Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Τουρισμός χωρίς επενδύσεις δεν γίνεται!


Η διοργάνωση από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης διημερίδας στην Ερέτρια με θέμα «Η Τουριστική Ανάπτυξη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και οι Σύγχρονες Προκλήσεις», με τη συμμετοχή των αυτοδιοικητικών και τουριστικών φορέων της Περιφέρειας, ήταν μια αξιέπαινη πρωτοβουλία. Στη διημερίδα αναπτύχθηκαν τα υφιστάμενα μοντέλα τουριστικής ανάπτυξης και οι προοπτικές που διαγράφονται για τη Στερεά Ελλάδα με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της.
Ωστόσο, για να προκύψει ένα ουσιαστικό και αξιοποιήσιμο συμπέρασμα από τη διημερίδα αξίζει να σταθεί κανείς στις αδυναμίες του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η Στερεά Ελλάδα και να εξεταστούν τρόποι ώστε οι αδυναμίες αυτές να καλυφθούν.


Στο πλαίσιο αυτό είναι σκόπιμο να επισημανθούν οι παρατηρήσεις του Δρ. Ιωάννη Σπιλάνη, Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος τόνισε για τα τουριστικά χαρακτηριστικά της Στερεάς Ελλάδας τα εξής:
Το επίπεδο υπηρεσιών και ποιότητας των ξενοδοχειακών μονάδων είναι συγκριτικά με τον εθνικό μέσο όρο χαμηλό
Ο αριθμός κλινών ανά μονάδα είναι χαμηλότερος του εθνικού μέσου όρου
Οι ημέρες διαμονής των τουριστών είναι σχετικά λίγες
Είναι δύσκολο για την Στερεά Ελλάδα να ανταγωνιστεί στο μοντέλο «ήλιος – θάλασσα» τους γνωστούς ανά τον κόσμο για τις παραλίες τους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας μας
Με εξαίρεση τα Χιονοδρομικά Κέντρα (Παρνασσού και Καρπενησίου) και τα Ιαματικά Λουτρά (Αιδηψός, Καμένα Βούρλα, Πλατύστομο, Υπάτη) η Περιφέρεια μας δεν προσφέρει τουριστικές δραστηριότητες που μπορούν να κρατήσουν για περισσότερες ημέρες τους τουρίστες
Η πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων είναι χαμηλή, με έντονη την κίνηση τα Σαββατοκύριακα
Το εισοδηματικό προφίλ των τουριστών της περιφέρειας είναι σχετικά χαμηλό


Κατά συνέπεια προκύπτουν τα συμπεράσματα ότι για να μπορέσει η Στερεά Ελλάδα να αναπτυχθεί τουριστικά θα πρέπει να επενδύσει στον τουρισμό, βελτιώνοντας τις υφιστάμενες μονάδες, δημιουργώντας νέες μονάδες υψηλής ποιότητας και βρίσκοντας τρόπους να προσφέρει εναλλακτικά ενδιαφέροντα και δραστηριότητες σε τουρίστες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου.
Με βάση αυτά τα δεδομένα αξίζει να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα η προτεινόμενη επένδυση ανάπτυξης αγροτουρισμού και γκολφ στον Έξαρχο Αταλάντης. Σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν επενδυτές οι οποίοι να είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν σε μια περιοχή που είναι αναξιοποίητη, καλύπτεται από χορτολιβαδική βλάστηση και θάμνους και η οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει καμία τουριστική ανάπτυξη. Εντούτοις, το μέγεθος της επένδυσης είναι τέτοιο που μπορεί να αλλάξει την αναπτυξιακή φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής. Η σύλληψη της επένδυσης βασίζεται στα σύγχρονα τουριστικά δεδομένα, δηλαδή ανάπτυξη δραστηριοτήτων που μπορούν να κρατήσουν τους τουρίστες στην περιοχή (γκολφ, αγροτουρισμός, μονοπάτια - πεζοπορία κλπ) και παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου (κατασκευή 2 ξενοδοχείων 5 αστέρων και παραθεριστικών κατοικιών).

Μια τέτοια τουριστική επένδυση θα έχει άμεσα και έμμεσα οφέλη τόσο για την περιοχή εγκατάστασής της όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα:
Θα προσελκύσει ένα σημαντικό αριθμό τουριστών στην περιοχή με υψηλό εισόδημα
Θα βοηθήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθώς θα προσφέρει δραστηριότητες τόσο τη θερινή όσο και τη χειμερινή περίοδο
Θα δημιούργησε πολλές νέες θέσεις εργασίας, περιορίζοντας την «ανθρώπινη ερημοποίηση» της περιοχής
Θα βοηθήσει στην ανάπτυξη επιχειρήσεων από ντόπιους που σχετίζονται με τον τουρισμό και τον αγροτουρισμό
Θα αυξήσει την επισκεψιμότητα των περιοχών που βρίσκονται στους Νομούς Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Φωκίδας καθώς με ορμητήριο το συγκεκριμένο χώρο οι τουρίστες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις φυσικές ομορφιές της Στερεάς Ελλάδας

Τουρισμός χωρίς επενδύσεις δεν γίνεται. Ο τουρισμός δεν είναι βιομηχανία ή παραγωγή ενέργειας για να καταστρέφει το περιβάλλον. Είναι μια ήπια αναπτυξιακή μορφή που μπορεί να δώσει διέξοδο στα αδιέξοδα της ελληνικής υπαίθρου.



* Ο Θανάσης Ζεκεντές Δημοτικός Σύμβουλος Αταλάντης – Οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου