Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Επί τάπητος τα ανοικτά ζητήματα του νέου αναπτυξιακού νόμου και της επιμελητηριακής νομοθεσίας











Φωτογραφίες Δημήτρης Παπαγεωργίου - Mirror Foto (http://www.mirrorfoto.gr/)

Παρουσία των Γενικών Γραμματέων Βιομηχανίας και Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κκ. Αλέξανδρος Φούρλα και Στέφανου Κομνηνού, του Προέδρου της ΚΕΕΕ κ. Γιώργου Κασιμάτη, μελών της Διοίκησης και ασφαλώς προέδρων και μελών ΔΣ Επιμελητηρίων απ` όλη την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας 21 Ιουνίου 2010 η ημερίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο και την σχεδιαζόμενη αναμόρφωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας στο αμφιθέατρο του ΕΒΕΑ. Την Βοιωτία εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του ΕΠΒ και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΕΕ κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, ο Β` Αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Κορογιάννος και η Υπεύθυνη Οικονομικού του ΕΠΒ κα Σωτηρία Μητρατζούλη.

Σκοπός της ημερίδας – με αμοιβαία πρωτοβουλία της ΚΕΕΕ και του ΥΠΟΙΑΝ – ήταν η ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά στην προετοιμασία των σημείων εκείνων του νέου Αναπτυξιακού νόμου, που θα έρθει προς διαβούλευση στα μέσα του καλοκαιριού, αλλά και στις σχεδιαζόμενες αλλαγές, που πρόκειται να αποφασίσει η κυβέρνηση για το ρόλο και τη μελλοντική λειτουργία των Επιμελητηρίων.
Για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Κασιμάτης, παρουσίασε τις θέσεις των Επιμελητηρίων επί του προσχεδίου του Αναπτυξιακού Νόμου, ο οποίες εστιάζονται σε δύο βασικούς στόχους: Ο πρώτος αφορά στην ανάπτυξη της παραγωγικής – με την ευρεία έννοια – δραστηριότητας και ο δεύτερος αφορά στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων. «Θέλουμε ο νέος Αναπτυξιακός νόμος να στοχεύει πραγματικά στην ισόρροπη ανάπτυξη» είπε ο κ. Κασιμάτης, ενώ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως τα 25 κριτήρια, που έχουν τεθεί ως προϋπόθεση για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, «πρέπει να γίνουν λιγότερα, προκειμένου να είναι πιο αντικειμενικά».
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κασιμάτης αναφέρθηκε ακόμη στη δύσκολη περίοδο που περνούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επισημαίνοντας παράλληλα ότι «πρέπει να αξιοποιηθεί η εμπειρία των Επιμελητηρίων σε ό,τι σχεδιάζεται από την κυβέρνηση», ενώ ζήτησε να επιστραφούν αρμοδιότητες στα Επιμελητήρια και να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Τέλος, ο κ. Κασιμάτης συμπλήρωσε με νόημα: «Θέλουμε το αρμόδιο Υπουργείο να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για Καλλικράτη στα Επιμελητήρια. Είναι μια μεταρρύθμιση που δεν τη ζήτησε κανείς».
Ακολούθως στην τοποθέτησή του ο κ. Αλέξανδρος Φούρλας, Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του ΥΠΟΙΑΝ, ανέλυσε το σκεπτικό του νέου αναπτυξιακού νόμου που θα ψηφιστεί έως τον προσεχή Σεπτέμβριο. «Ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει πράγματι έντονη περιφερειακή διάσταση μέσα στο πλαίσιο του περιφερειακού χάρτη ενισχύσεων. Στόχος μας είναι να λαμβάνει υπόψη του κριτήρια πέρα από το ΑΕΠ της κάθε περιοχής, αφού επιθυμία μας είναι το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης να αγγίζει το 50%» είπε ο κ. Φούρλας. Παράλληλα, ανέφερε πως το ΥΠΟΙΑΝ επιθυμεί τουλάχιστον τα μισά κονδύλια να επενδυθούν στην περιφέρεια και κατέληξε μεταξύ άλλων: «Ο νέος αναπτυξιακός νόμος έρχεται για να κάνει τομή! Επιθυμία μας είναι να ακούσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ύστερα από τη δημόσια διαβούλευση που έχουν υποσχεθεί ότι θα γίνει. Θεωρώ πως στο τέλος του μήνα θα έχουμε το σχέδιο νόμου και πάνω σ` αυτό θα ξεκινήσουμε το διάλογο».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του ΥΠΟΙΑΝ, κ. Στέφανος Κομνηνός, ο οποίος ανέπτυξε και τα δύο σκέλη των προβληματισμών της ημερίδας. Αρχικά ο κ. Κομνηνός αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα θεσμικό ανταγωνιστικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, όπως είπε, με τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και των δαπανών. «Η ανάπτυξη δε θα έρθει από ένα νόμο, αλλά από την αύξηση της ρευστότητας και τη διευκόλυνση του επιχειρείν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κομνηνός.
Σχετικά με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον επιμελητηριακό χάρτη, ο κ. Κομνηνός επανέλαβε πως στόχος του ΥΠΟΙΑΝ είναι να «σχεδιάσει από τον αρχή τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας και όχι το διοικητικό», όπως είπε, αφού «χρειαζόμαστε περιφερειακή συγκρότηση και στα Επιμελητήρια, ώστε να μπορούν να σχεδιάζουν περιφερειακά στις μικρές Βουλές που δημιουργεί το Σχέδιο Καλλικράτης», σύμφωνα με τον κ. Κομνηνό. «Με τις προτάσεις μας ξεπερνάμε τη Διοικητική Μεταρρύθμιση» συμπλήρωσε, ενώ όσον αφορά στις εκλογικές διαδικασίες στα Επιμελητήρια, ο κ. Κομνηνός είπε πως «σύντομα θα έχουμε τους βασικούς άξονες. Μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε τελειώσει το βασικό κείμενο για να ξεκινήσει ο διάλογος». Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγιναν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από Προέδρους και Μέλη των Δ.Σ. των Επιμελητηρίων της χώρας.
Κατά την διάρκεια της ημερίδας και πριν από τη δευτερολογία των Γενικών Γραμματέων έγιναν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από Προέδρους και Μέλη ΔΣ Επιμελητηρίων της χώρας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΕΕ κ. Π. Αγνιάδης έχει οριστεί ως μέλος στην αρμόδια επιτροπή του ΥΠΟΙΑΝ που θα ολοκληρώσει τις αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου