Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Υψηλής ποιότητας και τιμής τα σταφύλια το 2011- Η Βοιωτία επλήγη από τον περονόσπορο


Η εσοδεία 2011 έχει πολλά ενδιαφέροντα νέα να μας διηγηθεί. Κλιματολογικά υπήρξε μία υπέροχη χρονιά αφού αρκετές βροχοπτώσεις τον χειμώνα και την άνοιξη εφοδίασαν το έδαφος σε υδατικά αποθέματα ενώ το ήπιο χωρίς καύσωνες καλοκαίρι, διατήρησε τα φρουτώδη και δροσερά χαρακτηριστικά των ραγών.

Η χρονιά ξεκίνησε με σχετική οψιμότητα η οποία διατηρήθηκε έως τον τρυγητό με πλήρη ωρίμανση των φαινολικών συστατικών των ερυθρών ποικιλιών. Η βροχερή όμως άνοιξη είχε ένα αποτέλεσμα που αιφνιδίασε τους αμπελουργούς σε πολλές περιοχές της χώρας. Την εκτεταμένη προσβολή από περονόσπορο. Ο περονόσπορος, συνηθισμένη ασθένεια της αμπέλου στη λοιπή Ευρώπη, σπάνια εμφανίζεται στις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας και δη σε νομούς όπως η Αττική (ξηροθερμικό κλίμα), η Βοιωτία και πόσο μάλλον η Κρήτη. Εφέτος όμως η πρώτη φάση ανάπτυξης της ασθένειας έτυχε πολύ ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και δύσκολα αντιμετωπίζεται κυρίως από τους αμπελουργούς που με το μικρό κλήρο των 3 – 4 στρεμμάτων δεν παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις καιρικές συνθήκες.

Το αποτέλεσμα έφερε κυρίως μεγάλη ποσοτική μείωση στις περιοχές που αναφέραμε, που είναι όμως πολύ μεγάλες αμπελουργικές περιοχές με αποτέλεσμα η τιμή των λοιπών σταφυλιών και περιοχών να ανέβει κατακόρυφα, ιδίως των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για τα καθημερινά ελληνικά κρασιά (τα λευκά) τα οποία δύσκολα θα μπορέσουν να κρατηθούν στο ράφι στις περσινές τιμές τους. Η μειωμένη παραγωγή (-30% της περσυνής συνολικά) οδήγησε σε αύξηση έως 80% στις τιμές του σταφυλιού )σε Αχαΐα , Κρήτη, Αττική, Βοιωτία, Εύβοια).

Ειδικότερα στη ΒΟΙΩΤΙΑ ...

Η μεγάλη αυτή αμπελουργική περιοχή επλήγη κατ’ εξοχήν από τον περονόσπορο. Παρότι δεν υπήρξαν ποιοτικά προβλήματα στο συλλεγόμενο σταφύλι, οι ποσότητες υπήρξαν εξαιρετικά μειωμένες. Έτσι, ενώ σε περσινή ποσότητα 35.000 tn σταφύλι εφέτος αντιστοιχούν 13.000 tn. Αποτέλεσμα, πολλά οινοποιεία να είναι ελλειμματικά ενώ σε τιμές σταφυλιού ανέβηκαν υψηλά. Όσον αφορά τα μικρότερα κτήματα –οινοποιεία των περιοχών αυτών, φέτος η παραγωγή ήταν πιο λίγη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές ωστόσο όμως αυτό ήταν υπέρ της ποιότητας . Τα κρασιά έχουν πολύ καλούς αλκοολικούς βαθμούς με καλές οξύτητες είναι πληθωρικά έχουν σώμα και μακριά επίγευση. Γενικά το 2011 μπορεί να θεωρηθεί ως μια πολύ καλή χρονιά για την παραγωγή καλών ποιοτικών κρασιών. Πηγή Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου