Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Ο Νομάρχης Βοιωτίας συμμετείχε στην πολιτική συνδιάσκεψη των Εθνικών Κεντρικών Ενώσεων Τοπικών Αυτοδιοικήσεων Β΄ Βαθμού στη Βουδαπέστη




Στην 3η πολιτική συνδιάσκεψη του CEPLI, που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη από τις 12 έως τις 14 Νοεμβρίου, συμμετείχε ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, ως μέλος της αντιπροσωπείας της ΕΝΑΕ. Το CEPLI είναι ένα δίκτυο, το οποίο δημιουργήθηκε το 2008, για τη διασύνδεση των εθνικών Κεντρικών Ενώσεων Τοπικών Αυτοδιοικήσεων ενδιάμεσου (β΄βαθμού), των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο οποίο συμμετέχουν ήδη οι : Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, γαλλόφωνο και φλαμανδόφωνο Βέλγιο, Ισπανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Πολωνία και Βουλγαρία, ενώ προωθείται η συνεργασία με τα αντίστοιχα όργανα σε Σουηδία, Λετονία, Κύπρο, Σλοβενία και Μάλτα.

Η δημιουργία και λειτουργία του δικτύου, αποτελεί μια πολύ σημαντική παρέμβαση, δεδομένου ότι η πολιτική της συνοχής, από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της, αποτέλεσε μια σημαντική πύλη εισόδου των τοπικών διοικητικών μονάδων των χωρών – μελών προς την Ευρώπη. Μέσα από το CEPLI, οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις δεύτερου βαθμού, έχουν την ευκαιρία να οργανωθούν και να αποκτήσουν βαρύνοντα ρόλο στις διαβουλεύσεις και τις συζητήσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κεντρικό θέμα της 3ης πολιτικής συνδιάσκεψης του CEPLI ήταν «Ο ρόλος των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων Ενδιαμέσου Επιπέδου, μέσα σε μια Ευρώπη σε κρίση : αντιμετώπιση των οικονομικών, κοινωνικών και εδαφικών προκλήσεων», που αφορούσε τη διεξαγωγή μιας πολιτικής συζήτησης με τη συμμετοχή των προέδρων όλων των Ενώσεων και εκπροσώπων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Επιτροπή των Περιφερειών, Συμβούλιο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, κ.λ.π.) Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Νομάρχης κ. Περγαντάς, επεσήμανε πως «η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης αξιοποιώντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, μέσα από τα προγράμματα της περιόδου 2007-2013 ΕΣΠΑ και ΕΣΑΑ (Αλ. Μπαλτατζής). Η διεύρυνση του προϋπολογισμού με αύξηση των δαπανών των δημοσίων επενδύσεων, είναι μια σημαντική παρέμβαση που θα δώσει ώθηση στους αναπτυξιακούς ρυθμούς της χώρας και στον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης, έστω κι αν προσωρινά λειτουργήσει σωρευτικά στο έλλειμμα. Παράλληλα, ένα συγκροτημένο, αξιόπιστο και εφαρμόσιμο εθνικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μέτρων θα οδηγήσει στην άρση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της χώρας και θα επαναφέρει στην κοινωνία προοπτικές ευημερίας και ανάπτυξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου