Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Άμεση ανταπόκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού μετά το ρεπορτάζ του Star Κεντρικής Ελλάδας - Λ. Μενδώνη: Εντός του καλοκαιριού η δημοπράτηση επισκευής της σκεπής της Παναγίας Σκριπούς


Την άμεση αντίδραση του υπουργείου πολιτισμού προκάλεσε το ρεπορτάζ του star Κεντρικής Ελλάδας με τίτλο « Στα αζήτητα η δέσμευση Μενδώνη για τη χρηματοδότηση αποκατάστασης της σκεπής του Ι.Ν. της Παναγίας της Σκριπούς».

Σύμφωνα με το γραφείο της υπουργού, η χρηματοδότηση ύψους 300.000 ευρώ την οποία και δεσμεύτηκε είναι εξασφαλισμένη, έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες και η δημοπράτηση του έργου επισκευής της σκεπής στον Ι.Ν. της Παναγίας της Σκριπούς αναμένεται το ερχόμενο καλοκαίρι και μάλιστα πριν από τον Αύγουστο.

Τον  Μάιο του 2022 η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συνοδευόμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, προέβη στην αυτοψία του έργου της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων στον Ορχομενό.

Στο περιθώριο της επίσκεψης ξεναγήθηκε στον ιστορικό Ναό και ανταποκρίθηκε στο αίτημα του εφημέριου για την ανάγκη συντήρησης και επισκευής της σκεπής που απειλεί το βυζαντινό μνημείο, με τη δέσμευση για χρηματοδότηση έργου, με το ποσό των 300.000 ευρώ.

Έκτοτε δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την πορεία ικανοποίησης του αιτήματος και υλοποίησης της υπουργικής δέσμευσης και κυρίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά το καλοκαιριού το 2023, όταν και διαφάνηκε ότι «παγώνουν» οι χρηματοδοτήσεις «μικρότερων» έργων, προκειμένου να προηγηθούν εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Δείτε το αρχικό ρεπορτάζ του κ. Θανάση Μερτζάνη

Κάλεσμα στο νέο συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ από το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς



Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς συνεχίζοντας έμπρακτα να είναι στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και να στηρίζει το δίκαιο αγώνα τους, θα είναι παρόν και σ’ αυτή τη μάχη που δίνουν, την Παρασκευή 10 Μαΐου στις 19.00 μ.μ. στο Σύνταγμα.


Καλούνται οι εργαζόμενοι και οι πολίτες της Επαρχίας μας να δώσουν ένα ακόμα αγωνιστικό παρών στο “δίκαιο αγώνα των συναδέλφων από τη ΛΑΡΚΟ μέχρι να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ, μέχρι τη νίκη, γιατί ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλων μας”.


Την Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 και ώρα 15.30΄ θα αναχωρήσει λεωφορείο από την Πλατεία Λ. Κατσώνη ( Ζάππειο) Λιβαδειάς, για την ΔΩΡΕΑΝ μεταφορά στη Αθήνα.

Όσοι θέλουν να πάρουν μέρος μπορούν να το δηλώσουν στο τηλέφωνο:
22610 28344 – Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, μέχρι την Παρασκευή 10/5/2024 το πρωί.



 

Το Monocle επέλεξε τους Point Supreme ως το καλύτερο αρχιτεκτονικό γραφείο για έργα κατοικίας στον κόσμο - Συγχαρητήρια στον Κωνσταντίνο Πανταζή και στην Μαριάννα Ρέντζου!



Για αυτήν την τέταρτη έκδοση των ετήσιων βραβείων του περιοδικού, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η ομάδα των συντακτών και των ανταποκριτών του Monocle σάρωσε τον κόσμο για να βρει όσους θέτουν νέα σημεία αναφοράς.

Η λίστα του περιοδικού περιλαμβάνει 50 βραβεία για ανθρώπους και έργα που επιδιώκουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και τα σπίτια, τις υπηρεσίες και τις πόλεις μας, που βοηθούν στη δημιουργία κοινοτήτων.

Τα βραβεία παρουσιάζονται χωρίς ιδιαίτερη σειρά και περιλαμβάνουν έργα από έξι ηπείρους και 31 χώρες. Μεταξύ των νικητών είναι μια πρόσφατα αναπτυγμένη γραμματοσειρά για μια δυτικοαφρικανική διάλεκτο, μια έξυπνη ενημέρωση αεροπορικής εταιρείας, ένα νέο ποδήλατο από την Ελβετία και μια έκδοση από τη Χιλή.

Διαβάστε όλο το άρθρο 

https://www.lifo.gr/now/entertainment/periodiko-monocle-epelexe-toys-point-supreme-os-kalytero-arhitektoniko-grafeio?amp

Επιχορηγήσεις ύψους 6.014.692,88 € για την υλοποίηση 19 επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 12.392.401,74 € από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

 


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνει την ένταξη 19 επενδυτικών σχεδίων, τα οποία υποβλήθηκαν προς υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης: «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα» του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022.

 Τα επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 12.392.401,74 ευρώ κατατέθηκαν στη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κατόπιν σχετικής προκήρυξης. Σύμφωνα με τον συνημμένο πίνακα:

 Ø  Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται σε 5.588.516,61 ευρώ.

 Ø  Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης (με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής) ανέρχεται σε 426.176,27 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι αρχικώς είχαν ενταχθεί μόλις 6 επενδυτικά σχέδια. Ακολούθησε νέα απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού της δράσης. Αποτέλεσμα ήταν να ενταχθούν 13 ακόμη επενδυτικά σχέδια.

 Για τα 19 επενδυτικά σχέδια που εντάχθηκαν μετά την αύξηση του προϋπολογισμού, θα ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσης ατομικών αποφάσεων υπαγωγής στο καθεστώς ενισχύσεων: «Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα» του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022. 

«Στηρίζουμε επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας, από τον κλάδο της μεταποίησης με την ένταξη τους στον αναπτυξιακό νόμο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε:

 «Οι υπηρεσίες μας συνεργάστηκαν στενά με το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και -μετά από γενναία αύξηση του προϋπολογισμού της δράσης- κατέστη εφικτή η ένταξη 19 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού ύψους 12.392.401 ευρώ, από τα μόλις 6 που είχαν ενταχθεί αρχικά.

 »Συνολικά, θα επιχορηγηθούν με 5.588.516 ευρώ, ενώ θα έχουν και φοροαπαλλαγές ύψους 426.176 ευρώ, προκειμένου να εδραιωθούν και να αναπτυχθούν για να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να τονώσουν την τοπική μας οικονομία».

 

Πολιτική εκδήλωση οργανώνει το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛ το Σάββατο, 11 Μαϊου, στο Δίστομο

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αυτό το Σάββατο 11 Μάϊου, στις 11:30, στο Cafe 9 στην πάνω πλατεία Διστόμου,  θα πραγματοποιηθεί Θεματική Εκδήλωση με θέμα την Ακρίβεια από τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ –Κίνημα Αλλαγής Βοιωτίας σε συνεργασία με την Τοπική Οργάνωση Διστόμου – Αράχωβας- Αντίκυρας.

Ομιλητές θα είναι οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές :

·        ΑΛΙΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

·        ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΖΕΤΑ

·        ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

·        ΖΑΡΩΤΙΑΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Συμμετοχή του Προέδρου του ΕΠΒ και Γενικού Γραμματέα της ΚΕΕΕ κ. Π. Αγνιάδη στο συνέδριο του ΠΑΣΕΒΙΠΕ για τα επιχειρηματικά πάρκα


«Πρόκειται για μία εκδήλωση σημείο αναφοράς για το παρόν και το μέλλον των Επιχειρηματικών Πάρκων στην Ελλάδα» δήλωσε από το βήμα του Πρώτου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ., ο γενικός γραμματέας της  ΚΕΕΕ, Παναγιώτης Αγνιάδης, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο ΚΕΕΕ, Γιάννη Μασούτη. 

«Συμμετέχουν συνάδελφοι από 14 Επιμελητήρια της χώρας και τα συμπεράσματα τα οποία θα προκύψουν στα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, του χωροταξικού σχεδιασμού  και των περιβαλλοντικών αδειών, της κυκλικής οικονομίας αλλά και του θεσμικού πλαισίου -το οποίο καθυστερεί λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων- είναι παραπάνω από χρήσιμα για όλες τις επιχειρήσεις. Ως ΚΕΕΕ, αναμένουμε την εξασφάλιση ενός δομημένου πλαισίου για τις επιχειρήσεις των Βιομηχανικών Πάρκων αλλά και την επίλυση των δυστοκιών, οι οποίες παρατηρούνται. Στο πλαίσιο των παρεμβάσεών μας άλλωστε, έχουμε καταθέσει 50 υπομνήματα αλλά και 120 νομοτεχνικά ολοκληρωμένες προτάσεις, από τις οποίες οι 65 υιοθετήθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις». 

Στο διήμερο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τη συμμετοχή των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στις Βιομηχανικής Περιοχές και των φορέων που αναπτύσσουν τα Νέα Πάρκα, έδωσαν το παρών πλήθος θεσμικών εκπροσώπων, φορέων, επιχειρηματιών, επιστημόνων. Θεματικοί άξονες του συνεδρίου ήταν η ενέργεια, το χωροταξικό και οι περιβαλλοντικές άδειες, η κυκλική οικονομία-βιομηχανική συμβίωση-τεχνολογία καθώς και το θεσμικό πλαίσιο. Κατατέθηκαν προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των υφιστάμεων πάρκων αλλά και την ορθή ανάπτυξη των πάρκων νέας γενιάς, ανταλλάχθηκαν χρήσιμες εμπειρίες και καλές πρακτικές από άλλα Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Πάρκα. «Η ΚΕΕΕ αγκαλιάζει τέτοιες πρωτοβουλίες, καθώς τα συμπεράσματα τα οποία θα αντλήσουμε θα συμβάλλουν στη βέλτιστη οργάνωση και λειτουργία των βιομηχανικών πάρκων» δήλωσε ο γγ ΚΕΕΕ, Π. Αγνιάδης. Η ΚΕΕΕ στηρίζει τον ΠΑΣΕΒΙΠΕ και βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, αλλά και τον γγ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Tο Σάββατο 11 Μάϊου 2024 εγκαινιάζεται η έκθεση PABLO PICASSO. Ο ιδιοφυής αγωνιστής της τέχνης και της δημοκρατίας μέσα από σπάνιες αφίσες και κεραμικά του στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

 




















EΚΘΕΣΗ

PABLO PICASSO

 Ο ιδιοφυής αγωνιστής της τέχνης και της δημοκρατίας

μέσα από σπάνιες αφίσες και κεραμικά του

 

             Tο Σάββατο 11 Μάϊου 2024 και ώρα 19:00 εγκαινιάζεται η έκθεση PABLO PICASSO. Ο ιδιοφυής αγωνιστής της τέχνης και της δημοκρατίας  μέσα από σπάνιες αφίσες και κεραμικά του στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) στους Δελφούς.

               Την Κυριακή 12 Μαΐου, στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Πάμπλο Πικάσο, ο μεγάλος ανανεωτής της τέχνης του 20ου αιώνα», με  τους Παναγιώτη Ροϊλό, Πρόεδρο του Ε.Π.Κε.Δ., Ερατώ Χατζησάββα, Πρύτανη Α.Σ.Κ.Τ, Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μιχάλη Αρφαρά, χαράκτη και ζωγράφο, Μαρίτσα Τραυλού, κεραμίστρια και Τάκη Μαυρωτά, θεωρητικό και κριτικό της Τέχνης.

               Την Κυριακή 26 Μάϊου και  ώρα  11.30  στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου η σπουδαία  ηθοποιός ,σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Κάρμεν Ρουγγέρη μαζί  με την Χριστίνα Κουλουμπή   ηθοποιό,σκηνογράφο ενδυματολόγο, αφηγούνται  το  παραμύθι   Μια Κυριακή με τον Πικάσο εμπνευσμένο από τη ζωή του μεγάλου ζωγράφου των εκδόσεων ΑΜΜΟΣ. 

            Στην έκθεση του Ε.Π.Κε.Δ, στον ομφαλό της γης, θα παρουσιαστούν πενήντα πέντε σπάνιες, αυθεντικές αφίσες που φιλοτέχνησε ο Pablo Picasso, με την τεχνική της λιθογραφίας, της χαλκογραφίας, του λινόλεουμ και αρκετές από τις οποίες έχει υπογράψει. Όλες οι αφίσες της έκθεσης ανήκουν στο συλλέκτη και γνώστη του χαρακτικού έργου του Picasso, Werner Röthlisberger, ο οποίος έχει στην κατοχή του διακόσιες πενήντα πρωτότυπες αφίσες του Picasso, μια παγκοσμίου φήμης συλλογή, η οποία έχει παρουσιαστεί με επιτυχία στην Ελβετία και τώρα εκτίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.  Παράλληλα, θα εκτεθούν είκοσι αντιπροσωπευτικά κεραμικά του Picasso, που είναι το ίδιο πολύτιμα στην εκφραστική τους δύναμη, όπως το εκπληκτικό βάζο με τον αποφασισμένο ταυρομάχο να σκοτώνει τον μανιασμένο ταύρο και τους θεατές της αρένας να παρακολουθούν τις στιγμές ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Επίσης, τα πιάτα και τα κανάτια του μαρτυρούν το πάθος του για την γήινη και ταπεινή ύλη του πηλού και την τέχνη της κεραμικής. 

          Ο Πρόεδρος του Ε.Π.Κε.Δ., καθηγητής του Χάρβαρντ, Παναγιώτης Ροϊλός, αναφέρει για τον Πάμπλο Πικάσο (1881-1973) ότι είναι «μία από τις εμβληματικότερες μορφές της νεοτερικής τέχνης που σφράγισε ανεξίτηλα όχι μόνο τα φορμαλιστικά χαρακτηριστικά των εικαστικών τεχνών με τις οποίες ασχολήθηκε (ζωγραφική, γλυπτική, κεραμική, χαρακτική, κολάζ) αλλά και τους τρόπους με τους οποίους κορυφαίοι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού και ευρύτερα του παγκόσμιου πολιτισμού τον εικοστού αιώνα θα προσέγγιζαν (καλλιτεχνικά και στοχαστικά) θέματα αισθητικά, πολιτικά και κοινωνικά. Ποτέ πια μετά τον επαναστατικό, ως προς την αισθητική του, πίνακά του που είναι γνωστός με τον σεμνότυφο (παρά με τον αρχικό του, τον επιλεγμένο από τον ίδιο τον Πικάσο) τίτλο Les Demoiselles d’Avignon (1907), οι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες δεν θα αντικρίσουν τον κόσμο ξανά με τα ίδια μάτια…» 

        Ο Διευθυντής του Ε.Π.Κε.Δ., καθηγητής του Παντείου, Ανδρέας Γκόφας, αναφέρει ότι: «Η διοργάνωση αυτής της έκθεσης, με αφορμή τον φετινό εορτασμό των πενήντα ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, συνδέεται άμεσα με την καταστατική αποστολή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, η ίδρυση του οποίου το 1977 αποτέλεσε μια σημαντική πρωτοβουλία της μεταπολιτευτικής περιόδου. Αποτελεί δε λαμπρή συνέχεια του πολυετούς εικαστικού προγράμματος του Κέντρου το οποίο εγκαινιάστηκε το 1988 με την Διεθνή Συνάντηση «Οι Εικαστικές Τέχνες στο τέλος του 20ού αιώνα». Ελπίζουμε οι επισκέπτες της έκθεσης να εμπνευστούν από το έργο του Πικάσο, η επιρροή του οποίου εκτείνεται πολύ πέρα από τη σφαίρα της τέχνης, διαμορφώνοντας την αντίληψή μας για τη δημοκρατία και την ιδιότητα του πολίτη στον σύγχρονο κόσμο, και να ευεργετηθούν από την επίσκεψή τους σε αυτή την ασύλληπτης φυσικής ομορφιάς και διαχρονικής πνευματικής ακτινοβολίας εστία του Κέντρου Δελφών».

        Ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς επισημαίνει: «Οι αφίσες του Picasso αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του χαρακτικού του έργου και η πληθωρική του προσωπικότητα τον οδήγησε στο να μπορεί συνεχώς να δημιουργεί νέα έργα, χωρίς να αντιγράφει τον εαυτό του και, ταυτόχρονα, με την ευρυμάθειά του να ορίζει βαθιές τομές στην εξέλιξη της τέχνης. Οι λιθογραφικές, χαλκογραφικές και σε λινόλεουμ αφίσες του, εκφράζουν μια δυνατή οπτική επαλήθευση της ποίησής του για την τέχνη και τη ζωή. Οι αφίσες ήταν το μέσο για να μεταφέρει τα δικά του μηνύματα για την ειρήνη και τη δημοκρατία, την τέχνη και τη ζωή. Αφίσες που πάντα οπτικοποιούν μια είδηση, ένα μήνυμα, ένα γεγονός και είναι ισοδύναμης αξίας των σχεδίων και των χαρακτικών του με την αξιοποίηση της αισθητικής του καθαρού περιγράμματος και της ακρίβειας. Οι διαστάσεις των γραμμάτων, το σχέδιο τους – πεζά ή κεφαλαία –με το προσωπικό καλλιτεχνικό του ύφος είναι ευανάγνωστα, αφού άλλοτε χρησιμοποιεί μόνο κεφαλαία ευδιάκριτα γράμματα και άλλοτε αξιοποιεί τη χειρόγραφη γραφή του σαν να πρόκειται για ένα προσωπικό γράμμα ή μια ιδιωτική πρόσκληση. Έτσι, καταφέρνει, με τις ιδιομορφίες του γραφικού του χαρακτήρα να επιβάλει στον αναγνώστη  μια άμεση προσωπική μετάδοση του μηνύματός του στον θεατή[…] 

    Η έκθεση συνοδεύεται από πολυσέλιδο κατάλογο με όλα τα εκτιθέμενα έργα και θεωρητικά κείμενα των Παναγιώτη Ροϊλού και Τάκη Μαυρωτά, που προσεγγίζουν την τεράστια προσφορά του στην χαρακτική και την κεραμική.Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες ξεναγήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης η οποία υποστηρίζεται με QR CODE σήμανση γι’ αυτό το λόγο θα είναι απαραίτητη η χρήση ακουστικών SMART PHONES.

Διάρκεια έκθεσης 11 Μαΐου – 10 Ιουνίου 2024

Ώρες λειτουργίας έκθεσης. Δευτέρα -Παρασκευή  08.00-21.00

                                                  Σάββατο – Κυριακή      10.00-18.0

Η Παρουσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Beyond - Πιλοτική εφαρμογή Smart Lockers



Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η  τρίτη συνεχόμενη παρουσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην διεθνή έκθεση “BEYOND” 2024. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε το διάστημα από τις 25 έως 27 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη. Η Διεθνής Έκθεση “BEYOND” αποτελεί μια διεθνή πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών που διερευνούν τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και τις πολλαπλές ευκαιρίες που δημιουργούνται στον εξελισσόμενο τομέα των τεχνολογιών. Επισημαίνεται ότι μέσα στο τριήμερο λειτουργίας της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 5.000 “Β2Β” συναντήσεις με τη συμμετοχή προσκεκλημένων από περισσότερες από 30 χώρες, κυρίως από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Το περίπτερο της περιφέρειας φιλοξένησε δέκα έκθετες από την Περιφέρεια. Συμμετείχαν τα εξής πανεπιστημιακά ιδρύματα :το τμήμα Αεροδιαστημικής και Τεχνολογίας ΕΚΠΑ, το Εργαστήριο ρομποτικής, Αυτόματου Ελέγχου και Κυβερνοφυσικών Συστημάτων ΕΚΠΑ,  το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας  υλικών  ΕΚΠΑ, το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική Θεσσαλίας. Επίσης, συμμετείχαν οι ακόλουθες επιχειρήσεις : Sabo Electric, Netbee, Vertoyo, Rubrics, HTR( Hellenic Technology of robotics) και ο ανθρωπιστικός οργανισμός Kids Save Lives. Οι εκθέτες παρουσίασαν πλήθος καινοτόμων εφαρμογών, ψηφιακά εργαλεία , ψηφιακές υπηρεσίες και ρομπότ.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε και η εφαρμογή έξυπνη θυρίδα- smart lockers που θα λειτουργήσει πιλοτικά από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Οι έξυπνες θυρίδες είναι μια καινοτόμος μέθοδος παραλαβής  εγγράφων, που  προσφέρουν την δυνατότητα στον πολίτη να παραλάβει τα έγγραφα (πχ. δίπλωμα, πινακίδες κ.α.) δίχως αναμονή και εκτός του συνηθισμένου ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών(24ωρη λειτουργιά/ επτά ήμερες την εβδομάδα ).

Τέλος, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετείχε  στο 3ο συνέδριο Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 26η ως την 27η στο πλαίσιο της BEYOND.Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συμμετείχε η διεύθυνση πληροφορικής Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδας, κάνοντας εισήγηση με τίτλο «Συνεκτικά συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης και Work/Process Automation: η αυτοματοποίηση διαδικασιών στην εποχή των πανίσχυρων στατιστικών μοντέλων».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής διακυβέρνησης και Καινοτομίας κ. Κωνσταντίνος Βαρδακώστας δήλωσε: «Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η συμμετοχή μας στην έκθεση τεχνολογίας &  καινοτομίας Beyond, η μεγαλύτερη έκθεση καινοτομίας στα Βαλκάνια, η οποία έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι των νέων τεχνολογιών και διαρκώς αναπτύσσεται. Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή αποτελεί στρατηγικό μας στόχο, και γι’ αυτόν το λόγο διαρκώς προχωράμε στην ψηφιοποίηση ολοένα και περισσότερων υπηρεσιών μας. Στόχος μας είναι ο πολίτης να έχει τη διάθεσή του όλο και περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες έτσι ώστε να εξυπηρετείται ταχύτερα, πιο αποτελεσματικά και φυσικά με περισσότερη διαφάνεια. Με τη συμμετοχή μας στη BEYOND 2024 μας δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξουμε νέες συνεργασίες αλλά και να ανταλλάξουμε ιδέες και καινοτόμες προτάσεις με διάφορους φορείς και επιχειρήσεις, με την προοπτική ανάπτυξης νέων εφαρμογών και καινοτόμων υπηρεσιών».

 

 

Συμμετοχή του Δήμου Λεβαδέων στα Βραβεία Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Ένταξης και Διαφορετικότητας 2024

 


Στις 25 Απριλίου 2024 διεξήχθη, στις Βρυξέλλες, η Τελετή Απονομής Βραβείων “European Capital of Inclusion and Diversity Award 2024 (Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Ένταξης και  Διαφορετικότητας 2024)”. Ο Δήμος Λεβαδέων είχε την τιμή να βρίσκεται ανάμεσα στους έξι τελικούς υποψήφιους προς βράβευση ως Δήμος που υλοποιεί δράσεις με σεβασμό στις ευάλωτες ομάδες και με στόχο την προαγωγή μιας δίκαιης κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.

Η προώθηση της ισότητας και της διαφορετικότητας αποτελούν κύρια προτεραιότητα  για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διοργάνωση για τρίτη φορά των συγκεκριμένων βραβείων. Την έναρξη της Τελετής Απονομής των Βραβείων πραγματοποίησε η Επίτροπος Ισότητας κ. Hellena Dalli συγχαίροντας όλους τους Δήμους της Ευρώπης που είχαν επιλεγεί ως τελικοί υποψήφιοι.  

Ο Δήμος Λεβαδέων διακρίθηκε ως τελικός υποψήφιος ανάμεσα σε 6 υποψηφιότητες, αλλά στο τελικό στάδιο δεν κατάφερε να αποσπάσει κάποιο βραβείο (μπορείτε να λάβετε αναλυτική ενημέρωση για τους νικητές εδώ). Ωστόσο, αποτελεί τιμή για τον Δήμο μας η συμπερίληψή του στους τελικούς υποψηφίους δίπλα σε Ευρωπαϊκούς Δήμους-πρότυπα που διαθέτουν πολυετή εμπειρία στη διαχείριση διακρίσεων και γενικότερα, των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Δημήτρης Κ. Καραμάνης, που παρευρέθηκε στα Βραβεία, δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει καλές πρακτικές του Δήμου μας συμμετέχοντας και την 26η Απριλίου στην «Εκδήλωση Δικτύωσης και Ανταλλαγής Καλών Πρακτικών Ένταξης και Διαφορετικότητας». Επίσης, συνομίλησε με Ευρωπαίους αξιωματούχους ανταλλάσσοντας απόψεις και συνδιαμορφώνοντας πρακτικές και σχεδιασμούς καταπολέμησης διακρίσεων και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέλος, ο κ. Καραμάνης τόνισε ότι η συμμετοχή του Δήμου μας σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και δρώμενα με επίκεντρο τον άνθρωπο αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία έμπνευσης και δημιουργίας συνεργειών με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ευάλωτων συμπολιτών μας και την θετική εξέλιξη του Δήμου μας.

Το κλειστό κύκλωμα άρδευσης Ορχομενού θα επαναλειτουργήσει από 8.5.2024



 Ο Δήμος Ορχομενού ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους 

ότι το Κλειστό κύκλωμα άρδευσης θα λειτουργήσει 

εκ νέου από την Τετάρτη 8-5-2024.

Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Ημέρα της Ευρώπης: φωταγώγηση της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου το βράδυ της 8ης Μαΐου


 

Με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, επίσημα Γέφυρα Χαρίλαου Τρικούπη, θα φωταγωγηθεί το βράδυ της 8ης Μαΐου στα χρώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να υπενθυμίσει στους πολίτες να αξιοποιήσουν την ψήφο τους στις Ευρωπαϊκές Εκλογές της 9ης Ιουνίου.

 

Στο πλαίσιο των φετινών εορτασμών για την Ημέρα της Ευρώπης, εμβληματικά αρχιτεκτονικά τοπόσημα θα φωταγωγηθούν το βράδυ της 8ης προς 9 Μαΐου σε όλες τις χώρες της ΕΕ, σε μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με κεντρικό μήνυμα: "Ένας μήνας ως τις Ευρωπαϊκές Εκλογές - 9 Ιουνίου 2024". Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση και αναλυτικός κατάλογος των τοπόσημων που συμμετέχουν θα δημοσιοποιήσει το Κοινοβούλιο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

 

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, ως ένα από το πιο εμβληματικά τοπόσημα της χώρας, που μάλιστα φέτος γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας της. Η επιλογή της Γέφυρας και η υλοποίηση της δράσης είναι μια συνεργασία του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με το Γραφείο του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην Ελλάδα και τη Γέφυρα Α.Ε.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη Γέφυρα

Η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου είναι η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο, που ολοκληρώθηκε το 2004, αποτελεί ορόσημο της Ελλάδας του 21ου αιώνα και αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της κινητικότητας, συνδέοντας ανθρώπους και περιοχές. Με την ολοκλήρωση του έργου, έγινε πλέον πραγματικότητα το όραμα που είχε περισσότερα από εκατό χρόνια πριν, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Χαρίλαος Τρικούπης για τη γεφύρωση του στενού θαλάσσιου περάσματος μεταξύ του Ρίου και του Αντιρρίου.

 

Δηλώσεις

"Αυτή τη χρονιά, η Ημέρα της Ευρώπης στις 9 Μαΐου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς συμπίπτει ακριβώς με τον έναν μήνα πριν από τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2024", σημείωσε ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, συμπληρώνοντας ότι "Με την ψήφο μας στις 9 Ιουνίου, χτίζουμε τη γέφυρα που θα ενώσει τις μάχες των προηγούμενων γενεών για τη δημοκρατία με τις ελπίδες των νέων για μια καλύτερη, πιο ισχυρή, πιο συμπεριληπτική Ευρώπη του αύριο."

 

"Η Γέφυρα αποτελεί ένα από τα σημαντικά έργα υποδομής τα οποία έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, έργα τα οποία αλλάζουν τη γεωγραφία της χώρας μας. Για τον λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερη τιμή για την ΕΤΕπ που η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου θα συμμετάσχει στη σημαντική αυτή πανευρωπαϊκή δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης." σημείωσε η Μαριάννα Ναθαναήλ, νόμιμη εκπρόσωπος του Γραφείου του Ομίλου της ΕΤΕπ στην Ελλάδα.

 

"Είναι χαρά και τιμή μας η φωταγώγηση της Γέφυρας για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, στέλνοντας δυνατά μηνύματα και συμβολισμούς στη Χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη για την Ελλάδα που προοδεύει, δημιουργεί και χτίζει γέφυρες για την Ευρώπη και για το μέλλον", δήλωσε ο διευθύνων Σύμβουλος της Γέφυρας Πάνος Λούκας.



Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Αναστάσιμο Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β`

 


ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ 2024

Χριστός Ανέστη, αδελφοί μου,

και Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια!

Η Ανάσταση του Χριστού μας έδειξε πως θα είναι ο άνθρωπος και η κτίση στα Έσχατα. Και μπορούμε να χαιρόμαστε προκαταβολικά γι᾽ αυτό, με τη συμμετοχή μας στο μυστήριο της Εκκλησίας.

Όμως, η Ιστορία είναι ακόμα δέσμια του κακού, της βίας, του θανάτου, του παραλογισμού. Είναι οι συνέπειες της επιλογής του Αδάμ που, αντί να στρέψει την αγάπη του στον Θεό, έπεσε στην αγάπη για τον εαυτό του.

Το κακό δεν προϋπήρχε. Δεν προέρχεται από την ύλη. Εισήλθε στον κόσμο εξαιτίας της αμαρτίας (Ρωμ. 8:20 - 22). Από τότε η ανθρωπότητα βρίσκεται στην κοιλάδα του θανάτου (Ψαλ. 22:4).

Ο κόσμος υποφέρει από κάθε μορφή βίας. Το βλέπουμε στις μέρες μας, με όλο και μεγαλύτερη ένταση ανάμεσα σε συζύγους, σε γονείς και τέκνα, σε ομάδες και παρατάξεις. Αλλά και σε λαούς, με πρόσφατες τις τραγικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Όσο ο πολιτισμός μας αναπαράγει την απομάκρυνση από τον Θεό, τόσο το κακό θα επεκτείνεται και θα κυριαρχεί. Στον καθένα από εμάς εναπόκειται αν θα σπάσουμε τον δαιμονικό κύκλο της βίας και της εκδίκησης και θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Χριστού.

Η βία δεν κράτησε τον Χριστό στον τάφο. Η Ανάστασή Του ήταν αποτέλεσμα της κοινωνίας Του με τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα. Ήταν υπόθεση σχέσης και κοινωνίας. Τα προβλήματα δεν λύνονται με την ισχύ και την εξουσία αλλά με την ελευθερία και την αγάπη.

 

Χριστός Ανέστη! 

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ 

† ο Αθηνών Ιερώνυμος Β΄