Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Στην τελική ευθεία για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση – Αυλαία για το Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ





























Πλούσιο φωτορεπορτάζ από τη χθεσινή

Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ Ν. Βοιωτίας

Λίγο μετά της 10 σήμερα το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει το ετήσιο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) με την παρουσία όλων των πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων της χώρας προκειμένου να ξεδιπλωθεί οριστικά αλλά και να διαμορφωθεί ο τελικός σχεδιασμός της πρότασης για το Σχέδιο Καλλικράτης που θα μας οδηγήσει στη Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας (Δείτε «Πρόγραμμα Καλλικράτης – Το Μεγάλο Βήμα της Αυτοδιοίκησης»: Το μήνυμα του φετινού Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ«Πρόγραμμα Καλλικράτης – Το Μεγάλο Βήμα της Αυτοδιοίκησης»: Το μήνυμα του φετινού Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ). Σχεδόν ένα 24ωρο πριν, οι τοπικοί πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Βοιωτίας συνεδρίασαν στο Διοικητήριο Λιβαδειάς κάνοντας… ποδαρικό στην υπερσύγχρονη αίθουσα του Νομαρχικού Συμβουλίου (Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ Ν. Βοιωτίας την Κυριακή 17 Ιανουαρίου ). Στην χθεσινή συνεδρίαση ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της Βοιωτίας δεν έπαψε να πέσει από πολλούς ενδιαφερόμενους στο τραπέζι, μεταξύ αυτών και από τον Επικεφαλή της Μειοψηφίας του Δήμου Ορχομενού (ο Δήμαρχος απουσίαζε για προσωπικούς λόγους) κ. Κώστα Ξηρογιάννη, υπερασπιζόμενος την διοικητική αυτονομία του τρίτου μεγαλύτερου Δήμου της Βοιωτίας σήμερα (Δείτε Την αυτοδυναμία του Δήμου Ορχομενού υποστήριξε πριν από λίγο ο Κώστας Ξηρογιάννης…).
Στη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Ν. Βοιωτίας παρεμβάσεις έκαναν – μεταξύ άλλων – ο Νομάρχης Βοιωτιας κ. Κλέαρχος Περγαντάς δηλώνοντας την στήριξή του στο εγχείρημα της Κυβέρνησης εν όψει της σχεδιαζόμενης Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενώ ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά δημοσίως την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη θέση του επικεφαλή στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ για την Αιρετή Περιφέρεια.
Ακολούθως το λόγο έλαβαν οι παριστάμενοι Βουλευτές του Νομού μας κκ. Βασίλης Τόγιας, Βάσω Τσόνογλου και Μιχάλης Γιαννάκης καθώς και ο τ. Υπουργός Εσωτερικών και οκτώ φορές Βουλευτής Βοιωτίας κ. Γιώργος Κατσιμπάρδης. Ο κ. Τόγιας – μεταξύ άλλων – υποστήριξε πως η Διοικητική Μεταρρύθμιση πρέπει να οδηγήσει στη «οριστική και αποτελεσματική αυτοδιοικητική δομή στην Ελλάδα» αλλά τόνισε πως πρέπει να γίνει σαφέστερη η κατεύθυνση των νέων Δήμων. «Η αρχή της αναλογικότητας είναι σωστή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λεβαδείτης πολιτικός. «Ο καθένας πρέπει να έχει στο μυαλό του το μέλλον των τοπικών κοινωνιών και να λάβει υπ` όψιν του τα τοπικά χαρακτηριστικά και ιστορικά στοιχεία» και συμπλήρωσε: «Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του Καποδίστρια, οφείλει το Υπουργείο να αποσαφηνίσει την ύπαρξη των πόρων και των αρμοδιοτήτων, καθώς μεταφορά αρμοδιοτήτων ισούται με μεταφορά πόρων, γεγονός που το θεωρώ καθοριστικότατο» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τόγιας ολοκλήρωσε το χαιρετισμό του υπερασπιζόμενος την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Τοπικών Διαμερισμάτων λέγοντας πως «πρέπει να διαθέτουν προϋπολογισμό για να μπορούν να ασκήσουν τοπική αποτελεσματική εξουσία και όχι να είναι στο έλεος των κεντρικών συμβουλίων».
Ακολούθως το λόγο έλαβε η Βουλευτής κα Βάσω Τσόνογλου τονίζοντας πως «το Σύνταγμα επιβάλλει την Διοικητική Μεταρρύθμιση με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη και την εξύψωση – εξυπηρέτηση του πολίτη. «Ο νέος θεσμός που πάει να εισάγει η Κυβέρνηση είναι ριζοσπαστικός» ανέφερε χαρακτηριστικά η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ «αφού όσο μεγαλύτερη είναι η μονάδα τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η διοικητική αυτοτέλεια. Οφείλουμε όλοι να ξεπεράσουμε τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες γιατί ο τελικός μας στόχος πρέπει να είναι το όφελος του πολίτη» κατέληξε – μεταξύ άλλων – η Θηβαία πολιτικός.
Από τη πλευρά της αντιπολίτευσης, το λόγο έλαβε ο Βουλευτής Βοιωτίας κ. Μιχάλης Γιαννάκης, κάνοντας λόγο για «ένα κείμενο ευχών» που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Γιάννης Ραγκούσης. «Οφείλουμε να κάνουμε αποτίμηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων του Καποδίστρια, να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκης. Ακόμη υποστήριξε πως θα πρέπει να αποσαφηνιστούν πολλά από τα οποία αναφέρει το Υπ. Εσωτερικών στο Σχέδιο Καλλικράτης αφού «η κοινωνία είναι δεκτική μπροστά στη Διοικητή Μεταρρύθμιση και αυτό είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την κυβέρνηση» όπως είπε.
«Η οικονομική αυτοτέλεια των νέων Δήμων είναι ιδιαίτερη σημαντική και δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή εάν δεν επικεντρωθούμε σ` αυτό» είπε ενώ όσον αφορά το χωροταξικό μίλησε ακόμη και για «επτά Δήμους που χωρούν στη Βοιωτία». «Δεν είναι τόσο αριθμητικό το πρόβλημα αλλά εάν ο σχεδιασμός θα μας αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσουν οι πολύ μεγάλοι Δήμοι» υποστήριξε. «Θα πρέπει να ακούσουμε τον πολίτη για το χωροταξικό. Όλοι θέλουμε να κάνουμε συμμέτοχο τον πολίτη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σχηματαριώτης πολιτικός.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Γιώργος Κατσιμπάρδης καυτηρίασε την απουσία από τη Γενική συνέλευση της Γενικής Γραμματέως Περιφέρειας Στερεάς κας Κατερίνας Διαμαντοπούλου, στάθηκε στην «ατυχή» κατά τη γνώμη στην πρόταση για την τοποθέτηση των 7 Γενικών Διευθυντών πάνω από τους Αιρετούς Περιφερειάρχες και υποστήριξε – μεταξύ άλλων – πως οι περιφερειακοί σύμβουλοι να εκλέγονται από το σύνολο του εκλογικού σώματος και όχι σε κάθε νομό γιατί «θα οδηγηθούμε σε ένα τοπικισμό χωρίς όρια» όπως είπε χαρακτηριστικά ο βετεράνος πολιτικός άνδρας, ενώ έκανε προτάσεις και για το χωροταξικό σχεδιασμό.
Στη συνέχεια τις θέσεις των κομμάτων ανέλυσαν εν συντομία ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας κ. Γιώργος Σιδέρης, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΟΔΕ Βοιωτίας κ. Δημήτρης Καραμάνης, ο κ. Γιώργος Γκικόπουλος εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και ο κ. Κώστας Κουρκούτης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Γενική Συνέλευση ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβούλων καθώς και των παραγωγικών φορέων, που οδήγησε σ` ένα γόνιμο και παραγωγικό διάλογο, από τον οποίο δεν έλειψαν ούτε οι αντιρρήσεις, ούτε τα παράπονα και οι … ανατροπές!

Ακολουθεί το ψήφισμα της ΤΕΔΚ Ν. Βοιωτίας:

ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ & ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΨΗΦΙΣΜΑ

Αίθουσα Συνεδριάσεων Νομαρχιακού Συμβουλίου
Διοικητήριο - 17 Ιανουαρίου 2010 - Λιβαδειά


Θέμα: « Θέσεις της ΤΕΔΚ Ν Βοιωτίας επί των αρχών της Νομοθετικής Πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης για την νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

Η Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ Ν Βοιωτίας σήμερα Κυριακή 17/1/2010 σε συνεδρίασή της
στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου, μετά από εξαντλητικό διάλογο υιοθετεί την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ της 16/1/2010
και το οποίο έχει ως εξής:
Η σημερινή συνεδρίαση της Γ.Σ της ΤΕΔΚ Ν Βοιωτίας έρχεται ως συνέχεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας των Δημάρχων του Ν. Βοιωτίας, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΤΕΔΚ Ν Βοιωτίας την Τετάρτη 13/1/2010, και της Συνεδρίασης του Διοκητικού Συμβουλίου της το Σάββατο 16/1/2010, προκειμένου να επεξεργαστεί το κείμενο των Αρχών του Προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, και να διαμορφώσει την παρούσα εισήγηση προς την Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ Ν Βοιωτίας
Στις παραπάνω συνεδριάσεις έγινε πλήρης ενημέρωση επί του κειμένου των Αρχών του Προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ , καθώς επίσης ετέθησαν εκ νέου τα Ψηφίσματα των Συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ (Κυλλήνης 14-16/11/2007 , Αθήνας 23-24/6/2008 και Θεσσαλονίκης 26-28/11/2008) καθώς και το Ψήφισμα της Γ.Σ της ΤΕΔΚ Ν Βοιωτίας της 17/5/2008.
Στο Ψήφισμα της Γ.Σ της ΤΕΔΚ Ν Βοιωτίας της 17/5/2008 είχαμε καταγράψει ανάμεσα στα άλλα :
«…1. Με δεδομένη τη δεινή οικονομική κατάσταση των περισσότερων Δήμων της χώρας και τη γενικότερη δημοσιονομική στενότητα σε ότι αφορά την Αυτοδιοίκηση : ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ και να εξυγιανθούν οικονομικά οι Δήμοι και τα Νομικά τους Πρόσωπα γιατί σε διαφορετική περίπτωση απλώς θα αναπαράγουμε τη μιζέρια σε διευρυμένο επίπεδο
2. Με βάση τις πιο πάνω διαπιστώσεις Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ:
2.1. Να αφορά μεταρρύθμιση του κράτους που θα πρέπει να περιοριστεί σε αρμοδιότητες εθνικού χαρακτήρα όπως άμυνα, εξωτερική πολιτική, δημόσια τάξη, δημοσιονομική διαχείριση κ.λ.π.
2.2. Να περιλαμβάνει περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αιρετό Περιφερειάρχη που να σχεδιάζει και να διαχειρίζεται αποκλειστικά τον προγραμματισμό της περιφερειακής ανάπτυξης και το Ε.Σ.Π.Α.
2.3. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο να εξασφαλίζει την αναλογική εκπροσώπηση των νομών της Περιφέρειας.
2.4. Σε νομαρχιακό επίπεδο πρέπει να διατηρεί αποκεντρωμένες νομαρχιακές υπηρεσίες.
2.5. Να περιλαμβάνει οπωσδήποτε τους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στους οποίους κατοικούν τα ¾ των Ελλήνων.
2.6. Να δημιουργεί ισχυρούς Δήμους (ή συνδέσμους Δήμων ή συμβούλια περιοχής) αλλά με σεβασμό της τοπικής ιδιαιτερότητας:
η έκφραση της τοπικής κοινωνίας, η δημοκρατική λειτουργία και η διαφάνεια πρέπει να εξασφαλίζεται μέσα από αποκεντρωμένες αιρετές βαθμίδες αυτοδιοίκησης, σε επίπεδο τουλάχιστον των υφιστάμενων Δήμων, με διοικητική υποστήριξη, προϋπολογισμό και αρμοδιότητες για:
α)Τις ανταποδοτικές υπηρεσίες που δεν εντάσσονται σε λογικές οικονομίας κλίμακας και έχουν αυτόνομο τοπικό χαρακτήρα (π.χ. η διαχείριση ενός μικρού αρδευτικού έργου)
β)Την εκτέλεση μικρών έργων με ελάχιστους εγγυημένους πόρους έτσι ώστε να λύνονται τα μικρά καθημερινά προβλήματα.
οι ισχυροί Δήμοι που θα προκύψουν να αναλάβουν ουσιαστικές αρμοδιότητες συνοδευμένες από τους αντίστοιχους πόρους.
η μεταρρύθμιση πρέπει να αφορά και φορολογική αποκέντρωση ασφαλώς χωρίς προσθήκη επιπλέον φόρων.
Μετά τη διαλογική συζήτηση μεταξύ των συναδέλφων Δημάρχων και Κοινοταρχών του Ν Βοιωτίας στην Ολομέλεια των Δημάρχων, το Διοικητικό Συμβούλιό μας, στην συνεδρίασή της 16-1-2010 αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στην Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ Βοιωτίας των παρακάτω:
Πραγματικά αποτελεί κοινή συνείδηση και ώριμη απαίτηση της κοινωνίας μας, για ένα συνολικό επανασχεδιασμό στην Διοίκηση του ελληνικού κράτους και την Αυτοδιοίκηση της χώρας μας , στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης εξυπηρέτησης των πολιτών , δίνοντας παράλληλα νέα αναπτυξιακή ώθηση σε ολόκληρη την Ελληνική Περιφέρεια.
Ο συνολικός επανασχεδιασμός πρέπει να κινείται παράλληλα και στα τρία επίπεδα: α) Οργάνωση του επιτελικού Κράτους β) Σχεδιασμός της β΄βάθμιας αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας με αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο και γ) Δημιουργία ισχυρών Δήμων με πόρους και αρμοδιότητες για την αποτελεσματική διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.
Θα πρέπει να υπάρξει σαφής προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης , ώστε να αποφεύγονται επικαλύψεις και κατά συνέπεια συγκρούσεις σε τοπικό επίπεδο
Στις αρμοδιότητες των νέων Δήμων θα πρέπει να συμπεριληφθούν και α) πρωτοβάθμια υγεία β) διαχείριση του κτηματολογίου, που πρέπει όσο γίνεται πιο γρήγορα να υλοποιηθεί και γ) λιμενικά ταμεία.
Κοστολόγηση κάθε αρμοδιότητας που ανατίθεται στους Δήμους και μεταφορά των αντίστοιχων πόρων για την ολοκληρωμένη άσκησή των
Οι πόροι των 4 δις ευρώ του Προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ, να αποσαφηνιστεί ότι θα κατευθυνθούν μόνο σε έργα των Δήμων , ως συνέχεια του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ
Στα πλαίσια της ενίσχυσης της διάστασης της εγγύτητας του θεσμού προς τους πολίτες, ισχυρή αναβάθμιση των Τοπικών Συμβουλίων με πόρους και αρμοδιότητες . Να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε Τοπικό Συμβούλιο να διαχειρίζεται τους πόρους που θα τους δοθούν, στα πλαίσια ενός προυπολογισμού που θα συντάσσει το Τ.Σ σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα (χωριό) και θα εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το Εκλογικό σύστημα εκλογής των Δημοτικών Συμβούλων θα πρέπει να διασφαλίζει την συνοχή του νέου Δήμου και παράλληλα να διασφαλίζει και την εκλογή τουλάχιστον ενός Δημοτικού Συμβούλου, από τον συνδυασμό της πλειοψηφίας, από κάθε υφιστάμενο Δήμο. Σε αυτή τη λογική προτείνουμε την εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων από το σύνολο των ψηφοφόρων του Δήμου, με την ποσόστωση εκλογής τουλάχιστον ενός δημοτικού συμβούλου, στην πλειοψηφία, από κάθε σημερινό Δήμο.
Η εκλογή των τοπικών συμβούλων να είναι κατά συνδυασμούς, όπως ισχύει και σήμερα. Ο αριθμός των μελών των τοπικών συμβουλίων να είναι : α) στα Δημοτικά διαμερίσματα μέχρι 500 κατοίκους να εκλέγονται 3μελή Τοπικά Συμβούλια β) άνω των 500 κατοίκων να εκλέγονται 5μελή τοπικά συμβούλια, κατ΄ ανάλογο τρόπο εκλογής με τον σημερινό.
Αποσαφήνιση του ρόλου του Συνηγόρου του Δημότη, για την αποφυγή δημιουργίας ενός πόλου καθημερινής σύγκρουσης με την Δημοτική Αρχή
Για την ενίσχυση της διαφάνειας αλλά παράλληλα και την πιο ουσιαστικό και ευέλικτο έλεγχο των δαπανών των Δήμων, εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εγκατασταθεί εντός των Δήμων.
Για το χωροταξικό σχεδιασμό των νέων Δήμων να ισχύει η αρχή της αναλογικότητας , με βάση τον συνολικό αριθμό των Δήμων στην Ελλάδα , κατ΄ αναλογία και στην Βοιωτία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ Ν Βοιωτίας θεωρεί ότι με την ενσωμάτωση των παραπάνω προτάσεων στο τελικό νομοσχέδιο του Προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ , θα δημιουργήσουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την Α΄ βάθμια αυτοδιοίκηση που πραγματικά θα προσφέρει πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Δείτε τι δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Βοιωτίας και Δήμαρχος Χαιρώνειας κ. Νίκος Παπαγγελής…

Δείτε τι δήλωσε σχετικά με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας και ο Νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου