Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Υπηρεσία Ύδρευσης: Πιθανή διακοπή νερού στον Ορχομενό την Πέμπτη 19.9.2024


 Ενημερώνουμε τους δημότες της Δ.Κ. Ορχομενού ότι, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024,  θα γίνει, ενδεχομένως, διακοπή νερού από τις 08:00 π.μ. ως τις 14:00 μ.μ. λόγω εργασιών στο δίκτυο αποχέτευσης.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση

Δήμος Ορχομενού

Υπηρεσία Ύδρευσης

Στη Λιβαδειά η νεότερη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ Στερεάς

Στη Λιβαδειά  πραγματοποιήθηκε η νεότερη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο ενίσχυσης της περιφερειακής συνείδησης.

Κυρίαρχα και ανυπέρβλητα προς ώρας αποδείχθηκαν τα οικονομικά ζητήματα που ταλανίζουν διαχρονικά την αυτοδιοίκηση και η διαχείριση των απορριμμάτων στη Στερεά ενώ στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης βρέθηκε και το πλαίσιο συνεργασίας της ΠΕΔ με την περιφέρεια Στερεάς για την τουριστική προβολή.

Επιχειρησιακή συμφωνία συνυπέγραψαν Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ΑΝΔΙΑ - Αναβαθμισμένα καθήκοντα διαχείρισης έργων κρατικών ενισχύσεων του Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα», κατά τη διάρκεια της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027

 


Επιχειρησιακή συμφωνία συνυπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας και της ΑΝΔΙΑ Θανάσης Κυρίτσης, ως νόμιμος εκπρόσωπος του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ).

 Αντικείμενο της επιχειρησιακής συμφωνίας είναι ο καθορισμός νομικού πλαισίου λειτουργίας και συνεργασίας του ΕΦΕΠΑΕ με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα» για την άσκηση των καθηκόντων Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων του Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2021-2027». 

Πρόκειται για αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί στον ΕΦΕΠΑΕ με προηγούμενη απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Εκτελούνται μέσω της Αναπτυξιακής Διαχειριστικής και αφορούν κατά κύριο λόγο τις διαδικασίες:

  1. §  Επιλογής και έγκρισης πράξεων κρατικών ενισχύσεων.
  2. §  Παρακολούθησης πράξεων και τήρησης αρχείων.
  3. §  Οικονομικής διαχείρισης και δημοσιοποίησης στοιχείων πράξεων,
  4. που εφαρμόζονται ανά προκήρυξη κρατικής ενίσχυσης.

Ο ΕΦΕΠΑΕ, μέσω της ΑΝΔΙΑ, θα επιτελέσει τα συγκεκριμένα καθήκοντα διαχείρισης έργων κρατικών ενισχύσεων του Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα», κατά τη διάρκεια της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και σε κάθε περίπτωση μέχρι την λήξη της επιλεξιμότητας των πληρωμών και την πλήρη παραλαβή των έργων των δικαιούχων.

 Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Ενισχύουμε τον μηχανισμό υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ και με την υπογραφή επιχειρησιακής συμφωνίας καθορίζουμε το νομικό πλαίσιο της συνεργασίας μας με τον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας και την Αναπτυξιακή Διαχειριστική. 

»ΕΦΕΠΑΕ και ΑΝΔΙΑ αποτελούν διαχρονικά αξιόπιστους εταίρους μας στη διαδικασία ενίσχυσης επιχειρήσεων με ευρωπαϊκά κονδύλια. Η ανανέωση της συνεργασίας μας αποσκοπεί στην κατάκτηση του πρωταρχικού μας στόχου, που δεν είναι άλλος από τη διάχυση τον κονδυλίων του Προγράμματος "ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ" σε όλη την κοινωνία, μέσα από την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και την τόνωση της τοπικής μας οικονομίας». 

Ο Πρόεδρος της ΑΝΔΙΑ Θανάσης Κυρίτσης τόνισε: «Η εξαιρετική συνεργασία που ξεκίνησε με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την οικεία Διαχειριστική Αρχή στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και απέφερε σημαντικά αποτελέσματα, στηρίζοντας την τοπική επιχειρηματικότητα και οικονομία σε μία πολύ δυσχερή και απαιτητική περίοδο, θα συνεχιστεί και στην Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027. 

»Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και στο πλαίσιο του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και του ΕΠΑνΕΚ, ο ΕΦΕΠΑΕ συνέβαλε, με τη συνεργασία της Περιφέρειας και του Υπουργείου, να ενισχυθούν με ευρωπαϊκούς πόρους οι επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».

 

 

Ταξίδι στο Φως: Εμβληματική Φωταγώγηση του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο - Μια Νέα Διάσταση στο Φως και την Πολιτιστική Κληρονομιά με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της METLEN




Σε μια μοναδική σύζευξη αρχαίας κληρονομιάς και σύγχρονης τέχνης, πραγματοποιήθηκε χθες, 16 Σεπτεμβρίου 2024, η εντυπωσιακή εκδήλωση φωταγώγησης του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και την ανάγκη ανάδειξής της στο παγκόσμιο στερέωμα. Διεθνείς προσωπικότητες από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο, καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ, παρακολούθησαν το γεγονός, το οποίο μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο.

 

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της METLEN Energy & Metals, Ευ. Μυτιληναίος, τόνισε : «Αισθάνομαι συγκίνηση που η METLEN Energy & Metals συμβάλλει ουσιαστικά στη δημιουργία αυτής της γέφυρας του παρελθόντος με το παρόν. Η μοναδική αρχιτεκτονική της Αρχαίας Ελλάδας, αναδεικνύεται στη σύγχρονη Ελλάδα και φέρνει στο προσκήνιο τη διαχρονική αξία της κοινής μας παράδοσης. Η σημερινή ημέρα παρουσιάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δύναμη της ανθρώπινης δημιουργίας. Ο σύγχρονος φωτισμός, με σεβασμό στην αξία και ομορφιά του μνημείου, αποκαλύπτει νέες διαστάσεις της αρχιτεκτονικής του, που σίγουρα θα εντυπωσιάσουν κάθε επισκέπτη. Η μοναδική εικόνα που θα δούμε σήμερα θα ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της γης, υπενθυμίζοντας ότι η ομορφιά, το «κάλλος» έχει τις ρίζες του εδώ, στην Ελλάδα.»

 

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε ολόκληρο τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη: Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τον νέο φωτισμό του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο | Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας (primeminister.gr)

 

Επιπλέον, μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο τον χαιρετισμό της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, από τον ακόλουθο σύνδεσμο Λίνα Μενδώνη: Η Ελλάδα βαδίζει σταθερά, μπροστά, με όραμα και σχέδιο (culture.gov.gr)

 

Το έργο φωτισμού, το οποίο ανέλαβε η διεθνώς καταξιωμένη σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ, παρουσίασε με μοναδικό τρόπο την ιστορική και αρχιτεκτονική σημασία του μνημείου. Μέσα από το παιχνίδι του φωτός, ο ναός απέκτησε νέες διαστάσεις, ζωντανεύοντας το παρελθόν και μαγεύοντας το παρόν.

 

Η βραδιά κορυφώθηκε με μια μεγαλειώδη συναυλία του διακεκριμένου συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος παρουσίασε μια μοναδική μουσική σύνθεση. Μαζί του βρέθηκαν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και κορυφαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Δημήτρης Μπάσης, η Ηρώ Σαΐα, και ο Ζαχαρίας Καρούνης, προσφέροντας μια συγκινητική μουσική εμπειρία υπό την καθοδήγηση του μεγάλου μαέστρου.

 

Η METLEN Energy & Metals ανέλαβε τη χορηγία του φωτισμού και της εκδήλωσης, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στην ανάδειξη και προστασία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

 

Το Ταξίδι στο Φως συνεχίζεται …

Ανακάλυψε το Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών – Μια τέλεια απόδραση στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας που αφηγείται με τρόπο ευρηματικό την καθημερινή ζωή των παιδιών από τον 17ο αιώνα έως τις μέρες μας!

 


Με την ευκαιρία της έναρξης της φετινής σχολικής χρονιάς, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο μια ξεχωριστή εκδήλωση. Πάνω από 140 μέλη της δημοσιογραφικής οικογένειας ανταποκρίθηκαν στο κυριακάτικο κάλεσμα του Μουσείου και του Δειπνοσοφιστηρίου στον πύργο με τα παιχνίδια. Οι επισκέπτες, μεγάλοι και μικροί,  περιηγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και τα παιδιά 5-12 ετών συμμετείχαν σε εκπαιδευτική δραστηριότητα και γνώρισαν καλύτερα το κτήριο και τις συλλογές του. 

Στον δροσερό κήπο με το φορτηγάκι-καντίνα και στη βεράντα του πρώτου ορόφου με την απρόσκοπτη θέα στο φαληρικό όρμο, το Δειπνοσοφιστήριο είχε ετοιμάσει σπιτική λεμονάδα, δροσιστικά κοκτέιλ για τους μεγάλους, «finger food», γλυκά και παγωτό για τα παιδιά. Οι ατμοσφαιρικοί και καλαίσθητοι αυτοί χώροι διατίθενται για τη διοργάνωση εκδηλώσεων.










 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 

Το Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών δημιουργήθηκε με πυρήνα την συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, μια από τις καλύτερες της Ευρώπης. Αφιερωμένο στην παιδική ηλικία, έχει ως στόχο τη μελέτη, την προβολή και την παρουσίαση όλων των εκφράσεων και πτυχών του θέματος «παιδί και παιχνίδι», ενώ παράλληλα αφηγείται με τρόπο ευρηματικό την καθημερινή ζωή των παιδιών από τον 17ο αιώνα έως τις μέρες μας.

 Η ενότητα της ελληνικής συλλογής περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά αντικείμενα  και άλλα αντικείμενα από τους αρχαίους έως τους νεώτερους χρόνους, όπως χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια και αντικείμενα του 18ου-20ού αι., λαϊκά πανηγυριώτικα και τα αστικά εμπορικά παιχνίδια του 20ού αι., επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και ομαδικά παιχνίδια δρόμου και παιδικά έθιμα. Στην ενότητα της ευρωπαϊκής συλλογής συγκαταλέγονται παιχνίδια αγοριών και κοριτσιών, αστικά και λαϊκά, που χρονολογούνται από τον 18ο έως τον 20ό αι. και προέρχονται κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και ευρωπαϊκές κούκλες του 19ου και 20ού αι. με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια, στοιχεία για Έλληνες κατασκευαστές παιχνιδιών, 3.000 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας και εκπαίδευσης ή γενικά πληροφοριακά, συμπληρώνουν τη συλλογή και συνθέτουν μια συλλογή αναφοράς για κάθε ενδιαφερόμενο. 

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων τον Μάιο του 2024 αποδόθηκε στο κοινό ένας νέος εκθεσιακός χώρος. Στον έναν από τους δύο πύργους του πρώτου ορόφου, που ξεχωρίζει για τον ζωγραφικό διάκοσμο στο εσωτερικό του,  παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τέσσερα κουκλόσπιτα. Το περίοπτο κουκλόσπιτο του 1885 από το Βέλγιο τοποθετήθηκε στο κέντρο του πύργου και γύρω του διατάχθηκαν ένα αγγλικό κουκλόσπιτο των αρχών του 20ού αιώνα, ένα πλατυμέτωπο κουκλόσπιτο από την Ελβετία της δεκαετίας του 1920, όταν η Art Deco συνάντησε το Bauhaus, και ένα αγγλικό κουκλόσπιτο της δεκαετίας του 1940 με επιρροές από τον μοντερνισμό του Μεσοπολέμου. Τα κουκλόσπιτα, πέρα από τις ταπετσαρίες και τα έπιπλα εποχής, εμπλουτίστηκαν με έπιπλα και κούκλες από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών. 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ 

Το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στεγάζεται σε εκλεκτικιστικό κτήριο που χτίστηκε μεταξύ του 1897 και του 1900. Η αρχιτεκτονική του μορφολογία περιέχει κυρίως στοιχεία γοτθικού ρυθμού με αναφορές στον ευρωπαϊκό μεσαίωνα, αλλά και στοιχεία Μπαρόκ και Art Nouveau στις εσωτερικές οροφογραφίες και τοιχογραφίες. Δωρίθηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 1976 από τη Βέρα Κουλούρα σύμφωνα με την επιθυμία του συζύγου της Αθανάσιου Κουλούρα.

 Για τη δυνατότητα ενοικίασης των χώρων του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Εκδηλώσεων του Μουσείου Μπενάκη: 210 3671026, tsombanoglou@benaki.org

 

Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών

Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, 175 61 Π. Φάληρο

Benaki.org

 

‘Ωρες λειτουργίας μουσείου:

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 10:00 - 18:00

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά

Συνεχίζει δυναμικά η πρωτοβουλία «R U AI?» του ΣΕΒ για την ενδυνάμωση επιχειρήσεων και εργαζομένων στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ)

 


Ξεκινά από σήμερα η νέα σειρά video «R U AI? Talks»

με διακεκριμένους επιστήμονες και ειδικούς της ΤΝ 

 

Σε έναν κόσμο που αλλάζει από την επίδραση των νέων τεχνολογιών με αιχμή του δόρατος την τεχνητή νοημοσύνη, ο ΣΕΒ ξεδιπλώνει μια σειρά δράσεων για την ενημέρωση και ενδυνάμωση επιχειρήσεων, εργαζομένων και νέων αποφοίτων με στόχο την ωφέλιμη και ασφαλή προσαρμογή, αξιοποίηση και ανάπτυξη λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης.  Η πρωτοβουλία του ΣΕΒ R U AI?  βοηθάει τις ελληνικές επιχειρήσεις αφενός να κατανοήσουν τα οφέλη της ΤΝ, με τρόπο πρακτικό, άμεσο και εύληπτο, και αφετέρου για να πραγματοποιήσουν τα πρώτα βήματα κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού τους.

 

Στο πλαίσιο αυτό, βγαίνει στον αέρα η νέα σειρά video «R U AI? Talks», όπου διακεκριμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες μοιράζονται την εμπειρία και τις σκέψεις τους για:

-        τις δυνατότητες και τα διαφορετικά πεδία εφαρμογής λύσεων τεχνητής νοημοσύνης,

-        τις ωφέλειες και τα ρίσκα για τις επιχειρήσεις,

-        τα πρακτικά βήματα αξιοποίησης εργαλείων ΑΙ στην παραγωγή,

-        το ρυθμιστικό πλαίσιο,

-        τις γνώσεις και δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία αξίας με τεχνητή νοημοσύνη.

 

Συγκεκριμένα, φιλοξενούμενοι στα 6 επεισόδια της σειράς, που θα ξεκινήσουν να προβάλλονται από σήμερα 17/9 έως και 4/10, είναι οι ακόλουθοι:

1.      Δρ. Κωσταντίνος Δασκαλάκης, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη και επιχειρήσεις: πεδία εφαρμογής και λήψη αποφάσεων».

2.      Δρ. Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, με θέμα: «Σενάρια για ένα μέλλον με Τεχνητή Νοημοσύνη».

3.      Δρ. Γιάννης Ασσαέλ, Staff Research Scientist της Google Deepmind, με θέμα: «Ρίχνοντας φως στην ιστορία με Τεχνητή Νοημοσύνη».

4.      Αντώνης Κύρκος, Group Transformation and Strategic Planning Director του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, με θέμα: «Οι άνθρωποι της βιομηχανίας στην καρδιά της επιτυχημένης εφαρμογής λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης – η εμπειρία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ».

5.      Δέσποινα Σπανού, Head of Cabinet του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, με θέμα: «Γιατί μας ενδιαφέρει η Πράξη της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη;».

6.      Χρήστος Συγγελάκης, Διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων & Υπεύθυνος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της MOTOR OIL HELLAS, με θέμα: «Δεξιότητες, δεδομένα και διαχείριση ρίσκου για επιχειρήσεις στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης».

 

Δείτε το 1ο επεισόδιο εδώ και εγγραφείτε στο κανάλι του ΣΕΒ στο YouTube εδώ για να μην χάσετε τα επόμενα!

52 σχολικές μονάδες - ανάμεσά τους και σχολεία της Βοιωτίας - επισκέφθηκαν στελέχη του Ελληνικού Ινστιτούτου Μοτοσυκλέτας το προηγούμενο έτος 2023-2024


Η έκθεση στο Υπουργείο για το προηγούμενο έτος 2023-2024 ανάφερε ότι τα στελέχη του Ινστιτούτου επισκέφτηκαν αισίως 52 σχολικές μονάδες και μιλήσαμε σε σχεδόν 4321 μαθητές σε Εύβοια, Αττική, Αργολίδα, Βοιωτία, Δράμα, Έβρο, Ημαθία, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κέρκυρα, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πρέβεζα και Φθιώτιδα.
Ευχαριστούμε τους 348 εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή και ανατροφοδότησή τους, συμπληρώνοντας τη φόρμα αξιολόγησης που ακολουθεί πάντα μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας μας.
"Πλήρως ενημερωτική για όλες τις παραμέτρους της ασφαλούς οδήγησης μηχανής, που κράτησε τα παιδιά "μαγνητισμένα.[Καβάλα]


Για το σχολικό έτος 2024-2025, το Ινστιτούτο αναμένει από στιγμή σε στιγμή την έγκριση 
από το Υπουργείο Παιδείας για να δώσει και πάλι το παρόν.
Η δράση ενημέρωσης και προετοιμασίας απευθύνεται στους νέους ηλικίας 14-17 ετών, που θα μπορούν να αποκτήσουν τα προσεχή χρόνια άδεια ικανότητας οδήγησης. Η δράση έχει σκοπό να παρουσιάσει τον τρόπο που εμείς, οι μοτοσυκλετιστές, βλέπουμε τη μοτοσυκλέτα και τον ασφαλή τρόπο που τη χρησιμοποιούμε. Θέλουμε να φέρουμε σε επαφή τους νέους με τις έννοιες της ασφάλειας και της ελευθερίας μέσω του μοτοσυκλετισμού. Παρουσιάζεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και ύστερα από πρόσκληση του σχολείου (Νυκτερινού Γυμνασίου, Γεν. Λυκείου, ΕΠΑΛ, κλπ.) προς το Ινστιτούτο. Η διάρκεια είναι 2 ωρών και προσφέρεται δωρεάν από το Ινστιτούτο. Η παρουσίαση γίνεται από Μέλη του Ινστιτούτου. Η δράση μπορεί να περιλαμβάνει εκτός της παρουσίασης, που γίνεται (σχεδόν) πάντα σε σχολικούς χώρους, πιο εκτεταμένη μορφή συνεργασίας, αλλά αυτό αποτελεί αντικείμενο συνεννόησης με τους Συλλόγους Διδασκόντων των Σχολείων που επιθυμούν να εντάξουν τη δράση αυτή στις δράσεις αγωγής της υγείας.

Ο Διευθυντής Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Θωμάς Κακαδιάρης δήλωσε στον τοπικό τύπο ότι "Θα μου επιτρέψετε να δηλώνω περήφανος για όλους τους εθελοντές συνεργάτες μου στο Ελληνικό Ινστιτούτο Μοτοσυκλέτας ΜΟΤΟΘΕΣΙΣ που με επιμονή και σε βάρος των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων τους, παρουσιάζουν καλές πρακτικές οδικής ασφάλειας μέσω του Προγράμματος «Μοτοσυκλετώντας… χαίρομαι». [Ταχυδρόμος: καθημερινή εφημερίδα Μαγνησίας, 29 Ιανουαρίου 2024]
Στις 13 Απριλίου 2024, Στελέχη του Μοτοθέσις, Γιάννης Ντουλμπέρης και Ειρήνη Νικολοπούλου, προσκεκλημένοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακροχωρίου Ημαθίας "ΨΗΦΙΔΩΤΟ" στα πλαίσια της μνήμης του τραγικού δυστυχήματος των ΤΕΜΠΩΝ όπου έχασαν την ζωή τους 21 μαθητές του ΓΕΛ Μακροχωρίου, παρουσίασαν με επιτυχία το πρόγραμμα παρουσία 150 μαθητών 12 καθηγητών και 8 εθελοντών συνοδών.



BUCKET DRUMMING στη Βιβλιοθήκη! Μια υπέροχη διασκεδαστική και δημιουργική δραστηριότητα συνεχίζεται


Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας και ο σύλλογος «Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς» σε συνεργασία με το Μουσικό Στούντιο Fortepiano διοργανώνουν μια ακόμη σειρά των επιτυχημένων μαθημάτων με τον τίτλο «BUCKET DRUMMING στη Βιβλιοθήκη!».

Διδάσκει η μουσικός και εκπαιδευτικός Φιλιώ Στάμου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Μουσικού Εργαστηρίου Fortepiano.

Τμήματα: Γονέων-Παίδων, Παιδικό και Εφήβων-Ενηλίκων

Χρόνος υλοποίησης: Οκτώβριος 2024 – Ιούνιος 2025. Δύο (2) Σάββατα το  μήνα, πρωινές ώρες

Έναρξη: Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 (οι ώρες κάθε τμήματος θα ανακοινωθούν έγκαιρα στους συμμετέχοντες)

Τόπος: στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς (Κάδμου 7,  3ος όρ.).

Bucket Drumming, λοιπόν! Μια δραστηριότητα, που έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις μικρών και μεγάλων, συνδυάζει τη διασκέδαση με τη δημιουργικότητα, προσφέροντας σε όλους την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο της μουσικής με έναν πρωτότυπο τρόπο. Τα απλά πλαστικά, οι κουβάδες, μεταμορφώνονται σε μουσικά όργανα στα χέρια των συμμετεχόντων, δημιουργώντας έναν ζωντανό και ρυθμικό ήχο που εμπνέει και ενθουσιάζει.

Η δραστηριότητα είναι ανοιχτή σε όλες τις ηλικίες και δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στη μουσική. Ελάτε να διασκεδάσουμε, να μάθουμε νέες τεχνικές και να ζήσουμε την εμπειρία της συλλογικής δημιουργίας μέσα από τους ρυθμούς του Bucket Drumming!

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε 15 ημέρες, πρωινά Σαββάτου, στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς. οι θέσεις είναι περιορισμένες  και η συμμετοχή ανά τμήμα έχει ως εξής:

Κόστος συμμετοχής ανά Τμήμα*:

·       Γονέων-Παίδων 15€ για τον γονέα και 5€ για κάθε παιδί

·       Παιδικό & Εφήβων-Ενηλίκων 15€/άτομο τον μήνα

*Ισχύουν ειδικές τιμές για τους μαθητές του Fortepiano

Σπεύσατε! Οι θέσεις είναι περιορισμένες!

 

Δήλωση Συμμετοχής online http://www.liblivadia.gr

Πληροφορίες στη Βιβλιοθήκη και στο τηλ. 690 6060 754 (Κ. Κεράστα) & στο Fortepiano (τηλ. 6979 77 35 41)

Δωρεά απινιδωτών από την Α.Ε Σωληνουργεία Κορίνθου, στη Δημοτική Ενότητα Κυριακίου

 


Για την επίτευξη του στόχου της δημιουργίας ενός καλύτερου δικτύου απινιδωτών τοποθετημένων σε λειτουργικά σημεία στον οικισμό της Δ.Ε Κυριακίου, κατόπιν σχετικού αιτήματος από το Δήμο Λεβαδέων μέσω του αντιδημάρχου κ. Κωνσταντίνου Γκώνια ζητήθηκε η δωρεά δυο αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών με την ανάλογη συσκευασία φύλαξης - μεταφοράς, από την  Α.Ε Σωληνουργεία Κορίνθου στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς του ομίλου προς τις τοπικές κοινωνίες και της ευαισθητοποίησης και έμπρακτης υποστήριξης που αναδεικνύει σε θέματα υγείας και ασφάλειας.

Η τοποθέτηση του ενός εκ των δύο θα είναι εντός του Δημόσιου περιφερειακού ιατρείου (πρώην αγροτικό ιατρείο) της Κοινότητας Κυριακίου. Το δεύτερο θα παραχωρείται σε εθελοντές κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων.

Εκτιμώντας την ανάπτυξη και την ενίσχυση των μακροχρόνιων σχέσεων της Σωληνουργείας Κορίνθου που αποτελεί έναν κοινωνικό εταίρο στην περιοχή μας, την εταιρική της πολιτική και την κοινωνική προσφορά, ο δήμαρχος Λεβαδέων κ. Δημήτρης Καραμάνης και ο αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Γκώνιας ευχαριστούν θερμά την Α.Ε Σωληνουργεία Κορίνθου και εκτιμούν την ιδιαίτερη αξία της χορηγίας αυτής προς τους συμπολίτες και τους δεκάδες εργαζόμενους, κατοίκους του Κυριακίου, στην εταιρεία.

Στην παράδοσης και παραλαβής των πλέον σύγχρονων απινιδωτών, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024, παραβρέθηκαν οι κ.κ, Βασίλειος Γκότσης  Plant Director, Δρ. Αθανάσιος Ταζεδάκης Operations Senior Director, διευθυντές της εταιρείας, Γιάννης Ζυγογιάννης ιατρός του Δημόσιου περιφερειακού ιατρείου  της Κοινότητας Κυριακίου και ο αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Γκώνιας Ναύαρχος Λ.Σ (ε.α) που εκπροσώπησε το δήμο Λεβαδέων.

 

 

Γιώργος Μουλκιώτης: «Συνεχείς αστοχίες και ανασφάλεια στον ελληνικό σιδηρόδρομο».

 


Με αφορμή τα τελευταία περιστατικά που σημειώθηκαν στον ελληνικό Σιδηρόδρομο και ειδικότερα σε εκείνο στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιβαδειάς, ο Βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και Υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Μουλκιώτης, έφερε το ζήτημα στη Βουλή.

Ειδικότερα, ο Γ. Μουλκιώτης, με τον υπεύθυνο ΚΤΕ Μεταφορών Απ. Πάνα, κατέθεσαν στην Βουλή Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων σχετικά με το περιστατικό που συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου, της 7ης Σεπτεμβρίου 2024 στον Σιδηροδρομικό Σταθμό  Λιβαδειάς, που είχε αποτέλεσμα την  πρόκληση τραυματισμού  επιβάτιδας.

Ο τραυματισμός προήλθε όταν κατά τη διάρκεια της αποβίβασης στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιβαδειάς – κάτω από έως τώρα αδιευκρίνιστες συνθήκες- «μάγκωσε» το σώμα της στις πόρτες του τραίνου, πριν την ολοκλήρωση της αποβίβασης,  με τον συρμό  να συνεχίζει την πορεία του, έχοντας ως αποτέλεσμα για μερικά δεκάδες μέτρα να «σέρνει» μαζί του και την άτυχη γυναίκα. Για καλή της τύχη, η πορεία του τρένου σταμάτησε έπειτα από πολλά μέτρα και μετά από  φωνές των πολιτών, μεταξύ των οποίων και του πρώην Βουλευτή Ν.Δ. Βοιωτίας, κ. Ανδρέα Κουτσούμπα, και την ειδοποίηση ότι υπάρχει εγκλωβισμένη επιβάτης.

Για το παραπάνω πρωτοφανές γεγονός και των περιστατικών που συμβαίνουν στον ελληνικό σιδηρόδρομο, τίθενται  μια σειρά από ερωτήματα στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, και καλείται να απαντήσει:

1. Πως γίνεται η ασφαλής αποβίβαση των επιβατών συγκεκριμένα στον ΣΣ Λιβαδειάς, από αμαξοστοιχία με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη; Υπάρχει σχετικό πρωτόκολλο και οδηγίες;

2. Ποιος έχει την ευθύνη ασφαλούς εξόδου από τον ΣΣ Λιβαδειάς των αποβιβαζομένων επιβατών από αμαξοστοιχία με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σχετική γέφυρα πεζών;

3. Ποιό είναι το πρωτόκολλο που πρέπει να τηρείται προκειμένου η αμαξοστοιχία να εκκινήσει από σταθμό; Τηρήθηκε εν προκειμένω κατά το συμβάν του Σαββάτου τις 7-9-2024;

4. Ποιοί έχουν ευθύνη για το συμβάν τις 7-9-2024 στο ΣΣ Λιβαδειάς και τι ενέργειες ή παραλείψεις έλαβαν χώρα από τους υπευθύνους;

5. Ποιός ήταν ο προγραμματισμένος χρόνος άφιξης της εν λόγω αμαξοστοιχίας στον ΣΣ Λιβαδειάς και πότε έλαβε χώρα η άφιξή της; Η άμεση αναχώρησή της, πριν την ολοκλήρωση ασφαλούς αποβίβασης,  οφείλονταν σε προηγηθείσα καθυστέρηση;

6. Τι πρωτόκολλο και ποιές είναι οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους υπευθύνους των αμαξοστοιχιών, σε  περίπτωση ύπαρξης καθυστέρησης εισόδου σε σταθμό κατά την αποβίβαση των επιβατών;

7. Πως διασφαλίζονται συνθήκες ασφάλειας  και προστασίας  κατά την επιβίβαση και την αποβίβαση επιβατών;

8. Τι μέτρα πρόκειται να λάβετε προκειμένου να αποφευχθεί παρόμοιο γεγονός ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη επιβατικού κοινού στα τραίνα;

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Παράταση έως τις 25 Σεπτεμβρίου στη δημόσια διαβούλευση για το Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό



Λόγω της σημαντικής ανταπόκρισης για συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό (ΕΧΠ) -και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που το συνοδεύει- δίνεται παράταση 10 ημερών, δηλαδή μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου 2024. 

Τα σχόλια για τους ενδιαφερόμενους εγγράφονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη διεύθυνση: (https://ypen.gov.gr/diavoulefsi-tourismo-perivallontikon-epiptoseon).

Εκπαιδευτικά Εργαστήρια Τοπικής Ιστορίας του Δήμου Λεβαδέων «ο ρόλος του νερού στην πολιτισμική συγκρότηση του τόπου μου», 20-22 Σεπτεμβρίου 2024

 



Διοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτία –

Δήμος Λεβαδέων

Συνδιοργανωτές : οι Πολιτιστικοί σύλλογοι «Ο Πλούταρχος» της Χαιρώνειας, «Ο Παρνασσός» της Δαύλειας, «Ιτωνία» του Αγίου Γεωργίου.

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τοπικής Ιστορίας.

Με τη στήριξη των ΓΑΚ Φθιώτιδας &  Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς.

Η δράση αφιερώνεται στη μνήμη της Άννας Ψωμά και στο έργο που μας κληροδότησε

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024

08.30 π.μ.–12.00 μ.μ.Ιστορική-αρχαιολογική περιήγηση στις πηγές της Έρκυνας, Κάστρο, ιερό Βασιλέως Διός, Λατομείο. Σημείο συνάντησης Πλατεία Αθανασίου Διάκου ώρα 08:00 πμ

 18.00- 21.00 μμ.: Κεντρική Εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο Κρύας «Χρήστος Παλαιολόγος».

Δημόσια συζήτηση για την προστασία και ανάδειξη της τοπικής πολιτισμικής κληρονομιάς με εκπροσώπους φορέων: Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), Δημόσια Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς και Δήμος Λεβαδέων..

Εκπρόσωποι φορέων:

Δρ. Χαραμή Αλεξάνδρα, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Βοιωτίας

Δρ. Ανδρέας Σταματάκης, Προϊστάμενος αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού, Αθλητισμού & Τουρισμού του Δήμου  Λεβαδέων.

Διαμαντής Λεωνίδας, Διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λειβαδιάς.

Σοφία Βακιρτζηδέλη, Προϊσταμένη Τμήματος ΓΑΚ Φθιώτιδας

Συντονιστής συζήτησης : Στεμπίλης Δημήτριος

 

Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2024

Α Φάση Εργαστηρίων

Δημόσια Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς.

Θεωρητική παρουσίαση των Εργαστηρίων απευθυνόμενα μόνο στους συμμετέχοντες που κατόπιν υποβολής αιτήματος έχουν επιλεγεί.

 

9.00-10.00: Μέθοδος δόμησης ενός βιβλίου για τον τόπο μου. Υπεύθυνος: Παπαγιαννόπουλος Κωνσταντίνος.    Αρχαιολόγος– Υποψήφιος Διδάκτωρ στη Μεσογειακή Αρχαιολογία (Πανεπιστήμιο Κύπρου) – Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Ιστορίας.

10.00-11.30: Τοπογραφία/Χαρτογράφηση. Υπεύθυνη Σιμώνη Ελένη, Αρχαιολόγος, μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών στο Τμήμα Γεωλογίας-Συνεργάτης Ινστιτούτου Τοπικής Ιστορίας.

11.30-12.30: Φωτογραφία. Υπεύθυνος Ζωγόπουλος Βασίλειος. Φωτογράφος, συνεργάτης Ινστιτούτου Τοπικής Ιστορίας.

12.30-13.00 Διάλειμμα

13.00- 14.00: Γεωλογία–Γεωφυσικό περιβάλλον. Υπεύθυνος Αναγνώστου Χρήστος γεωλόγος-ιζηματολόγος. Αφυπηρετήσας Διευθυντής Ερευνών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)..

14.00 – 15.00: Λατρεία. Υπεύθυνη Γούλα Ελένη, αρχαιολόγος της ΕΦΑ Βοιωτίας, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

15.00-17.00: Φαγητό & Ξεκούραση

17.00-18.00: Τοπίο πολεμικών συγκρούσεων, Υπεύθυνοι: Φάππας Ιωάννης & Ιωσήφ Παναγιώτης, Καθηγητές αρχαιολογίας & επιστημονικοί διευθυντές στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

18.00–19.00: Τοπίο οικονομικής δραστηριότητας, Υπεύθυνος Στεμπίλης Δημήτριος. Ιστορικός – δημοσιογράφος, συνεργάτης Ινστιτούτου Τοπικής Ιστορίας.

19.00 – 20.00: Προφορική ιστορία. Υπεύθυνος Λυμπεράτος Μιχαήλ, Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ερευνητής-συγγραφέας & διευθυντής στο Γ Γυμνάσιο Λιβαδείας.

 

Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2024

Β φάση εργαστηρίων

Βιωματική δράση στο πεδίο (ποτάμι Έρκυνα, Κρύα της Λιβαδειάς, Μεσαιωνικό Κάστρο) με συμμετοχή των εκπαιδευόμενων & των εκπαιδευτών.

8.30-10.00: «Συνομιλώντας με την Έρκυνα». Περιδιάβαση στην όχθη του ποταμού υπό την καθοδήγηση του κ. Λάιου Γιώργου.

10.00-13.00:Έρευνα στο πεδίο

Οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν από την προηγούμενη χωριστεί σε ομάδες σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά τους ως προς τα 4 θεωρητικά πεδία των Εργαστηρίων (γεωλογία-γεωφυσικό περιβάλλον, λατρευτικό τοπίο, τοπίο πολεμικών συγκρούσεων, τοπίο οικονομικής δραστηριότητας) και θα έχει επιλεγεί το αντικείμενο της έρευνάς τους. Θα επιχειρήσουν, ακολουθώντας τους μεθοδολογικούς άξονες του υπευθύνου Εργαστηρίου της ομάδας στην οποία ανήκουν, να τεκμηριώσουν την έρευνά τους με τα ερευνητικά εργαλεία της χαρτογράφησης, της φωτογράφησης και των συνεντεύξεων, αξιοποιώντας υλικό που ο υπεύθυνος του κάθε εργαστηρίου μπορεί να τους έχει δώσει και υπό την καθοδήγηση τους.

13.00-14.00: Συνεντεύξεις

14.00-15.00: Παρουσίαση του υλικού της έρευνας ανά ομάδα

15.00: Γεύμα της εκπαιδευτικής ομάδας

 

Γ φάση Εργαστηρίων

Προβλέπονται 10 επιπλέον ώρες εξ αποστάσεως, ως τέλη Οκτωβρίου 2024, για την ολοκλήρωση της σύνταξης των εργασιών και τον σχεδιασμό του ψηφιακού βιβλίου.

Το υλικό που, από κάθε ομάδα θα έχει συλλεχθεί με βάση όσα διδάχτηκαν στο αντίστοιχο Εργαστήριο, θα αξιολογηθεί, προκειμένου να επιλεγεί αυτό που οι ίδιοι θα κρίνουν ως καταλληλότερο για το τελικό προϊόν των Εργαστηρίων, το σχεδιασμό ενός βιβλίου.

 

Χορηγείται βεβαίωση συμμετοχής στους εκπαιδευόμενους, υπογεγραμμένη από την ΕΦΑ Βοιωτίας και το Δήμο Λεβαδέων.

 

Η Οργανωτική Επιτροπή των Δράσεων

(top.history.lev@gmail.com)

Δρ. Χαραμή Αλεξάνδρα (Προϊσταμένη ΕΦΑ Βοιωτίας)

Γούλα Γ. Ελένη (αρχαιολόγος ΕΦΑ Βοιωτίας)

Δρ. Σταματάκης Ανδρέας (Προϊστάμενος αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού, Αθλητισμού & Τουρισμού Δ. Λεβαδέων)

Κατσίκας Ηλίας (Πρόεδρος Π.Σ. «Ο Πλούταρχος» της Χαιρώνειας)

Πιερρομπόνη Μαρία (Πρόεδρος Π.Σ. «Ιτωνία» Αγίου Γεωργίου)

Κυττέας Στάθης (Ταμίας Π.Σ. «Ο Παρνασσός» της Δαύλειας)