Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Εγκαίνια λειτουργίας της αίθουσας Εικονικής Πραγματικότητας στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας


Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια λειτουργίας της Αίθουσας «Αλκμήνης» στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, όπου θα παρουσιάζεται η Εικονική Αναπαράσταση του  Μυκηναϊκού Ανάκτορο της Θήβας.
 Το έργο αυτό αποτελεί το δεύτερο τμήμα του συνολικού έργου «Εφαρμογές Εικονικής Πραγματικότητας στην Βοιωτία: Μαντείο Τροφωνίου και Μυκηναϊκή Θήβα» , που έχει σκοπό να αξιοποιήσει το πλούσιο ιστορικό, αρχαιολογικό και πολιτισμικό απόθεμα της Βοιωτία με τη χρήση καινοτόμων επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων και να το καταστήσει προσβάσιμο στο ελληνικό και διεθνές κοινό.

Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία της «Βοιωτικής διαδικτυακής πολιτισμικής εγκυκλοπαίδειας» που θα είναι διαθέσιμη στο Διαδίκτυο, καθώς και της εικονικής αναπαράστασης του ανακτόρου της μυκηναϊκής Θήβας και του αρχαίου Μαντείου του Τροφωνίου στη Λιβαδειά.

Η εικονική αναπαράσταση του Μυκηναϊκού Ανακτόρου της Θήβας εγκαταστάθηκε σε χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Θήβας (Λ. Μπέλου 1) που διαμορφώθηκε στο ισόγειό του (αίθουσα Αλκμήνη), με σκοπό να αποτελέσει πόλο προσέλκυσης μαθητών σχολείων, συλλόγων, φορέων και γενικά πολιτών από ολόκληρη τη χώρα.

Ακριβώς δίπλα από αυτή υπάρχουν υπολογιστές που δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην Βοιωτική διαδικτυακή πολιτισμική εγκυκλοπαίδεια.

Οι ώρες λειτουργίας της αίθουσας προβολής θα ανακοινωθούν  σύντομα από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Θήβας, η οποία είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα «Ψηφιακή σύγκλιση» και είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στην οποία είχαν προχωρήσει από το 2009 η Νομαρχία Βοιωτίας, η Αναπτυξιακή της εταιρεία (ΒΑΕΠΑΕ) , οι Δήμοι Θηβαίων και Λεβαδείων, με την άμεση και πολύπλευρη υποστήριξη της Θ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που εδρεύει στη Θήβα.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπυρίδων Νικολάου,  η Έφορος Αρχαιοτήτων Θήβας κα. Αλεξάνδρα Χαραμή, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΘ κ. Ηλίας Πέτραινας,  ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ Λουκάς Καράντζαλης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κ Δημήτρης Εφραίμογλου.

Για την Εικονική Αναπαράσταση, την Ψηφιακή Βοιωτική Πολιτιστική Εγκυκλοπαίδεια, τις Ψηφιακές Τεχνολογίες και το Μυκηναϊκό Ανάκτορο στη Θήβας μίλησαν ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Συντονισμού Έργων του ΙΜΕ κ.  Γιώργος Γιαννούλης, ο  Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου Δρ. Αθανάσιος Σίδερης (ΙΜΕ) και ο Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων κ.  Βασίλειος Αραβαντινός.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, ο Βουλευτής Βοιωτίας κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, οι Αντιπεριφερειάρχες Βοιωτίας κκ. Γιώργος Μουλκιώτης και Κων/νος Μπακομήτρος,  ο Δήμαρχος Ορχομενού κ Κων/νος Ξηρογιάννης, ο πρώην υπουργός κ. Κατσιμπάρδης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής και  πλήθος κόσμου.

 Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες προβολές του Μουσείου Εικονικής Πραγματικότητας.

Ο κ. Δήμαρχος Θηβαίων στο χαιρετισμό που απήυθυνε είπε :

«Μετά από πολλά χρόνια η πόλη μας αξιώνεται να κατέχει ένα έργο, το οποίο είναι δυνατό να θεωρηθεί ως ένα ακόμη βήμα προς την αξιοποίηση της ιστορικής και αρχαιολογικής της κληρονομιάς.
Η Εικονική Αναπαράσταση του Μυκηναϊκού Ανακτόρου της Θήβας και η Ψηφιακή Βοιωτική Πολιτιστική Εγκυκλοπαίδεια αποτελούν το αποτέλεσμα του συνδυασμού της ιστορικής κληρονομιάς με τις εφαρμογές της υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες προσφέρονται στο κοινό ως εκπαιδευτικές μέθοδοι.
Παράλληλα, η λειτουργία μίας τέτοιας τεχνολογικής εφαρμογής είναι δυνατό να αποκαλύψει στον θεατή το μεγαλείο της αρχαιολογικής κληρονομιάς, το οποίο σήμερα λόγω των οικιστικών συνθηκών που επικρατούν αλλά και της πιθανής καταστροφής του από το βάρος των αιώνων θα ήταν αδύνατο να προσεγγίσει με άλλη μέθοδο.
Το έργο της Εικονικής Πραγματικότητας όμως είναι εξαιρετικής σημασίας και για έναν άλλο λόγο.
Η λειτουργία του στο συγκεκριμένο χώρο δεν είναι τυχαία, καθώς το Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το νέο Αρχαιολογικό μουσείο της Θήβας, το οποίο ήδη βρίσκεται στα τελευταία στάδια, πριν την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του.
Με την επιλογή του χώρου αυτού λοιπόν επιτυγχάνεται το δέσιμο της αρχαιολογικής πραγματικότητας μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου Θηβών και της εικονικής αναπαράστασης της όψης της Αρχαίας Θήβας, της Καδμείας, σε ένα πολύχρωμο ταξίδι μέσα στους τους αιώνες, το οποίο ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει με διαδραστικό εκπαιδευτικό τρόπο.
Έχω πολλές φορές πει και το πιστεύω ακράδαντα ότι η Θήβα είναι δυνατό να αποτελέσει έναν δυναμικό πόλο τουριστικής ανάπτυξης, εφόσον αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της παρέχει η θέση και η ιστορία της.
Η Θήβα είναι βέβαιο και αυταπόδεικτο ότι κατέχει υψηλή θέση  και παγκόσμια φήμη, πλην όμως δεν έχει αξιοποιήσει ή καλύτερα ποτέ δεν της δόθηκε η δυνατότητα από πλευρά επίσημου Ελληνικού Κράτους να στηριχθεί στην πλούσια κληρονομιά της και να εγκαθιδρυθεί ως παγκόσμιος αρχαιολογικός χώρος.
Όμως ποτέ δεν είναι αργά, καθώς σήμερα, μέσα στις γενικότερες δυσκολίες, αποκτά μεγαλύτερη ακόμη αξία η προσπάθεια για ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Θήβας.
Σε αυτή την προσπάθεια όμως δεν είμαστε μόνοι.
Για την πραγματοποίηση του έργου της εικονικής πραγματικότητας καθοριστική υπήρξε η ενίσχυση της προσπάθειας του Δήμου, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, της Θ’ Εφορίας Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, του οποίους και ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία και τη συνδρομή τους.
Ως Δημοτική Αρχή δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και προς την κατεύθυνση αυτή σε συνεργασία με φορείς της πόλης μας επιδιώκουμε κατ’ αρχήν την ανάδειξή τους και βαθμιαία την ενοποίησή τους.
Σε συνδυασμό με την επερχόμενη λειτουργία του Μουσείου της Θήβας έχουμε δικαίωμα να ελπίζουμε ότι πλέον η Θήβα βρίσκεται σε ανοδική πορεία με στόχο τη μετατροπή της σε πρώτης γραμμής αρχαιολογικό, τουριστικό και πολιτιστικό κέντρο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου