του Λουκά Καράντζαλη, Περιφερειακού Συμβούλου Στερεάς Ελλάδας
Ως Στερεά Ελλάδα με τις τόσες δυνατότητες ανάπτυξης έχουμε πληρώσει ακριβά μέχρι τώρα τους λάθους σχεδιασμούς του παρελθόντος , τους λάθους σχεδιασμούς του ΕΣΠΑ.
Εως πότε το πλασματικό κατά κεφαλή εισόδημα που η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία χρεώνει στους κατοίκους της Στερεάς Ελλάδας, θα λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη και τη ευημερία τους;
Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας για την πορεία της ανεργίας στη χώρας μας και τις επιμέρους περιοχές της, η Στερεά Ελλάδα καταγράφηκε ως η πρώτη περιοχή στην ανεργία στη χώρα μας . Η Στερεά Ελλάδα με τα τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα, δυστυχώς βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση στα ζητήματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης , επηρεασμένη βαθύτατα από την οικονομική ύφεση που μαστίζει τη χώρα μας και τις πολιτικές ανάπτυξης που επηρεάζονται από το πλασματικό ΑΕΠ.
Επιβάλλεται να υλοποιηθούν ΑΜΕΣΑ δυναμικά προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης για την άμεση ανακούφιση των ανέργων της περιφέρειάς μας. Θεωρώ οτι υπάρχει η δυνατότητα για σχεδιασμό αυτών των προγραμμάτων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΠΑΝ ΙΙ ) που διαχειρίζεται το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από το Ε.Π Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΠΑΝΑΔ) που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εργασίας.
Θα μελετήσουν τα αρμόδια Υπουργεία νέες πολιτικές αντιμετώπισης του φαινομένου της πρωτιάς της Στερεάς Ελλάδας στην ανεργία; Υπάρχει σκέψη για νέους σχεδιασμούς;
Προτείνω την προκήρυξη ΤΩΡΑ προγραμμάτων με υψηλά ποσοστά επιχορήγησης στήριξης και ανάπτυξης προς τις επιχειρήσεις, με βάση τα προβλήματα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Στερεάς Ελλάδας.
Και συγκεκριμένα προτείνω,
Ι) την άμεση προκήρυξη νέων προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην κατεύθυνσης στήριξης της απασχόλησης, με τα εξής χαρακτηριστικά:
1) Πρόγραμμα ισοδύναμης χρηματοδότησης και ανάλογων χαρακτηριστικών με το «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Παρέμβασης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, μέσω δράσεων συμβουλευτικής και κατάρτισης, καθώς και στήριξης της απασχόλησης σε περιοχές που υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης» του «Εθνικού προγράμματος των Απροβλέπτων», με χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ
2) Ενίσχυση νέων και υφιστάμενων μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων με νέα προκήρυξη του προγράμματος « ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ» και χρηματοδότηση 50% βάσει του ΚΑΝ de minimis και όχι του ΚΑΝ 800 , όπως ήταν η προηγούμενη προκήρυξη η οποία προέβλεπε λόγω του Χάρτη Περιφερειακών ενισχύσεων (ΧΠΕ) ποσοστό 35% και το οποίο στην πράξη δεν λειτούργησε ως κίνητρο αλλά ως αντικίνητρο
3) Ενίσχυση νέων και υφιστάμενων μικρών επιχειρήσεων εμπορίου , τουρισμού και υπηρεσιών , ανάλογη του πρώτου κύκλου του αντίστοιχου προγράμματος, το οποίο διαχειρίστηκαν οι Τράπεζες
4) Ενίσχυση δημιουργίας και εγκατάστασης νέων καινοτομικών επιχειρήσεων σε περιοχή που θα επιλέξει το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη δημιουργία «Ζώνης Καινοτομίας Στερεάς Ελλάδας»
ΙΙ) Διπλασιασμό των θέσεων απασχόλησης που προβλέπουν τα προγράμματα α) Κοινωφελούς Εργασίας β) Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) , των Προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για την δημιουργία Απασχόλησης σε Επιχειρήσεις για ανέργους που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης 55-64 ετών γ) Απασχόλησης σε έργα Αυτεπιστασίας των Δήμων κλπ. Ο αριθμός των θέσεων που προβλέπουν τα προγράμματα αυτά, είναι σημαντικά μικρότερος από άλλες Περιφέρειες με μικρότερους δείκτες ανεργίας . Ας επανεξεταστούν τα προγράμματα και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.
Απαιτούνται άμεσες ενέργειες από όλους , φορείς και πολιτικά πρόσωπα, για τον επανασχεδιασμό νέων πολιτικών, εδώ και τώρα, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για αδράνεια ή ολιγωρία.
den exoume re anagki apo apasxolisi kai poly perissotero apo epixeirimatikotita.exoume anagki apo ergasia me syn8ikes ergasias kai oxi douleias.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα στον ανώνυμο που βιάζεται... ξέρει αυτός!
ΑπάντησηΔιαγραφή