Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Ένα αφιέρωμα ψυχής στην Κική Δημουλά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης














Από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς και το 2ο Λύκειο Λιβαδειάς

Γοητευμένοι, παρασυρμένοι από την αύρα του λόγου της και γεμάτοι συναισθηματικά αποχώρησαν οι παρευρισκόμενοι θεατές από την μοναδική ποιητική βραδιά που είχαν ετοιμάσει με περισσό κέφι και δημιουργικότητα βασισμένοι πάνω στο έργο της Κικής Δημουλά η ομάδα ανάγνωσης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς και το 2ο Λύκειο της πόλης με αφορμή τον Παγκόσμιο Εορτασμό της Ημέρας της Ποίησης. Η εκδήλωση – σε συνεργασία και με το Δημοτικό Ωδείο Λιβαδειάς έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εστίας Μητέρας Λιβαδειάς το απόγευμα της 21η Μαρτίου 2010 και το Orchomenos Press σας παρουσιάζει ένα αναλυτικό φωτορεπορτάζ από μια βραδιά που θα μας ακολουθεί για χρόνια!

Ένα πλούσιο αφιέρωμα στην βραβευμένη ποιήτρια Κική Δημουλά – που μέχρι τελευταία στιγμή θα ήταν και η ίδια παρούσα στη Λιβαδειά - με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι παρευρισκόμενοι στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΤΙΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ στην πόλη της Λιβαδειάς ανήμερα του εορτασμού, σε μια άκρως ποιοτική, προσεγμένη και ιδιαίτερα καλοσυστημένη εκδήλωση που διοργάνωσε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, το 2ο Λύκειο Λιβαδειάς και το Δημοτικό Ωδείο της πόλης.
Η εκδήλωση περιελάμβανε πλήθος γνωστών ποιημάτων της ελληνίδας ποιήτριας, όπως το «Χαίρε Ποτέ», «Άωρα και παράωρα», «Αποδημητικές καλημέρες», «Πάλι σε συγχωρώ», κ.α. αλλά και προβολές βίντεο και αφηγήσεις και απαγγελίες, στις οποίες συμμετείχαν οι:
Αισώπου Γιάννα, Αλαφογιάννη Βάσω, Λεβέντης Δημήτρης, Πελέκη Βέρα, Πελέκη Μίνα και Χαρίδη Φούλα, μέλη της Ομάδας Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς, καθώς και οι Καντά Αθανασία, Νίκα Μαριαντζέλα, Παπαδημητρίου Ασημίνα, Παπατριανταφύλλου Βασιλεία, Παπαχαραλάμπους Εύα, Ρόγγα Κατερίνα και Στίγκα Αλεξάνδρας από το 2ο Λύκειο Λιβαδειάς.
Επίσης, ζωντανά τραγούδησαν οι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Λιβαδειάς κκ. Ανέστη Μελίνα, Ευθυμίου Ολγα, Ζαχείλα Νεφέλη, Ζήκου Βίρνα, Μανιάτης Γιάννης, Τόγια Χρυσάνθη και Τσιάτη Κατερίνα αλλά και η Μαρία Βλάχου που κατέπληξε το κοινό με τις σόλο ερμηνείες της. Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Λιβαδειάς κκ. Καραβασίλη Λιάνα, Μακούλης Παναγιώτης, Παπανικολάου Στέλλα, Στάμου Φιλιώ και Στεργιόπουλος Πέτρος. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ποιητής κ. Θανάσης Νιάρχος, ο οποίος μετέφερε ουσιαστικά το χαιρετισμό της Κικής Δημουλά, τονίζοντας πως παραμένει εντυπωσιασμένος από τη μαζικότητα του κοινού που κατέκλεισε την αίθουσα της Εστίας Μητέρας Λιβαδειάς και στη συνέχεια περιέγραψε με δικά του λόγια την προσωπικότητα και το έργο της Κικής Δημουλά.
Ακολούθως και επίσης «σοκαρισμένη» από το κατάμεστο ακροατήριο, η ηθοποιός Μίνα Αδαμάκη απήγγειλε ποιήματα που είχε επιλέξει από το σύνολο του έργου της ελληνίδας ποιήτριας.
Στην φιλολογική επιμέλεια και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Πόπη Αδαμάκη ενώ την τεχνική επεξεργασία και επιμέλεια είχε η κα Κεράστα Κατερίνα.
Αξίζει να σημειωθεί πως την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης κ. Κωσταγιάννης, ο Διευθυντής της κ. Διαμαντής και η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Βοιωτίας κα Γεωργιάδου, ενώ παρόντες ήταν και πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι, όπως ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Ζιώγας, ο Β` Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Γιάννης Κορογιάννος, πρόεδροι Συλλόγων και φορέων, κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Κική Δημουλά τιμήθηκε το 1972 με το Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Το λίγο του κόσμου», το 1989 με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Χαίρε ποτέ» και το 1995 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή «Η εφηβεία της λήθης». Η Association Capitale Européenne des Littératures πρόσφατα τη βράβευσε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας. Ποιήματα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά, τα πολωνικά, τα βουλγαρικά, τα γερμανικά και τα σουηδικά.
Τέτοιες βραδιάς αν μη τι άλλο φανερώνουν το εύρος της δημιουργικότητας και την ανάγκης για έκφρασης που κρύβεται μέσα σε πολλούς συμπολίτες μας, γεγονός παρήγορο για μια εποχή που τα μηνύματα της επικεντρώνονται περισσότερο στην αποδόμηση της ανθρώπινης ψυχής και λιγότερο στην ανύψωση της! Συγχαρητήρια στους διοργανωτές της!!!

Ας απολαύσουμε και πάλι τη Μαρία Βλάχου και τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Λιβαδειάς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου