Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Όταν ο αγρότης δεν έχει λεφτά, δεν έχει κανένας λεφτά!


Κάθετη πτώση εμφάνισε το πραγματικό εισόδημα των ελλήνων αγροτών το 2008 σε σύγκριση με το 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η κοινοτική στατιστική υπηρεσία (Eurostat).
Παράλληλα, εντεινόμενο καταγράφεται το κλίμα αποεπένδυσης στον αγροτικό τομέα εξαιτίας των καθυστερήσεων στις πληρωμές προγραμμάτων του Γ’ ΚΠΣ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των ελλήνων αγροτών μειώθηκε κατά 8,0% το 2008, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μια μείωση περίπου δυόμισι φορές μεγαλύτερη από το μέσο όρο της μείωσης του πραγματικού εισοδήματος των αγροτών των 27 κοινοτικών χωρών (-3,5%).
Με βάση τα ίδια στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, οι έλληνες αγρότες είδαν το πραγματικό τους εισόδημα να μειώνεται σημαντικά μέσα στα οκτώ τελευταία χρόνια.
Συγκεκριμένα, από το 2000 μέχρι το 2008 το πραγματικό εισόδημα των αγροτών της Ελλάδας μειώθηκε κατά 19,9 ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται πραγματικά για τη μεγαλύτερη εισοδηματική μείωση αγροτικού εισοδήματος μεταξύ όλων των χωρών (27) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου (τελευταία οκταετία) το πραγματικό κατά κεφαλήν αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 15,2 ποσοστιαίες μονάδες.
«Στάσις»... επενδύσεων
Η αδυναμία εξόφλησης ακόμη και δικαιούχων από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2000-6 «παγώνει» τις νέες προκηρύξεις για επενδύσεις στη γεωργία.
Την ίδια στιγμή, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά αναγκάζει μεγάλο μέρος των αγροτών να καθυστερήσει τη σπορά στα βασικά αγροτικά προϊόντα, καθώς η εξόφληση επιδοτήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ύψους 360 εκατ. ευρώ (αφορά σε περίπου 200.000 δικαιούχους) που αναμένεται να ολοκληρωθεί λίγες μέρες πριν το Πάσχα, δεν επαρκεί για να καλύψει τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα.
Πρόκειται για ενισχύσεις του 2008 για το βαμβάκι, τον αραβόσιτο, το σκληρό και μαλακό σιτάρι, το ρύζι, τη βιομηχανική τομάτα, τους καρπούς με κέλυφος και τους πρωτεϊνούχους σπόρους.

Άραγε, που είμαστε ακόμη....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου