Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ενώνονται οι φωνές διαμαρτυρίας για το Νοσοκομείο στην Επ. Λιβαδειάς





Συνολικά σηκώνει κι` άλλο το θέμα της υποβάθμισης τους σε Λιβαδειά και Θήβα ο Μιχ. Γιαννάκης

«Αν ο αληθινός στόχος του Υπουργού Υγείας ήταν η περιστολή των δαπανών στον χώρο της υγείας, τότε όφειλε να ξεκινήσει από τις υπηρεσίες που δεν συνδέονται άμεσα με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και διαχρονικά αποτελούν εστίες διαφθοράς, υπόγειων συναλλαγών και έχουν να κάνουν με τον πυρήνα του κομματικού κράτους». Τάφε έφη, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Μιχάλης Γιαννάκης σε σχετική ερώτησή του προς τον κ. Λοβάεδο ύστερα απ` όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις αλλαγές στην 5ηςΥγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. «Αντίθετα» συνεχίζει, «η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρύψει ότι η «μεταρρύθμιση» του χώρου της υγείας που ευαγγελίζεται, είναι στην ουσία η πλήρης απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους. Μπροστά σε αυτές τις λανθασμένες επιλογές δεν έχουμε δικαίωμα ούτε να αδιαφορήσουμε ούτε να στηρίξουμε ανερμάτιστες πολιτικές. Αντίθετα, έχουμε υποχρέωση, θεσμικά και μέσα από το Κοινοβούλιο να αναδείξουμε τις αντιφάσεις και να πιέσουμε την κυβέρνηση στην ορθή κατεύθυνση για την Χώρα και τους πολίτες»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της σχετικής ερώτησης του βουλευτή Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας, κου Μιχάλη Γιαννάκη για τον λανθασμένο προσανατολισμό του Υπουργείου Υγείας και την απαράδεκτη υποβάθμιση των νοσοκομείων του νομού Βοιωτίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της σχετικής ερώτησης του βουλευτή Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας, κου Μιχάλη Γιαννάκη για τον λανθασμένο προσανατολισμό του Υπουργείου Υγείας και την απαράδεκτη υποβάθμιση των νοσοκομείων του νομού Βοιωτίας.





ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας
Αθήνα, 19 Μαΐου 2011
ΘΕΜΑ: «Σε λάθος κατεύθυνση οι υποβαθμίσεις των νοσοκομείων της Βοιωτίας»
Κύριε Υπουργέ,
Η μεταρρύθμιση του χώρου της υγείας δεν αποτελεί μια εύκολη υπόθεση, όπως νόμιζε η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ μέχρι τον Οκτώβρη του 2009. Ούτε μπορεί να αντιμετωπιστεί με λογιστικούς όρους, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση της Τρόικα. Αντίθετα, χρειάζεται βαθιά γνώση των προβλημάτων και συγκεκριμένο όραμα, στην κατεύθυνση της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας με το ελάχιστο δυνατό οικονομικό κόστος.

Σε αυτή την κατεύθυνση, στο κέντρο των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών οφείλουν να είναι οι υψηλού κόστους υπηρεσίες που δεν επηρεάζουν αρνητικά τους ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες της υγείας όπως ο καθαρισμός ιματισμού, η αποστείρωση, η εστίαση, οι τεχνικές υπηρεσίες κ.α. Αντί αυτού, η κυβέρνηση επεμβαίνει απευθείας στις υπηρεσίες υγείας, μειώνει τις κλινικές, υποβαθμίζει νοσοκομεία και μετατρέπει πρότυπα Νοσηλευτικά Ιδρύματα σε Κέντρα Υγείας.

Και ενώ ο ίδιος ο Υφυπουργός, απαντώντας στην ΑΠ 267/30.11.2010 Επίκαιρη Ερώτηση για την ενδεχόμενη υποβάθμιση των νοσοκομείων του νομού, όπως εκ των υστέρων αποδεικνύεται, υποκριτικά ισχυρίζεται ότι «Δεν μπορεί… ένα κεντρικό, καινούργιο νοσοκομείο να υποβαθμιστεί», η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναθέτει στην επιτροπή σοφών τον ρόλο του μανδύα, που θα αποκρύψει τις προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για υποβάθμιση των νοσοκομείων και των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας για τους Βοιωτούς πολίτες.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

-Θα υιοθετήσει η κυβέρνηση πλήρως την εισήγηση Λιαροπούλου για την υποβάθμιση των νοσοκομείων του νομού Βοιωτίας; Ποια είναι η βαρύτητα της έκθεσης Λιαρόπουλου και ποια αυτή της τοπικής κοινωνίας, που μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας έχει ταχθεί αναφανδόν εναντίον των υποβαθμίσεων των νοσοκομείων, στην τελική απόφαση του Υπουργείου Υγείας;
-Δεδομένου ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν και η Πολιτεία έχει υποχρέωση να γνωστοποιεί τις προθέσεις της, ποιο είναι το τελικό σχέδιο που προκρίνει η κυβέρνηση για τα νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας;
-Εφόσον σκοπός του Υπουργείου είναι η εξοικονόμηση πόρων, ποια μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση για τον εξορθολογισμό των δαπανών στις υπηρεσίες που δεν σχετίζονται άμεσα με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (καθαρισμός ιματισμού, η αποστείρωση, η εστίαση, οι τεχνικές υπηρεσίες κ.α); Ποια τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και ποια ποσά έχουν εξοικονομηθεί για το 2010 και το πρώτο τρίμηνο του 2011;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Κώστας Ξηρογιάννης: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την κατάργηση των κλινικών του Νοσοκομείου Λιβαδειάς που εξυπηρετεί 10.000 ασθενείς ετησίως»

Τις τελευταίες ημέρες ολόκληρη η περιοχή μας έχει αναστατωθεί από την είδηση της κατάργησης ορισμένων κλινικών του Νοσοκομείου Λιβαδειάς (Ουρολογική, Οφθαλμολογική και Ορθοπεδική) στα πλαίσια της πρότασης του Υπουργού Υγείας κ.Λοβέρδου, για την ένταξη των 14 Νοσοκομείων της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας)σε 4 κύκλους, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση και ο Δήμαρχος Ορχομενού κ. Κώστας Ξηρογιάννης. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την κατάργηση των κλινικών του Νοσοκομείου Λιβαδειάς που εξυπηρετεί 10.000 ασθενείς ετησίως. Η βελτίωση του συστήματος υγείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει την ουσιαστική υποβάθμιση του μοναδικού Νοσοκομείου της περιοχής που διαθέτει άρτιο εξοπλισμό και εκπαιδευμένο προσωπικό. Αντίθετα θα προτείναμε την ουσιαστική στήριξη του από την πολιτεία με στόχο την καλυτέρευση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει. Ο Δήμος Ορχομενού προτίθεται να αντιδράσει με όλες του τις δυνάμεις και να συνεργαστεί με τους δήμους που έχουν εκφράσει την διαφωνία τους με την ενέργεια αυτή προκειμένου να βρεθεί μια λύση προς το κοινό καλό» τονίζει στην σχετική δήλωσή του ο Δήμαρχος Ορχομενού.


Γιώργος Ντασιώτης: «Η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι δικαίωμα του πολίτη, το οποίο δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση»

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τις αναγγελθείσες, από τεχνοκράτες, «μεταρρυθμίσεις» στην υγεία, οι οποίες ,σχεδιασμένες επί χάρτου και μόνο με λογιστικά κριτήρια, απέχουν έτη φωτός από την πραγματικότητα, τονίσει και στην σχετική του ανακοίνωση ο Δήμαρχος Αλιάρτου κ. Γιώργος Ντασιώτης. Και συνεχίζει: «Στις «μεταρρυθμίσεις» αυτές προβλέπεται και η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Λιβαδειάς, με την κατάργηση τριών (3) κλινικών. Ενός Νοσοκομείου που εξυπηρετεί χιλιάδες ανθρώπους και η μόνη παρέμβαση που θα έπρεπε να συζητείται είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του. Ανησυχούμε ιδιαίτερα, γιατί με πρόφαση την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, για την οποία όμως δεν ευθυνόμαστε όλοι, αμφισβητούνται κοινωνικές κατακτήσεις που με πολλούς αγώνες αλλά και μεγάλο οικονομικό κόστος πέτυχαν οι εργαζόμενοι όπως ,εν προκειμένω, το δικαίωμα στην υγεία. Οι κάτοικοι της Αλιάρτου ανησυχούμε ακόμη περισσότερο, γιατί φοβούμαστε ότι μετά την υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Λιβαδειάς, το οποίο εξυπηρετεί και τον Δήμο μας, θα έρθει η σειρά του Κέντρου Υγείας της πόλης, το οποίο λειτουργώντας με υποδειγματικό τρόπο προσφέρει άριστες υπηρεσίες σε χιλιάδες ανθρώπους ετησίως. Είμαστε σε εγρήγορση και συντασσόμαστε ολόψυχα με τους φορείς και τους πολίτες που αντιδρούν στην υποβάθμιση της ζωής τους. Η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι δικαίωμα του πολίτη, το οποίο δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση. Η περιοχή μας δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση» καταλήγει ο Δήμαρχος Αλιάρτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου