανερώνουν τόσο τα έθιμα και τις παραδόσεις των ορεινών περιοχών του Ελικώνα αλλά και της ευρύτερης περιοχής καθώς και σημαντικά πρόσωπα των περιόδων αυτών.
Σπουδαιότερης, ωστόσο, σημασίας έχουν τα εργόχειρα και τα υφαντά, όλα μέρος μιας παράδοσης που χάθηκε μέσα στο χρόνο, φτιαγμένα με την γυναικεία φαντασία και τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου.

Αυτή την συλλογή από στρωσίδια, κεντήματα, υφαντά αλλά και αυθεντικές φορεσιές ήρθε να συμπληρώσει η συλλογή της αγαπητής και αξιοσέβαστης κας Μήτσου – Παπαλάμπρου, μιας γυναίκας που όλης της τη ζωή την αφιέρωσε συγκεντρώνοντας αυτά τα κομμάτια, πρώτα από τα δικά της προικιά και μετέπειτα μέσα από αγορές και προσφορές συγγενών και φίλων.

Μια συλλογή – που παρά την επιθυμία της να εκτεθεί στον τέως Δήμο Κορώνιας στη Βοιωτία, δήμο της γενέτειράς της – εν τέλει βρήκε στέγη στο Μουσείο Αγροτικής Κληρονομιάς του Ελικώνα, προκειμένου να … αναπαυτεί κι` εκείνη με την προσφορά της αυτή στη μνήμη της πρόωρα χαμένης κόρης της. Μια σπάνια και πλουσιότατη συλλογή πρωτίστως με φορεσιές, όλες αυθεντικές – άλλες καθημερινές και άλλες επίσημες από τα καμποχώρια της Βοιωτίας – με πολλές από αυτές να μετριούνται και πριν από το 1840, ξυπνώντας μνήμες από το παρελθόν αποτελώντας ταυτόχρονα και πηγή μάθησης για τους νεότερους.

Τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Μουσείου έγιναν πρόσφατα στο Ζερίκι (Ελικώνα) παρουσία των τοπικών αρχών, των συλλόγων και των φορέων της περιοχής ενώ χαιρετισμό απεύθυναν εκ μέρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Λουκάς Καράντζαλης, από το δήμο Λεβαδέων ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Καλλιαντάσης καθώς επίσης ο αιδεσιμότατος π. Λουκάς Κορογιάννος και ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Δημήτριος Ρεντίφης που αναφέρθηκε στην κ. Μήτσου και το Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου Ελικωνίων ως σημάντορες της παράδοσης.
Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελικωνίων κ. Κωνσταντίνος Πούλος ο οποίος ευχαρίστησε την κ. Μήτσου για την σημαντική προσφορά της ενώ της απένειμε και τιμητική πλακέτα.

Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν επίσης σε δύο βασικούς χορηγούς του Μουσείου την κ. Γιούλα Δήμου και τον κ. Χρήστο Πούλο.

Συγχαρητήρια στην κα Μήτσου για την δωρεά της αυτή καθώς και στο Σύλλογο των Ελικωνίων για την μεγάλη τους προσφορά στον τόπο τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου