Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Πολιούχου των Θηβών.


Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολιούχου των Θηβών Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη, Μητροπολίτη Θηβών και Έξαρχου πάσης Βοιωτίας.

Το απόγευμα του Σαββάτου 28 Απριλίου τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία, χοροστατούντος του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος  κ.κ. Ιερώνυμου και συμπροσευχόμενων του Μητροπολίτη Νικαίας κ.κ. Αλέξιου, του Επισκόπου Τανάγρας κ.κ. Πολύκαρπου, του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιου και πλήθους ιερωμένων από τις ενορίες της πόλης των Θηβών.

Στο κήρυγμά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος έδωσε τις ευλογίες του σε όλους τους πιστούς και έστειλε μηνύματα αισιοδοξίας, ενότητας και ομοψυχίας.

Το πρωί της Κυριακής 29 Απριλίου 2012 τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Νικαίας κ.κ. Αλέξιου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιου.

Ακολούθησε η Λιτάνευση της Εικόνος του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με τη συνοδεία τιμητικού αγήματος του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας, μυροφόρων και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θηβαίων.

Τις λατρευτικές εκδηλώσεις παρακολούθησαν με περισσή ευλάβεια δεκάδες πιστοί, πολιτικοί, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Φορέων του τόπου.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπ. Νικολάου σε δήλωσή του απευθυνόμενος σε όλους τους δημότες είπε χαρακτηριστικά:

«Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους και ιδιαίτερα στους δημότες της πόλης μας, Χρόνια Πολλά και ο Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης να μας έχει γερούς και να μας δίνει δύναμη για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην σημερινή δύσκολη εποχή. Χρόνια Πολλά σε όλους!».

Λίγα λόγια για τον Άγιο Ιωάννη τον Καλοκτένη

Ο Άγιος Ιωάννης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη κατά τα μέσα του 12ου αιώνα, από γονείς πλούσιους και ευσεβείς, τον Κωνσταντίνο Καλοκτένη και τη Μαρία, που τον ανέθρεψαν εν πάση παιδεία και νουθεσία Κυρίου.

Από μικρός έδειξε κλήση στα θεία και υπήρξε άριστος μαθητής. Όταν μεγάλωσε έγινε μοναχός και μόναζε σε κάποια Μονή της Κωνσταντινούπολης. Από εκεί τον εξέλεξαν, για τις μεγάλες του ικανότητες και αρετές, Μητροπολίτη Θηβών και Έξαρχο πάσης Βοιωτίας.

Όταν ο Καλοκτένης χειροτονήθηκε Μητροπολίτης, η Θήβα είχε περιπέσει σε οικονομική παρακμή εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε η νορμανδική εισβολή του 1147 ενώ και οι πέντε υπαγόμενες επισκοπικές έδρες είχαν μείνει κενές. Η ακμαία βιοτεχνία του μεταξιού είχε περάσει στα χέρια των Εβραίων ενώ και το θρησκευτικό συναίσθημα είχε υποχωρήσει.

Η παρουσία του Ιωάννη του Καλοκτένη στον μητροπολιτικό θρόνο της Θήβας, έδωσε νέα πνοή στην εκκλησιαστική ζωή του βοιωτικού χώρου και την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Καλοκτένης ίδρυσε μοναστήρια και μετέτρεψε την ανδρική μονή της Θεοτόκου σε γυναικεία (μονή της Δεκανής, από το όνομα της πρώτης ηγουμένης). Ίδρυσε ναούς στη Θήβα, μεταξύ των οποίων το ναό της Υπερενδόξου Θεοτόκου. Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε νοσοκομείο, γηροκομείο, πτωχοκομείο και ξενώνας. Επίσης, εξέτρεψε τη ροή των υδάτων του Ισμηνού ποταμού προς την πεδιάδα, διευκολύνοντας έτσι την τροφοδοσία των είκοσι υδρομύλων της περιοχής που χρησίμευαν για την άρδευση των καλλιεργειών. Για τις ανάγκες της εκτροπής κατασκευάσθηκαν είκοσι καμάρες με ύψος από 3 έως 6 μέτρα και πλάτος 3,20 μέτρα, οι οποίες διατηρήθηκαν έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Έκτοτε, ο Ισμηνός ποταμός έμεινε γνωστός και ως Αγιάννης, παραπέμποντας στον Άγιο Ιωάννη τον Καλοκτένη. Φρόντισε επίσης και για την αξιοποίηση άλλων υδάτινων πόρων που παρέμεναν ανεκμετάλλευτοι για την ύδρευση της πόλης και κατασκεύασε τρίτοξη γέφυρα στον ποταμό Ασωπό. Στο πλαίσιο του έργου του για την αναβάθμιση της κοινωνικής θέσης της γυναίκας, γνωρίζουμε ότι ο Καλοκτένης δημιούργησε σχολείο (παρθενώνα) για τη μόρφωση των κοριτσιών, κάτι  μη συνηθισμένο στην εποχή του.

Ο Καλοκτένης δεν έζησε με πολυτέλεια αλλά ήταν λιτός και ταπεινός, κερδίζοντας την αγάπη του ποιμνίου του. Ακολούθησε ασκητική ζωή και διέθεσε την προσωπική του περιουσία στους φτωχούς. Έγινε το στήριγμα των φτωχών και των αδικημένων, θέτοντας πάνω από όλα την αγάπη για τον συνάνθρωπο και τον αγώνα κατά του κακού. Η προσφορά του ήταν πολύπλευρη και χάρη στις αγαθοεργίες και το σπουδαίο φιλανθρωπικό του έργο απέκτησε το προσωνύμιο ο «Νέος Ελεήμων»

Η Εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο και η αγαπημένη του Θήβα τον τιμά μεγαλοπρεπώς ως Πολιούχο της, στον ομώνυμο Ναό Του στο κέντρο της πόλεως στις 29 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου