Σημαντικές ανακοινώσεις στον απόηχο της εκδήλωσης «Λάμπρος Κατσώνης, Ιστορία, Λαογραφία, Παράδοση» - Παρουσίαση στη Λιβαδειά βιβλίων για το Λάμπρο Κατσώνη των Δρ. Π. Ν. Στάμου και Π. Χουτζούμη
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Σύλλογο Λεβαδέων «Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ» και το Επιμελητήριο Βοιωτίας την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012, στις 11.00 στην αίθουσα συνεδρίων του Επιμελητηρίου Βοιωτίας στη Λιβαδειά.
Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκαν α) Το βιβλίο «Ο Αξιωματικός Λάμπρος Κατσώνης και ο Ρωσικός Στολίσκος στη Μεσόγειο » του Δρ. Πάνου Ν. Στάμου, από τον πρόεδρο της Ετ. Βοιωτικών Μελετών Δρ. Νικόλαο Κόλλια και β) Το θεατρικό έργο, που βραβεύθηκε με το Α’ Θεατρικό Βραβείο 2011 του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» του Πέτρου Χουτζούμη, με τίτλο «Λάμπρος Κατσώνης, ο θαλασσομάχος του Αιγαίου», από την ερευνήτρια και λογοτέχνη κ. Μαρία Καβαφάκη.
Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, ο οποίος υπογράμμισε την στενή και αποτελεσματική συνεργασία με τους Λιβαδείτες της Αθήνας και ειδικότερα τη συνεργασία με τον Πρόεδρο των Λεβαδέων Δρ. Π. Στάμου στον ευρύτερο χώρο των Ελληνο-Ρωσικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος των Λεβαδέων Δρ. Π. Στάμου, ως συνδιοργανωτής της εκδήλωσης χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους και υπογράμμισε την συνεχή παρουσία και υποστήριξη των Λεβαδέων, των εκτός πόλεως διαβιούντων, προς τη γενέτειρα.
Ο Πρόεδρος Δρ. Π. Στάμου παρουσίασε τον Συντονιστή της εκδήλωσης νομικό, εκδότη, συγγραφέα και ερευνητή του Πολιτισμού, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Λεβαδέων, και Έφορο Δημ. Σχέσεων και Τύπου-ΜΜΕ του Κέντρου Ελληνο-Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών (ΚΕΡΙΕ) κ. Μανόλη Λιγνό.
Ο κ. Λιγνός, μετά από εισαγωγική προσλαλιά, στην οποία εξήγησε την επιστημονική δραστηριότητα και πρωτοβουλίες του ΚΕΡΙΕ, μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου του καθηγητού Δρ. Εμμ. Μαρμαρά και των μελών του ΔΣ, του οποίου Γενικός Γραμματέας είναι ο Δρ. Π. Στάμου, παρουσίασε βιογραφικό σημείωμα του τελευταίου και έδωσε το λόγο στον Πρόεδρο της Εταιρίας Βοιωτικών Μελετών, Ιστορικό και Βαλκανιολόγο Δρ. Νικόλαο Κόλλια.
Ο Δρ. Κόλλιας παρουσιάζοντας το βιβλίο του Π. Στάμου «Ο Αξιωματικός Λ. Κατσώνης και ο Ρωσικός Στολίσκος στη Μεσόγειο », έκανε στην αρχή μια επιστημονική εισαγωγή σχετικά με όρους, που έπρεπε το ακροατήριο να έχει υπόψη, ώστε να κατανοεί καλύτερα το περιεχόμενο του βιβλίου. Ο Δρ. Κόλλιας μίλησε για το τι είναι ιστορία, φιλοσοφία της ιστορίας, αντικειμενικότητα της ιστορίας και γενικά τι σημαίνει επιστημονική εργασία πάνω στην ιστορία, όπως είναι το παρουσιαζόμενο βιβλίο. Στη συνέχεια, με βαθειά γνώση και εμπειρία του ιστορικού τέμνοντα το κρινόμενο βιβλίο, ο Δρ Κόλλιας ανάδειξε τα σημαντικά στοιχεία της εργασίας, τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις του συγγραφέα, και τον πρωτότυπο τρόπο που προσεγγίστηκε η ιστορική προσωπικότητα του Λάμπρου Κατσώνη στο βιβλίο. Ο Δρ. Κόλλιας τόνισε τη σημασία της ερευνητικής προσπάθειας του συγγραφέα, ο οποίος μελέτησε πέρα από τα μέχρι τότε επιστημονικά δεδομένα και αρχεία, αλλά ερεύνησε και ανακάλυψε νέες πληροφορίες και στα Βρετανικά Αρχεία, καθώς και στα Εθνικά Ολλανδικά αρχεία και έφερε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά νέες ιστορικές πληροφορίες και στοιχεία τεκμηρίωσης για τον Λ. Κατσώνη. Ο Δρ. Κόλλιας τόνισε κατά την παρουσίαση επίσης, τις σημαντικές παρατηρήσεις των Ρώσων καθηγητών, κριτών της Διδακτορικής Διατριβής του κ. Στάμου (που αποτελεί βασικά το βιβλίο αυτό), για την αξία της ερευνητικής προσπάθειας του συγγραφέα, τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα που περιέχει και τη σημασία των υπηρεσιών του Λάμπρου Κατσώνη για τις Ελληνο-Ρωσικές σχέσεις το 18ο αιώνα, και οι οποίες έχουν τη σημαντικότητά τους ακόμα περισσότερο σήμερα, όπως τονίζουν οι Ρώσοι καθηγητές στις απόψεις τους που παρατίθενται στον πρόλογο του βιβλίου. Ο Δρ. Νικόλαος Κόλλιας, αφού έβαλε το νυστέρι του έμπειρου και καταξιωμένου ιστορικού επιστήμονα βαθειά στα κείμενα του συγγραφέα, επεσήμανε τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης και συνεχάρει τον συγγραφέα για την αποτελεσματική προσπάθειά του.
Ο Συντονιστής κ. Λιγνός, αφού σημείωσε εύστοχα ότι η παρουσίαση του Δρ. Κόλλια ήταν μια δοκιμιογραφικού χαρακτήρα ανάλυση του έργου, δεδομένου ότι, ως παλαιός Δάσκαλος, έδωσε στο ακροατήριο και σχετικό μάθημα σημασίας βασικών επιστημονικών όρων και του τρόπου που πρέπει κανείς να τους χρησιμοποιεί. Στη συνέχεια ο Συντονιστής έδωσε τον λόγο στο συγγραφέα, ο οποίος δικαιολόγησε τις αιτίες που τον έσπρωξαν να ασχοληθεί για πάνω από 25 χρόνια με την ιστορική προσωπικότητα του Λάμπρου Κατσώνη. Αρχικά, όπως εκμυστηρεύτηκε ο Δρ. Στάμου, υπήρχαν βιωματικοί λόγοι και μία σύμπτωση, όπου ο Κατσώνης τον «βοήθησε» να μπει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και να σταδιοδρομήσει ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Ακολούθησε μετά, εξήγησε ο κ. Στάμου, μια αίσθηση ανάγκης ανταπόδοσης στον τοπικό ήρωα, που σταδιακά μετατράπηκε σε ένα πραγματικό ιστορικό ενδιαφέρον. Έτσι, τόνισε ο συγγραφέας, «…ο Λάμπρος Κατσώνης, κλείνοντας την σταδιοδρομία μου, με έστειλε να ερευνήσω τα Αρχεία Ρωσίας, Βρετανίας και Ολλανδίας και να ιστορήσω τη δράση του…, οπότε μ’ αυτόν τον τρόπο, νιώθω ότι εκτέλεσα το καθήκον μου στον ‘προστάτη μου’ Λάμπρο Κατσώνη και ανταπέδωσα ένα μέρος της χάρης που μούκανε εκείνος και μέβαλε στο Πολεμικό Ναυτικό!...». Ακολούθως, ο Δρ. Στάμου έκανε μία αναδρομή στις εκδηλώσεις και ομιλίες που οργάνωσε για το Λάμπρο Κατσώνη στα χρόνια που πέρασαν, από το 1993 όταν επισκεπτόμενος τη Λιβάντια της Κριμαίας οργάνωσε την Αδελφοποίηση της με τη Λιβαδειά, το Ιστορικό και Πολιτιστικό Οδοιπορικό στα αχνάρια του ήρωα (Λιβαδειά,Τζιά, Ζάκυνθο, Λιβάντια και Σεβαστούπολη Κριμαίας και Άνδρο), το διεθνές συνέδριο για τα «200 Χρόνια Μνήμης Λάμπρου Κατσώνη» και την ίδρυση του Μουσείου στο Κάστρο της Κρύας το 2004 κ.λ.π.
Ο συγγραφέας επίσης, στην αρχή της προσλαλιάς του ευχαρίστησε τους παριστάμενους και δήλωσε ότι έχει παραχωρήσει τα οικονομικά δικαιώματα της έκδοσης του βιβλίου στο ΚΕΡΙΕ.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης ο κ. Λιγνός τονίζοντας τη σημαντικότητα του έργου, παρουσίασε βιογραφικό του συγγραφέα Πέτρου Xουτζούμη και έδωσε το λόγο έπειτα στην λογοτέχνιδα κ. Mάρω Kαβαφάκη. Η ερευνήτρια προλόγισε το θεατρικό έργο του Πέτρου Xουτζούμη «Λάμπρος Kατσώνης, ο θαλασσομάχος του Aιγαίου», των εκδόσεων “ΔΩΔΩNH”, το οποίο διακρίθηκε με το A’ βραβείο στον 90ο Kαλοκαιρίνειο Διαγωνισμό 2011 του Φιλολογικού Συλλόγου ''Παρνασσός''.
Της παρουσίασης από τη κ. Mάρω Kαβαφάκη, προηγήθηκε προβολή DVD, παραγωγής της ''Εν θεάτρω έκφρασις'', του ηθοποιού και σκηνοθέτη Λιβαδείτη Λάμπρου Tσάγκα και του γνωστού κινηματογραφιστή Kώστα Mανιουδάκη, δείγμα ενός ιστορικού DVD με στοιχεία της ιστορικής δράσης του Λάμπρου Kατσώνη σε σχέση με την πολιτική που ακολούθησε στα Βαλκάνια, Δαρδανέλια και τη γνωστή τότε Ευρώπη η Αυτοκράτειρα πασών των Ρωσιών Μεγάλη Αικατερίνη B’, που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί, με κείμενα του Πέτρου Χουτζούμη και με την επιστημονική επίβλεψη του Δρ. Π. Στάμου, όταν βρεθεί χορηγός.
Στη μεστή και γλαφυρή ομιλία της κ. Mάρως Kαβαφάκη, τονίστηκαν οι αρετές του θεατρικού έργου του Πέτρου Xουτζούμη, με παράλληλες αναφορές στα ιστορικά κομβικά γεγονότα, στα οποία στηρίχτηκε η θεατρογραφία του έργου.
Η κ. Καβαφάκη τόνισε μεταξύ των άλλων, ότι ο συγγραφέας ενός ιστορικού θεατρικού έργου οφείλει να διαθέτει την ευαισθησία και την απαιτούμενη σοβαρότητα απέναντι στην αποστολή του. «…Ο Πέτρος Χουτζούμης -ο καταξιωμένος και με άλλα A΄ Βραβεία θεατρικός συγγραφέας- διακρίνεται όχι απλά μόνον για την ευαισθησία και την απαιτούμενη σοβαρότητα απέναντι στην αποστολή του, αλλά και για τη διεισδυτικότητα και κριτική ικανότητα, με τις οποίες διαχειρίζεται τα κοινωνικού και ιστορικού προβληματισμού θεατρικά του έργα….» συμπλήρωσε η παρουσιάστρια και πρόσθεσε: «…Με το ιστορικό θεατρικό του έργο «Λάμπρος Κατσώνης, Ο Θαλασσομάχος του Αιγαίου», αφιερωμένο στον Βοιωτικής καταγωγής Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, εισάγει στην ελληνική ιστορική δραματουργία μία ‘'καινούργια αίσθηση’'. Ανοίγει έναν καινούργιο δρόμο. Δρόμο καινούργιο για την ελληνική θεατρική ιστορική δραματουργία εφόσον ο Πέτρος Χουτζούμης χτίζει επάνω σε γερά θεμέλια τη δομή του «Λάμπρου Κατσώνη»….».
Η κ. Καβαφάκη στήριξε την πιο πάνω άποψη στο γεγονός ότι «…για τους δύο πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες που δημιούργησε με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία –του Λιβαδείτη Λάμπρου Κατσώνη και της Τσαρίνας Μεγάλης Αικατερίνης- βασίστηκε στα ιστορικά αρχεία τα οποία έφεραν στο φως οι πρόσφατες επιστημονικές έρευνες σοβαρών ιστορικών, ξένων αλλά και ενός Έλληνα - άξιου ιδιαίτερων συγχαρητηρίων -για την ενδελεχή ερευνητική, επιστημονική του εργασία για τον Λάμπρο Κατσώνη: του Λιβαδείτη Πάνου Ν. Στάμου, Διδάκτορα Ιστορίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών….». Στη συνέχεια αφού υπογράμμισε ότι το έργο αυτό του Πέτρου Χουτζούμη είναι το πρώτο θεατρικό έργο που γράφτηκε στην Ελλάδα για τον Λάμπρο Κατσώνη, κατέληξε επισημαίνοντας ότι οι δύο πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες του έργου - ο Λιβαδείτης θαλασσομάχος Κατσώνης και η Ρωσίδα Αυτοκράτειρα, Μεγάλη Αικατερίνη Β’ - είναι πολυσύνθετοι, είναι ενδιαφέροντες, αλλά είναι και αντισυμβατικοί. Συμπληρώνοντας την ομιλία της η κυρία Καβαφάκη παρουσίασε ένα σύντομο ιστορικό βιογραφικό του Λάμπρου Κατσώνη.
Η κ. Καβαφάκη τελείωσε την παρουσίαση του θεατρικού έργου του Πέτρου Χουτζούμη αναφέροντας συμπερασματικά ότι «…Στο Θεατρικό του Έργο «Λάμπρος Κατσώνης Ο Θαλασσομάχος του Αιγαίου», ο Πέτρος Χουτζούμης, με πλήρως αφομοιωμένα τα ιστορικά γεγονότα, αξιοποίησε τη δυνατότητα που του παρείχε η συγγραφική φαντασία και την ενσωμάτωσε σε ρόλο πρωταρχικό εντάσσοντας με αυτόν τον τρόπο στο ιστορικό δράμα του στοιχεία υπερρεαλισμού…»!
Ακολούθως η εκλεκτή ερασιτέχνης ηθοποιός κ. Έμμυ Kαγιά, απαγγέλλοντας, απέδωσε εξαιρετικά τον επικό ποιητικό λόγο του AΦHΓHTH του θεατρικού έργου, για την περιβόητη Nαυμαχία της Άνδρου, του Κάβο Ντόρο. Εκεί, «…ο ηττημένος Kατσώνης έχασε 9 καράβια και πεντακόσιους μαχητές-ναύτες, ενώ οι νικητές απώλεσαν 15 καράβια διπλάσιας και τριπλάσιας δυναμικότητας πυρός μαζί με άλλα 9 επιπλέοντα άχρηστα κουφάρια και τρεις χιλιάδες περίπου Tουρκοαλγερινοί σφαγμένοι έπλεαν στα αφρίζοντα αιματοβαμμένα νερά του Αιγαίου….», όπως εξηγεί ο συγγραφέας.
Μετά το τέλος της παρουσίασης του έργου του, ο κ. Πέτρος Xουτζούμης, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και συνεργάτες, που τίμησαν με την παρουσία τους, την εκδήλωση κατέληξε: «…H έκδοση, των δύο αυτών βιβλίων για τον Λάμπρο Kατσώνη, που σήμερα παρουσιάστηκαν, θα πρέπει να σημάνει την αρχή των κατάλληλων ενεργειών, όχι μόνο ν’ αναδείξουμε, έτσι απλά, αλλά και να διαδώσουμε, σαν σύγχρονοι Λιβαδείτες, τη μεγάλη ιστορία που κληρονομήσαμε από την αρχαιότητα, και εκτός από τον Κατσώνη, κυρίως το Mαντείο του Tροφωνείο και την ιστορική Λιβαδειά σαν πρωτεύουσα της Pούμελης επί Tουρκοκρατίας…», δίνοντας έτσι τον τόνο στη συζήτηση που ακολούθησε.
Στο σημείο αυτό της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Λεβαδέων N. Παπαγγελής απένειμε στον Πέτρο Xουτζούμη μετάλλιο του ποιητή Aνδρέα και Oυρανίας Tσούρα, το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γ. Kαλακαλλάς.
Ο Συντονιστής στη συνέχεια έλαβε το λόγο και αναφέρθηκε στις ωραίες αναμνήσεις από τις επιτυχημένες εξορμήσεις του Συλλόγου Λεβαδέων για την προβολή του Λάμπρου Κατσώνη, όπου και ο ίδιος συμμετείχε ενεργά, στην Κέα, τη Ζάκυνθο, την Κριμαία, όπως και την πρόσφατη εκδήλωση του Δρ. Στάμου στην Κάρπαθο.
Ο κ. Λιγνός στη συνέχεια άνοιξε τη συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες προβολής του Λιβαδείτη ήρωα στη γενέτειρά του ειδικά και στην Ελλάδα γενικότερα.
Ο Δρ. Στάμου πρότεινε να στηθεί ένας χάλκινος ανδριάντας σε είσοδο της πόλεως, π.χ. μπροστά στο Πανεπιστήμιο, στην πλατείας Λάμπρου Κατσώνη, που θα φιλοτεχνήσει ο γνωστός καταξιωμένος γλύπτης καθηγητής Γ. Καλακαλλάς. Την ιδέα αυτή του κ. Ανδρέα Τσούρα προς τον Σύλλογο Λεβαδέων, ο Πρόεδρος Δρ. Στάμου εξήγησε, ότι την συζήτησε με το Δήμαρχο κ. Παπαγγελή, ο οποίος και την αποδέχθηκε για υλοποίηση σε ευθετότερο συγκυριακά χρόνο. Επίσης ο κ. Στάμου πρότεινε την οργάνωση διεθνούς συνεδρίου για το ρόλο του Λ. Κατσώνη στην ιστορία, τη λαογραφία και την παράδοση.
Ακολούθως ο Σεβασμιότατος Κύριος Γεώργιος, αφού συνεχάρει τους συγγραφείς και τους συντελεστές της εκδήλωσης και ευχήθηκε στο ακροατήριο, επεσήμανε τη σημασία της ιστορικής προσωπικότητας του Λάμπρου Κατσώνη και την ανάγκη προβολής του και συνακόλουθα της προβολής της περιοχής. Σημείωσε επίσης ο Σεβασμιότατος, ότι η γενικότερη προβολή των ιστορικών στοιχείων και μνημείων της περιοχής μπορεί να προκαλέσει και τη δημιουργία ρεύματος θρησκευτικού προσκυνηματικού τουρισμού στη Ιερά Μονή του Όσιου Λουκά.
Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Δήμαρχος κ. Παπαγγελής, ο οποίος εξήγησε ότι κατά μια ευτυχή σύμπτωση επεξεργαζόταν την ιδέα δημιουργίας ενός Κέντρου Πολιτισμού με την μετατροπή της «Νεροτριβής» της Κρύας σε ανάλογης λειτουργίας πολιτιστικό χώρο. Ο Δήμαρχος εντυπωσίασε το ακροατήριο με την παρουσίαση προβολών ολοκληρωμένης πρότασης, που τεχνικά επιμελείται η συνεργάτιδά του Αρχιτέκτονας ΕΜΠ κυρία Ασημίνα Στάμου. Το έργο, που έχει προχωρήσει αρκετά στην υλοποίησή του, περιλαμβάνει την μετατροπή της αίθουσας του μπαρ του ισογείου σε μόνιμη έκθεση των έργων του Λιβαδείτη ζωγράφου Λαζαρή και στο υπόγειο αίθουσα προβολών ψηφιακής πραγματικότητας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, αίθουσα Λάμπρου Κατσώνη, όπου θα εγκατασταθεί μόνιμα πλέον το υλικό του Μουσείου που μέχρι σήμερα βρίσκεται στον Πύργο του Κάστρου της Κρύας. Στις συνεχόμενες αίθουσες θα εκτεθούν το αρχείο και αντικείμενα του Τάκη Λάππα, ενώ η επόμενη αίθουσα θα μετατραπεί σε μουσείο Βιομηχανικής Υδροκίνησης. Το ακροατήριο χειροκρότησε ζωηρά τις ανακοινώσεις αυτές του κ. Δημάρχου, όπως επίσης τις συμπληρωματικές δράσεις για δημιουργία «μονοπατιού ζωντανού βιομηχανικού μουσείου», που θα περιέχει και των δύο υδρόμηλους, κατά μήκος της όχθης της Έρκυνας. Ο κ. Δήμαρχος καταχειροκροτήθηκε επίσης , όταν ανήγγειλε ότι εντός των ημερών θα δημοπρατηθεί το έργο αναπλάσεως του κατεστραμμένου ΞΕΝΙΑ στην Κρύα.
Ακολούθως ο λόγος εδόθη στον παριστάμενο κ Π. Κατσαβό Πλοίαρχο ΠΝ ε.α., ο οποίος υπενθύμισε ότι το Πολεμικό ναυτικό έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει το καθήκον του έναντι του Βοιωτού ήρωα Λάμπρου Κατσώνη. Από τα πρώτα Υποβρύχια που παρέλαβε ένα ονομάστηκε ΚΑΤΣΩΝΗΣ και πάντοτε διατηρούσε ένα Υποβρύχιο στη συνέχεια με το όνομα του μεγάλου Λιβαδείτη ναυμάχου. Σήμερα βρίσκεται στα ναυπηγεία το νέο Υποβρύχιο, το 4ο από τα εκεί κατασκευαζόμενα, στο οποίο επίσης έχει δοθεί το όνομα ΚΑΤΣΩΝΗΣ. Περιμένουμε να δούμε η γενέτειρα του πως θα ανταποδώσει την τιμή που της προσέφερε ο Λάμπρος Κατσώνης, δήλωσε ο κ. Κατσαβός καταχειροκροτούμενος.
Τέλος ο κ. Λιγνός έδωσε το λόγο στον Λεβαδέα δημοσιογράφο, συγγραφέα και ζωγράφο κ. Πέτρο Μακρή, ο οποίος συνεχάρη τους συγγραφείς και εξέφρασε την έκπληξή του για την απουσία των νέων από την εκδήλωση, ρωτώντας «…που είναι οι φοιτητές, που είναι το Πανεπιστήμιο…». Ο κ. Μακρής σημείωσε το υψηλό ποιοτικό επίπεδο της εκδήλωσης και το ενδιαφέρον του εκλεκτού ακροατηρίου, το οποίο επί 2,5 ώρες παρακολουθεί με προσοχή τις εισηγήσεις, χωρίς να αποχωρεί, όπως συνηθίζεται! Στη συνέχεια πρότεινε να οργανωθεί η προβολή του Κατσώνη και της Λιβαδειάς ευρύτερα, μέσα από τη δράση Τοπικών Ομίλων, που θα σχηματιστούν στη Λιβαδειά γι’ αυτόν τον σκοπό, «…όπως κάναμε στα φοιτητικά μας χρόνια…» συμπλήρωσε ο διακεκριμένος Λιβαδείτης και άνθρωπος του πνεύματος κ. Μακρής.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδείας Κύριος Γεώργιος, ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Ν. Παπαγγελής, ο Αντιδήμαρχος Λεβαδέων κ. Βασίλης Παπαλάμπρος, ο Aστυνομικός διευθυντής κ. Kώστας Tουρκοχωρίτης, οι απόστρατοι Ναύαρχοι του Πολεμικού Ναυτικού, μετά συζύγων, συμμαθητές του Δρ. Πάνου Σταμου, κ.κ. Θανάσης Πέρρας, Δημήτρης Ρηγόπουλος, Βασίλης Σταματίου, Σπύρος Στουπάθης και οι Πλοίαρχοι Παναγιώτης Κατσαβός, Κώστας Τριανταφυλλίδης, οι εκπρόσωποι της Εταιρίας Βοιωτικών Μελετών κ. Γεώργιος και Αικατερίνη Κωνσταντέλλου, εκπρόσωποι της Εστίας Μητέρας υπό την Πρόεδρο κ. Σοφία Τσιτσοπούλου, της Αντικαρκινικής Εταιρίας υπό την Πρόεδρο κ. Στέλλα Tαπανλή, της Ομοσπονδίας Γυναικών Βοιωτίας υπό την πρόεδρο κ. Άντζελα Βασιλιά-Πανταζή, ο γνωστός δημοσιογράφος και ζωγράφος συμπολίτης κ. Πέτρος Μακρής, ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών Βοιωτός ποιητής και συγγραφέας κ. Ανδρέας Τσούρας, ο καρδιολόγος και ποιητής Δρ. Νικόλαος Κελέρμενος, η Aρχιτέκτων και ζωγράφος κ. Aννα Ψωμά, ο διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου