Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Αυτό θα είναι το «Αρχαιολογικό πάρκο του Ορχομενού Βοιωτίας»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012 ο κος ο κος Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», ο κος Δημήτρης Διαμαντόπουλος, αρχιτέκτονας - πολεοδόμος του αρχιτεκτονικού γραφείου «Πλειάς – Δ. Διαμαντόπουλος, Ο. Βιγγόπουλος, Κ. Γκιουλέκα, Μ. Μπόρν ΕΠΕ» στο οποίο έχει ανατεθεί από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» η μελέτη του Αρχαιολογικού πάρκου Ορχομενού, και ο Θεμιστοκλής Μπιλλής, αρχιτέκτονας στον οποίο έχει ανατεθεί από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» η μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου του Ορχομενού, μετέβησαν στον Ορχομενό με σκοπό την παρουσίαση της Ά φάσης της αρχιτεκτονικής μελέτης του έρχου : «Αρχαιολογικό πάρκο του Ορχομενού Βοιωτίας».

Η παρουσίαση έγινε στο Δημαρχείο του Ορχομενού όπου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ορχομενού κ. Κώστας Ξηρόγιαννης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γιώργος Ζυγούρης, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, ο πατήρ Χαράλαμπος, εφημέριος της εκκλησίας της Παναγίας της Σκριπούς, ο πατήρ Νικόλαος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θηβών και Λειβαείας και εκπρόσωπος της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Η μελέτη περιλαμβάνει:
  • Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Αρχαίου Θεάτρου και του Θολωτού Τάφου, εντός των νέων διευρυμένων ορίων του φυλασσόμενου χώρου που θα προταθούν από το Μελετητή, με κριτήριο την ανάδειξη των μνημείων. Επίσης κατά τη σύνταξη της μελέτης θα ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία που θα προκύψουν τόσο από τις παράλληλες τοπογραφικές και ανασκαφικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο, όσο και από τα δεδομένα που θα προκύψουν από την παράλληλη μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου Θεάτρου.
  • Τη νέα περίφραξη και το φυλάκιο της εισόδου του φυλασσόμενου αρχαιολογικού χώρου.
  • Τη διαμόρφωση όλου του περιβάλλοντος χώρου του ναού της Παναγίας της Σκριπούς.
  • Την ανάπλαση των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων της πόλης (δρόμοι και πλατείες) που γειτνιάζουν με τα μνημεία, με στόχο την επίτευξη της ενοποίησης των επιμέρους αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Στο αντικείμενο αυτό περιλαμβάνεται και η πεζοδρόμηση της οδού Μινύου, η οποία παρεμβάλλεται μεταξύ των μνημείων και εμποδίζει την ενοποίηση του περιβάλλοντος χώρου τους, καθώς και  την ολοκλήρωση της ανασκαφής για την ανάδειξη του σκηνικού οικοδομήματος του Θεάτρου.
  • Τον εντοπισμό πολεοδομικών και τεχνικών προβλημάτων που σχετίζονται με την υλοποίηση της μελέτης και για τα οποία  θα πρέπει να συνταχθούν ειδικές μελέτες. (π.χ. αλλαγή της χάραξης της οδού Ακροπόλεως για ενοποίηση του περιβάλλοντος  χώρου του Θεάτρου και του αντίστοιχου της εκκλησίας, καθώς και λοιπές, τοπικής σημασίας, μικρές  παρεμβάσεις στους πέριξ δρόμους, κυκλοφοριακές διευθετήσεις κ.λ.π.).
  • Προτάσεις σχετικά με τις φυτεύσεις, το γενικό φωτισμό και τη σήμανση όλου του χώρου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με τις απαιτούμενες συμπληρωματικές ειδικές μελέτες.
  • Όλα τα στοιχεία επίπλωσης του αρχαιολογικού πάρκου.
  • Τη δημιουργία χώρων ανάπαυσης και υγιεινής για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου.
Ο κ. Δ. Διαμαντόπουλος παρουσίασε αναλυτικά την μελέτη και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις νέες προτεινόμενες διαμορφώσεις καθώς και θέματα που σχετίζονται με το κυκλοφοριακό και το Ρυμοτομικό σχέδιο που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση του Αρχαιολογικού Πάρκου. Μετά την παρουσίαση ακολούθησε ένας πολύ γόνιμος διάλογος με ερωτήσεις και παρατηρήσεις, σε εξαιρετικό κλίμα. Αποφασίσθηκε ότι στο επόμενο στάδιο της μελέτης θα ληφθούν υπ' όψιν οι παρατηρήσεις του Δημοτικού συμβουλίου μαζί με αυτές που πιθανώς προκύψουν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Επίσης είναι προφανές ότι για την οριστικοποίηση του περιβάλλοντος χώρου θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν οι παράλληλες ερευνητικές εργασίες και προτάσεις του κ. Θεμιστοκλή Μπιλλή, για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου.

Μετά την παραπάνω διαβούλευση η Α’ φάση της αρχιτεκτονικής μελέτης του αρχαιολογικού πάρκου Ορχομενού Βοιωτίας θα διαβιβαστεί προς έγκριση αφενός μεν στο ΚΑΣ αφετέρου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ορχομενού Βοιωτίας.


Στιγμιότυπα από την πρόσφατη παρουσίαση της τελικής μελέτης στο Δήμο Ορχομενού




Κάτοψη του αρχαιολογικού χώρου


Δείτε κι` άλλες εικόνες στο http://www.diazoma.gr/GR/Page_03-01_Content.asp?Article=304

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου